Telefon öldü, yaşasın sanal gerçeklik!

"Telefon zaten öldü, insanlar sadece bunun farkında değil" diyen HoloLens'in yaratıcısı fütürist Alex Kipman Microsoft'un bu pazara bakış açısını özetliyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Microsoft işletim sistemi ve ofis yazılımları gibi bazı alanlarda oldukça başarılı bir grafiğe sahip olsa da özellikle son yıllarda donanım konusunda rakiplerinden geride kalmıştı. Bilgisayar yarışında ezeli rakibi Apple’ın yeni neslin ilgisini çekmesine karşı harekete geçen şirket, yeni geliştirdiği estetik açıdan başarılı ve üstün performanslı cihazlarla yeniden gençlere hitap etmenin hesaplarını yapıyor.

Tüm bunlar yaşanırken Microsoft’un neredeyse hiç varlık gösteremediği tek bir alan var: cep telefonu. Sadece son bir yılda 1,5 milyardan fazla akıllı telefon satılmış olmasına rağmen, Microsoft’un tavrı net: “Gerçekten farklı bir deneyim sunamayacaksak piyasaya girmeyeceğiz.” Kaldı ki Microsoft’ta telefonların geleceğine dair pek de umutlu bakılmıyor.

“Başka birinin yaptığı bir cihazı üretip satmayacağız” diyen Microsoft Donanım Pazarlama Müdürü Yusuf Mehdi’nin sözlerine, “Telefon zaten öldü, insanlar sadece bunun farkında değil” diyerek katkıda bulunan HoloLens’in yaratıcısı fütürist Alex Kipman şirketin bakış açısını özetliyor. Kipman, HoloLens gibi bir karışık gerçeklik cihazının telefonların yerini alacağından emin. Apple’ın da özellikle artırılmış gerçeklik alanında ciddi yatırımlarda bulunduğu söyleniyor. Yani Kipman’ın fikirleri sanıldığı kadar gerçek dışı olmayabilir.

Microsoft’un donanım geçmişi çok parlak değil

Microsoft geçmişte pek çok alanda bocalamıştı. Daha önce, iki farklı versiyonu geliştirilen ancak bir türlü istenen fiyat ve performans seviyelerine erişemeyen bir fitness bandının üretimi sonlandırılmıştı. İlk Surface dizüstü bilgisayarlar, kapatıldığında ekranla klavye arasında çok fazla boşluk kaldığı ve bilgisayara toz girdiği için eleştirilmişti. Surface tabletler de geçtiğimiz yıl hem Apple’ın pazar payının bir kısmını geri alması hem de Microsoft’un kendi ürününü geliştirmemesi sebebiyle daha az gelir kazandırmıştı. Ancak Microsoft donanım şefi Terry Myersen, şirketin CEO’su Satya Nadella’nın daha fazla satış yapmak ve kar elde etmek için çalıştığını söylüyor.

Microsoft’un donanım ekibi bu alanda iyimser. Surface ürünlerinden sorumlu başkan yardımcısı Panos Panay yeni ürünlerin sevildiğini söylüyor. “Bunu size alçakgönüllülükle ifade ediyorum.” diyen Panay kendisinin geçmişte sahneye çıkıp Surface RT ürününü tanıtan kişi olduğunu hatırlatıyor.

Kaynak: Bloomberg

Sadece son bir yılda 1,5 milyardan fazla akıllı telefon satılmış olmasına rağmen, Microsoftun tavrı net: "Gerçekten farklı bir deneyim sunamayacaksak piyasaya girmeyeceğiz." Kaldı ki Microsoft'ta telefonların geleceğine dair pek de umutlu bakılmıyor. "Başka birinin yaptığı bir cihazı üretip satmayacağız" diyen Microsoft Donanım Pazarlama Müdürü Yusuf Mehdi'nin sözlerine, "Telefon zaten öldü, insanlar sadece bunun farkında değil" diyerek katkıda bulunan HoloLens'in yaratıcısı fütürist Alex Kipman şirketin bakış açısını özetliyor. Kipman, HoloLens gibi bir karışık gerçeklik cihazının telefonların yerini alacağından emin. Apple'ın da özellikle artırılmış gerçeklik alanında ciddi yatırımlarda bulunduğu söyleniyor. Yani Kipman'ın fikirleri sanıldığı kadar gerçek dışı olmayabilir.

3 Yorum

  • Geçmişte Sidewinder direksiyon seti, günümüzde inişli çıkışlı olsa da XBOX, fare ve klavye setleri alanların da gayet başarılı ürünleri var Microsoft’un. Zamanında kinetik adlı hareket algılama cihazı tutulmamış olsa bile, onun yerine geliştirilen HoloLens, Microsoft’un bu alanda geri çekilmediğinin işareti.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği