Geleceğin otomobil kabinlerine dair tasarımlar

Ford, Ravensbourne Tasarım Okulu öğrencileri ile gerçekleştirdiği çalışmada, otonom bir Ford Fiesta’nın nasıl görünebileceğini test etti.

Otonom araçlar yakında hayatımıza girecek ve otomobil üreticileri bu araçlarda uygulanabilecek tasarım olasılıklarını gözden geçiriyor. Ford, Ravensbourne Tasarım Okulu öğrencileri ile gerçekleştirdiği çalışmada, otonom bir Ford Fiesta‘nın nasıl görünebileceğini test etti. Aralarında Türk öğrencilerin de bulunduğu ekipler ilginç tasarımlara imza attı.

Dies Nox

Vincenzo Damato ve Meryl Le Fleur tarafından geliştirilen Dies Nox iç tasarımı bir otonom aracın sunacağı yeni imkanlardan faydalanıyor. Kabin normalde olduğu gibi öne dönük dört koltukla doldurulabiliyor. Sürücü ise 270 derecelik merkezi konsol ile çevrili bir şekilde aracı kullanıyor. Araç otonom sürüş modundayken, ön koltuklar arkaya dönerek daha sosyal bir ortam yaratıyor. SYNC 3 bilgi-eğlence sistemi, bir oyun konsolu gibi kullanılabiliyor.

Aracı çevre dostu hale getirmek için tasarımda geri dönüşümlü plastik, 3D yazıcılar aracılığıyla işlenerek kullanılmış. Yapı desteği için bambudan yararlanılan araçta koltuklar için ise ananas derisi kullanılmış.

Iris

Pek çok farklı üretici, döner koltuklar ve etrafı çevreleyen ekranlar ile çalıştı. Ancak Iris bu özellikleri, kendini genç hisseden yaşlı sürücüler için kullandı. Cansu Bal, Seniz Veli ve Erdi Bal tarafından geliştirilen Iris, gündüz bir öğle yemeğine giderken farklı, akşam bir moda etkinliğine giderken farklı görünebiliyor.

Herkesin yaptığı gibi, kendi etrafında dönen koltuklar geliştirmek yerine, ekip Iris için kendi tekerleri olan koltuklar geliştirdi. Bu koltuklar araçtan ayrılarak tek kişilik bir araç gibi hareket edebiliyor. Böylece yolcuların araçtan çıkınca yürümesine gerek kalmıyor. Özellikle ileri yaş sebebiyle ya da bir sakatlık sonucu yürümekte zorlanan kullanıcılar için ideal bir konsept.

Mobil koltukların boyutunu küçültmek amacıyla, koltuğun kafa desteği aracın tavanından aşağıya inecek şekilde tasarlanmış. Bu tasarım ayrıca yolcuların daha rahat oturmasını sağlıyor.

Nomad

Thomas Christie, Shpend Pashtriku ve Onur Çelik tarafından geliştirilen Nomad, yolcuların yaşamsal organlarının fonksiyonlarını ve vücut ısılarını sensörler aracılığıyla kontrol ederek sağlık durumunu takip ediyor.

Deja View adı verilen iç alanda ön koltuklar arkaya döndürülüp arka koltuklar da ayak koyma yeri olarak kullanılabiliyor. Böylece önde oturan iki kişi arkalarına yaslanıp aracın arka camından görünen panaromik manzarayı izleyebiliyor.

Yukarıda bahsi geçen üç konsept, Ford tasarımcıları tarafından şirketin Köln’deki tasarım merkezinde sergilenmek üzere seçildi. Kazanan öğrenciler, Ford tasarımcılarıyla birlikte bir atölye çalışmasına katılmaya ve şirketin tasarım merkezinde gerçekleştirilecek bir turda yer almaya hak kazanacak.

Kaynak: New Atlas


Yorumunuz: