Haftanın Özeti: 133

8 - 14 Mayıs 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Ünlü kişisel bakım markası [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Dove, ‘farklı’ vücut şekillerinden ilham alan ambalajlarını tanıttı.[/inlinetweet] Şirket sınırlı sayıda üretilecek bu ‘gerçek güzellik’ ambalajları için, güzelliğin her kadın için farklı olabileceğini ve bu farklılıkları şişelediklerini belirtti.

ShapeScale üç boyutlu vücut tarayıcı, vücuduyla barışık olmayanların çok da hoşlanacağı bir cihaz değil. Kızılötesi derinlik sensörleri ve yüksek çözünürlüklü kameralarla çalışan ShapeScale, vücudunuzun oldukça gerçekçi üç boyutlu görsellerini oluşturuyor. Ürün web sitesinden 499 Dolar’a (yaklaşık bin 785 TL) satın alınabiliyor.

Havaalanları ve kuşlar bir araya geldiğinde pek hayırlı olaylara sahne olmuyor. İniş – kalkış sırasında uçakların motorlarına girme riski kuşların ve yolcuların canına mal olabiliyor. Robird, kuşları bu tip ortamlardan uzaklaştırmak için üretilen (kuş görünümlü) bir robot. Kanada / Edmonton Havaalanı’nda görev alacak olan Robird aslen vahşi yaşamı gözlemlemek, binaları incelemek ve üç boyutlu ölçümler yapmak için drone’ların kullanılmasını içeren geniş çaplı bir projenin parçası.

Araştırmacılar, mürekkep tabanlı baskıya alternatif olabilecek yeni ve daha dayanıklı bir baskı yöntemi geliştirdi. Danimarka Teknik Üniversitesi’nden Anders Kristensen ve arkadaşları, lazer yazıcı tekniğini sadece üç malzemeye ihtiyaç duyacak şekilde dönüştürdü: plastik, germanyum ve koruma tabakası.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tesla güneş enerjili çatı kaplamaları için sipariş almaya başladı.[/inlinetweet] İlk teslimat 2017’nin sonunda Amerikalı müşterilere yapılacak. Üstelik bu güneş enerjili çatılar ömür boyu garantili olacak.

Impossible Objects isimli girişim geliştirdiği üç boyutlu yazıcıda kompozit materyalleri kullanarak normalden 100 kat daha hızlı üretim yaptığını duyurdu. Girişim, ‘Model One’ adını verdikleri yazıcının karbon fiber, Kevlar ve cam elyafı (fiberglas) kullanabilen ilk cihaz olduğunu ve diğer üç boyutlu yazıcılardan 10 kat daha sağlam parçalar üretebildiğini iddia ediyor. Impossible Objects’in kullandığı teknik, kompozit maddeleri yüksek kaliteli polimer türevleri ile birleştiriyor. Böylece hem dayanıklı hem hafif hem de düşük maliyetli üretim yapılabiliyor.

Hollanda’daki Delft Üniversitesi’nden Malzeme Bilimcisi Erik Schlangen, ağlayan asfaltlara bir çözüm üretmiş olabilir. Asfaltının içine malzemeyi iletken kılan küçük çelik lifler karıştırarak kendisini onarmasını sağlamayı deneyen Schlangen ve ekibi, Hollanda’da 12 farklı yolda bu asfaltı test etti. Bu yollardan biri 2010 yılından beri aktif olarak kullanılıyor ve gayet iyi durumda. Çukursuz bir yol hayal olmaktan çıkıyor olabilir!

Standart asfalt yollarda bile yaklaşık 10 yıl içinde değişiklik görüldüğü ve durumun netleşmesi için biraz daha beklememiz gerektiği belirtildi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Clemson Üniversitesi’nden Ali Reza Fayazi, araçları izleyen dört yönlü bir kavşak denetleyicisi tasarladı.[/inlinetweet] Araç hızlarını kontrol etmek için bir algoritma kullanan Fayazi, aynı zamanda kendi aracını kullanarak bir akıllı kavşak simülasyonu yayınladı. Bu yapı hiçbir trafik lambasına ihtiyaç duymadan trafiğin akışını kesintisiz düzenleyebiliyor.

Apple, bir otomobil çalışması olduğuna inanılan Project Titan adına çalışması için 1.000 kişiyi işe aldıktan sonra geçtiğimiz yıl yüzlercesini işten çıkarmıştı. Gözlemciler, bu olayı Apple’ın periyodik deneylerinden biri olarak yorumluyor. Yani şirket, bir araç üretmek için neye ihtiyaç duyduğunu araştırdı. Otonom araçların gelişimini göz önünde bulunduran uzmanlar ise şirketin bir araç üzerinde değil, bilgisayar ve akıllı cihazlar için ürettiği eğlence mekanizmalarını şoförsüz araçlara uyarlamaya çalıştığını düşünüyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Otonom araçların yeni oyuncusu, Nvidia ile ortaklık kuran Toyota olacak.[/inlinetweet] Japon araba üreticisi Nvidia’nın ‘Drive PX’ adını verdiği yapay zeka teknolojisinden faydalanarak kendi otonom araç sistemlerini geliştirmeye başlayacak. Oyun endüstrisi için ürettiği grafik işlemci üniteleri ile öne çıkan Nvidia son yıllarda otomotiv sektörü için ürettiği otonom araç ‘beyin’leri ile de dikkat çekiyor.

Şirketin Audi ve Mercedes ile de ortaklığı var.

Otonom araç teknolojisi kullandıkça öğrenen ve kendini geliştiren bir sistem. Bunun için her türlü veri altın değerinde. Bu teknolojiye sahip araçlarıyla tanınan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tesla, otonom sistemini geliştirmek için araçlarının kaydettiği görüntüleri topluyor.[/inlinetweet] Dış kameralardan toplanan görüntüler otonom sistemlerin yol şeritlerini, trafik levhalarını ve diğer görsel işaretleri öğrenmesine yardımcı oluyor.

Kayıtlar araçların taşıt kimlik numarasını içermiyor; yani herhangi birinin videoları belirli bir araçla bağdaştırmasına imkan yok.

Spor otomobil üreticisi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Porsche, Silikon Vadisi’nde 100 çalışanı olan yeni bir dijital teknoloji merkezi kuruyor.[/inlinetweet] Şirket burada, teknoloji şirketleri ile yeni işbirlikleri ve girişimlere yatırım yapmak istiyor.

Ford, Ravensbourne Tasarım Okulu öğrencileri ile gerçekleştirdiği çalışmada, otonom bir Ford Fiesta’nın nasıl görünebileceğini test etti. Aralarında Türk öğrencilerin de bulunduğu ekipler ilginç tasarımlara imza attı.

ET3 (Vakumlanmış Tüp Yolculuğu Teknolojisi) şirketinin CEO’su Daryl Oster, şirketin yeni nesil ulaşım alanında, özellikle Elon Musk‘ın Hyperloop şirketiyle rekabet içinde olduğunu söylüyor. Oster, otomobil boyutundaki yolcu kapsülleri bulunan tüplerin değer açısından optimize edilebileceğini, işgücü ve yakıt maliyetlerini onda birine indirerek seyahat alışkanlıklarını yeniden şekillendirebileceğini iddia ediyor. ‘Cincinnati’den (ABD) Taj Mahal’e (Hindistan) üç saatten kısa sürede ve 50 Dolar’dan ucuza seyahat imkanı sunmak’ da bu iddialar arasında.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Londralılar geçtiğimiz günlerde CMX1 adlı yeni otonom şehir taşıtı ile tanıştı.[/inlinetweet] Tamamen teknolojik iç tasarıma sahip bir otobüs ve şehirlerde hızlı hareket edebilmesi için daha küçük versiyonu olan bir minibüs (evet, bildiğimiz minibüs) ile kendileri için belirlenen sabit hat üzerinde ring yapıyor.

Dünyanın en büyük uçağı olarak bilinen Airlander 10, daha önceki deneme uçuşunda yaşanan kazadan sonra tekrar havalandı ve sorunsuz olarak uçuşunu tamamladı. İki test pilotu ile yapılan ve toplam 180 dakika süren başarılı uçuşun ardından, Airlander 10 için uçuş test programı tekrar başlamış oldu.

YARA Birkeland‘ isimli gemi, dünyanın ilk sıfır emisyonlu, elektrikli otonom yük gemisi. 2018 yılının ortalarında üretimine başlanması planlanan yük gemisinin dünyanın en gelişmiş konteyner besleme gemisi olmak gibi bir hayali de var.

Deneme uçuşu sırasında gerçekleşen kaza sonucunda [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Icon A5’ın tasarımcısı Jon Karkow ve meslektaşı Çağrı Sever hayatlarını kaybetti.[/inlinetweet] İki yolcu kapasiteli ve hem karadan hem de denizden havalanabilen Icon A5 geleceğin kişisel uçağı olarak görülüyordu. Kazanın ardından uçağın akıbetinin ise ne olacağı belirsiz. ABD’de Federal Havacılık Kurulu ve Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu kaza ile ilgili soruşturma başlattı.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği