Haftanın Özeti: 132

1 - 7 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Slovakyalı Clear Coffee adlı şirket, daha önce kahve üretiminde hiç kullanılmayan yöntemlerden yararlanarak, renksiz bir kahve üretti. Yüksek kaliteli Arabica çekirdekleri kullanılarak hazırlanan ürün kendisini yüksek teknoloji ve kaliteli içeriklerin bir karışımı olarak tanıtıyor. Tat ve aroma bakımından eşsiz olduğu söylenen Clear Coffee içinde herhangi bir koruyucu, tatlandırıcı, şeker ya da yapay aroma bulundurmuyor.

Mimar Haseef Rafiei ‘Pod Vending Machine’ isimli projesinde gökdelenleri, kapsül evler üreten otomat makineleri olarak hayal etti ve bir proje tasarladı. Projenin ilham kaynağı 60’larda Japonya’da gelişen metabolist hareketin kapsül yapıları, Tokyo’da her yere yayılan otomat makineleri ve yarım kalan inşaat projeleri. Rafiei’nin tasarımına göre gökdelenin en üstünde yer alan üç boyutlu yazıcı kapsülleri üretiyor ve kapsül sayısı arttıkça bina da yükseliyor. Boşalan kapsüller ise yeniden kullanılıyor ya da ayrıştırılıyor.

Pillsy, düzenli ilaç kullananlara destek olmak için geliştirilen  çözümlerden. Daha karmaşık ilaç yönetim sistemlerinin aksine Pillsy her standart ilaç kutusunu kapatabilen bir akıllı kapak ve bir akıllı telefon uygulamasından ibaret iki parçadan oluşuyor.

Brainmonk adlı tasarım ekibinin geliştirdiği Elbow (dirsek) adlı cihaz, teyp kaseti keyfini tekrar yaşamanın pratik bir çözümü. Özüne indirgenmiş taşınabilir kasetçalar olarak tanımlanan Elbow, sıradan kasetçalarların etrafındaki o geniş kasadan kurtularak sadece kaseti oynatma işine odaklanıyor. Brainmonk kasetlerin sadece kulağa değil, göze ve dokunmaya da hitap ettiğini düşünerek, bu özellikleri geri getirmeye çalışıyor. Dijitalleşen dünyaya analog geri geliyor (tıpkı matbu kitaplar gibi).

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Otomobil üreticisi Ford, telefonla kontrol edilen bir köpek bakıcısı tasarlıyor.[/inlinetweet] ‘Köpek dadısı’ (dog nanny) isimli robot, sensörleri ve otonom navigasyonu sayesinde köpeğinizi yürüyüşe çıkaracak, mama ve su verecek. Hatta gerekirse köpeğin ardından evi süpürecek. ‘Dadı’ akıllı tasma ile köpeğin ateşini, nabzını ve nefes alışını takip edilerek gezintiye çıkmak için en uygun vakti seçebilecek ve robotun hoparlörleri köpeğiniz ile konuşmanıza olanak verecek.

Ford tasarımı gerçek bir ürüne dönüştürecek mi henüz bilinmiyor.

Japonya’nın yeni treni ‘Train Suite Shiki-shima‘ tam anlamıyla lüksün sembolü. Trenlerde rastlanmayan emsalsiz bir konfor sunan araç dünyanın en iyi otelleri ile yarışacak şıklıkta. En iyi tasarımcı ve şeflerin katkılarıyla hazırlanan trende servis edilen yemekler yolculuk rotası üzerindeki bölgelerden toplanan mahsullerle yapılıyor. Bu şekilde ‘daha fakir’ bölgelere de katkı sağlanması amaçlanıyor.

Biletler 5 bin Paund’un üzerinde ve şu an Mart 2018’e kadar tükenmiş durumda.

Birçok mühendisin hayali olsa da blended wing (bütünleşik kanat) konsepti havacılık sektörünün merkezinde yer almıyor. Bu tasarıma sahip uçaklarda kanatlar gövde ile büyük ölçüde bütünleşmiş oluyor. Konseptin yaygınlaşmamasının sebebi bazı kontrol sorunlarının çözülmemiş olmasıydı. Ancak durum değişiyor gibi Yaklaşık 20 yıldır bu konsept üstüne çalışan Boeing Araştırma ve Teknoloji Baş Mühendisi Norman Princen 21. yüzyıl uçaklarının bu tasarıma sahip olacağında iddialı. Tasarımla uçuş sırasındaki kontrol kaybının engelleneceği, ağırlığın azaltılacağı ve gövdenin metal benzeri başka bir malzemeden yapılacağı belirtiliyor.

Teslimat için kullanılan drone’ların uçuş mesafelerinin sınırlı olması en büyük sorunlardan biri. IBM bu sorunu havada drone’lar arası transfer fikrinin patentini alarak çözdü. Kargo paketlerinin depoda başlayan yolculuğu bir drone’dan diğerine aktarılarak devam edip müşterinin adresinde son bulacak. Bu yöntemle, drone’lu teslimatları çok daha uzun mesafelerde gerçekleştirmek mümkün.

Elon Musk’un 2016’nın sonlarında kurduğu, altyapı ve tünel çalışmalarına odaklanan şirketi The Boring Company, Musk’ın yeraltı hayallerini görselleştiren bir video yayımladı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Intel otonom araç teknolojilerini bir çatıda topladığı ‘Autonomous Driving Garage’ı açtı.[/inlinetweet] Otonom araçların geliştirilmesinde veri ve bağlantı hızının önemini vurgulayan şirket, bu garaj alanında BMW ortaklığı ile üretilecek araçlarla otonom sürüş araştırmalarına odaklanacak. Intel bu amaçla kendi işlemci ve modemlerinde çalışan otonom araç yazılımlarını geliştirmeye başladı.

Şirketin bu çalışmalar için iki ortağı daha var: otomotiv ekipmanı sağlayıcısı Delphi ile BMW, Audi ve Mercedes-Benz’in birlikte kurduğu dijital harita üreten Here.

Sürücüsüz otomobil yarışı gittikçe kalabalıklaşıyor. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Samsung da Güney Kore’de otonom araç testlerine başlamak için onay aldı.[/inlinetweet] Teknoloji devi, sensör ve kameralarla donatılmış aracını yakında test etmeye başlayacak.

Şirketin amacının teknolojiyi geliştirip otomobil üreticilerine satmak olduğu belirtiliyor.

Elektrikli araçların en büyük sorunlarından biri ‘menzil’. Çok yer kaplayan piller az olursa menzili kısaltıyor. Çok olursa da ağırlığı yüzünden aynı etkiyi yapıyor. Avrupa’nın en büyük uygulamalı bilimler araştırma ve geliştirme organizasyonu olan Fraunhofer Enstitüsü’nden bilimciler ise bu denklemi bozmak üzere. Ekip, araçlara daha fazla güç sağlamak için birbiri üzerine istiflenmiş hücreler sayesinde elektrikli araçların tek şarjla 1.000 (BİN) kilometre mesafe kat etmesi için çalışıyor.

Çoğu otomobil sahibi, araçtan gelen yabancı bir sesi fark edip, çıkaracağı masrafı düşünme haline aşinadır. OtoSense adlı girişim, büyük otomobil üreticileri ile anlaşarak, bu seslerden mevcut sorunları algılamayı ve daha ciddi hale gelmeden teşhis koymayı amaçlıyor. Bu teknoloji araçların trafikteki diğer sesleri de dinleyerek daha güvenli bir sürüş sunmasını sağlayabilir.

TED 2017’ye katılan Elon Musk etkinliğin Küratörü Chris Anderson’la söyleşi şeklinde geçen bir konuşma yaptı. Musk, Los Angeles’ın altına tüneller kazdığı yeni projesini bir video eşliğinde anlattı. Tesla ve SpaceX ile ilgili en son gelişmelerden de bahseden Musk, Mars’ta bir yerleşim kurmakla ilgili fikirlerini de anlattı. Çılgın girişimci konuşmasını ‘kimsenin kurtarıcısı olmaya çalışmadığını sadece geleceğini düşündüğünü’ belirterek bitirdi.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Selam,
    Bilim, teknoloji, yazılım, donanım başlığı altındaki bir habere farklı kelimelerle iki kere yer verilmiş sanki?
    “Doktora Öğrencisi Marcello Ienca ve meslektaşları” diye başlayan haber ile
    “Araştırmacılar, gelecekte insan beynini bilgisayarlara bağlayabilecek teknolojilerin” diye başlayan haber.
    Kolay gelsin.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği