Haftanın Özeti: 131

24 - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Teknoloji ve internetin sağladığı iletişim imkanları ile artık muazzam boyutlara ulaşan ‘veri’ görece küçük ve kapalı gruplar tarafından özelleştirilmiş durumda. Ancak Ethereum gibi merkezsiz blok zinciri teknolojileri ile yeni bir internet modeline dair umut doğuyor. İnternetteki odak, ‘bilgi’den ‘değer’e doğru kayarken bu teknolojilerin sağlayacağı aracısız iletişim imkanı ‘değeri’ üçüncü şahısların elinden kurtarıp kullanıcıya iade ederek yepyeni bir internete kavuşmamızı sağlabilir. Tim Berners Lee’nin isteği de bu değil miydi?

Son yıllarda internetin hakimi Facebook ve Google gibi kişisel veri koleksiyoncuları.

Alibaba Yönetim Kurulu Başkanı Jack Ma, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, internet ve yeni teknolojilerin getirdiği değişikliklerin ekonomiye muhtemel etkilerinden bahsetti. Çin Girişimciler Kulübü etkinliğinde konuşan milyarder iş adamı, devletlerin eğitim reformu yapması gerektiğini ve yakın gelecekte insanların makinelerle bir arada çalışması gerekeceğini ve bunun ıstıraplı bir süreçte gerçekleşeceğini söyledi.

Ma’ya göre bizleri acı dolu 30 yıl bekliyor.

Teknoloji sitesi Recode’a göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple kendi para kartını hayata geçirmeye hazırlanıyor.[/inlinetweet] İddialara göre ön ödemeli kart üretimi için Visa ile görüşen Apple, iPhone kullanıcılarının birbirlerine dijital ortamda para gönderebilmesi gibi hizmetleri de mümkün kılmak istiyor.

Bu hizmetin, PayPal’ın Venmo uygulamasına rakip olacağı düşünülüyor.

GSMA’in Mobil Ekonomi Raporu, mobil endüstrisine dair küresel çapta en son gelişmeleri içeriyor. Hazırlanan rapor teknoloji, sosyo-ekonomi ve finans verilerine dayanan analizler ve 2020 yılına kadar olan tahminleri barındırıyor. Rapora göre günümüzde dünya çapında 7,9 milyar mobil bağlantı ve 4,8 milyar bireysel kullanıcı bulunuyor. Kullanıcı sayısının 2020’ye kadar 5,7 milyara ve bağlantıların da 9,7 milyara çıkması bekleniyor. Mobil ekosisteme 2010 yılından bu yana yapılan 1,2 trilyon Dolarlık yatırım, dünya çapında 28 milyon istihdam yarattı. Bu rakamın 2020’ye kadar 30 milyona çıkması bekleniyor.

ABD’li Pew Araştırma Merkezi‘nin yaptığı yeni bir çalışma sosyal medyaya mesafeli ülkeleri listeledi. Buna göre dünyanın en büyük dördüncü ekonomisine sahip [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Almanya’nın sadece yüzde 37’si sosyal medya kullanıyor.[/inlinetweet] Almanya’nın hemen arkasından ise yüzde 43 sosyal medya kullanımı ile yine dünyanın en güçlü ekonomilerinden Japonya geliyor. Rapora göre internet kullanımı ile sosyal medya kullanımı arasında doğru orantı yok. Bu tamamen kültürel norm ve yaş ile ilgili.

Beyaz yakalıların sosyal ağı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]LinkedIN 500 milyon üyeye ulaştı.[/inlinetweet] 200 farklı ülkeden profesyonelin iletişim kurmasını sağlayan site 10 milyondan fazla aktif iş ilanı ve 9 milyonun üzerinde şirkete erişim imkanı sağlayarak mevcut en geniş profesyonel ağı oluşturuyor. Her hafta 100 binden fazla makale yayımlayan site kullanıcılarının iş dünyası hakkındaki bilgilerini güncel tutuyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter, kullanıcı artışı bakımından, 2015’in başından bu yana en iyi çeyreği geride bıraktı.[/inlinetweet] Şirketin bu yılın ilk çeyreğine dair açıkladığı rakamlara göre toplam gelir 548 milyon Dolar’a ulaştı. Analistlerin beklentisi 512 milyon Dolardı.

Durum beklenenden daha iyi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’ın Operasyon Müdürü (COO) Anthony Noto kesintisiz canlı yayına hazırlandıklarını açıkladı.[/inlinetweet] Yayınlar hem Twitter uygulaması hem de site üzerinden takip edilebilecek. Yayınların mevcut Twitter videolarında olduğu gibi spor, haberler ve eğlence içeriklerinde olacağını belirten Noto, şirketin bu konuda güvenilir bir kaynak olmayı hedeflediğini söyledi.

Netflix Çin’deki muadili iQiyi ile anlaştığı duyuruldu. Netflix’in İçerik Temininden Sorumlu Başkan Yardımcısı Robert Roy, ‘öncelikle bölgelere içerik temin edileceğini ve ardından farkındalığının artacağını’ belirtti.

Instagram‘a Ağustos ayında eklenen Stories (Hikayeler) özelliği, Snapchat‘in ortaya çıkmasından neredeyse 5 yıl sonra devreye girdi. Ancak [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Instagram’ın yaptığı açıklamaya göre Hikayeler özelliği günlük 200 milyon kullanıcıya ulaştı.[/inlinetweet] Statista tarafından hazırlanan grafiğe baktığımızda Instagram Hikayeler’in üç ayda 50 milyon yeni kullanıcı elde etmenin yanı sıra, Snapchat’in toplam günlük kullanıcı sayısını da geride bıraktığını görebiliyoruz.

Wired dergisi, yayınladığı bir makalede Google’a bağlı çalışan Reklam Kalitesi Değerlendiricileri’ne (Ads Quality Raters) yer verdi. Kendilerini kısaca Youtube’un gizli emekçileri olarak adlandırabileceğimiz çalışanlar, Youtube’da bulunan videoların başlıklarına göre değerlendirip müdahale ediyor.

28 Nisan 2009’da New York’ta hayata geçen Kickstarter, yaratıcı projeleri desteklemek için bir kitle fonlaması platformu olarak yola çıktı. 8 yıllık tarihi boyunca Kickstarter, aralarında Cards Against Humanity adlı oyun ve Oculus Rift sanal gerçeklik gözlükleri gibi pek çok farklı projenin hayata geçmesine yardımcı oldu. Salı günü yeni bir açıklama yapan Kickstarter yöneticileri, geçtiğimiz 8 yıl içinde toplamda 3 milyar Dolar fon topladıklarını açıkladı.

Kickstarter CEO’su Yancey Strickler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Google’ın çevrimiçi eğitim aracı Google Classroom herkesin kullanıma açıldı.[/inlinetweet] Eğitmenlerin sınıflar açabildiği, bilgi paylaşımı yapıp ödev dağıtabildiği portal daha önce G Suite üzerinden ve sadece eğitim kurumlarına özel hizmet veriyordu. Artık bu zorunluluk ortadan kaldırıldı. G Suite hesabı olmayan farklı ortamdaki öğretmen ve öğrenciler sınıflara katılıp, ödevleri yönetebiliyor ve anında işbirliği yapabiliyor.

Facebook, kullanıcılarına haber gönderileri gösterirken daha fazla alternatif sunabilmek adına bir güncelleme yaptı. Bu güncellemeye göre haber akışınızda New York Times’ta Suriye ile ilgili yayınlanan bir haber görürseniz hemen alt tarafında da Washington Post veya Fox News gibi farklı haber kaynaklarından benzer haberler göreceksiniz. Konunun önemini aşağıdaki video ile anlayabilirsiniz.

Wikipedia’nın Kurucularından Jimmy Wales, dijital ansiklopedi sitesini popüler hale getiren formülün, sahte haberlerle savaşmak için de kullanılabileceğini düşünüyor. ‘Wikitribune‘ adlı bir haber sitesi kuran Wales, bu sitenin gazeteciler ve topluluğun diğer üyeleri tarafından doğruluğu kontrol edilen haberlerle, yalan haber yayılmasının önüne geçmeyi planlıyor.

Dünyanın en büyük veri kaynağı [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ücretsiz çevrimiçi ansiklopedi Wikipedia Türkiye’de BTK tarafından engellendi.[/inlinetweet] Mahkeme kararı olmadan uygulanan engellemenin sebebi olarak sitenin Türkiye’yi IŞİD terör örgütüyle ilişkili olarak gösteren içeriklerini kaldırmaması gösterildi. İlginç bir ayrıntı olarak sitenin Kurucusu Jimmy Wales, World Cities Expo kapsamında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin davetlisi olarak 16 Mayıs’ta konuşma yapmaya gelecek.

Google’ın uzay aracı çalışmalarını yürüten John Fenwick ve Baş Uydu Mühendisi Michael Trela, Google’dan ayrılarak Apple’a katıldı. İkili, bu yıl içinde Apple’a katılan eski Dropcam Kurucusu Greg Duffy‘nin yönetimi altında çalışacak. Yeni çalışanları ile birlikte Apple, zorlu ve pahalı uydu tasarımı ve operasyonu alanına iki uzman dahil etmiş oluyor.

İnsanlar öldüklerinde, sevdiklerinin hayatında dev bir boşluk bırakıyor. Kimi zaman geride kalanlar, ölülerle konuşuyor. Bazıları ise ölülerin de cevap vermesini istiyor. Yüzyıllardır süren medyumluk ve ruhiyatçılık uğraşları da bu talebin bir sonucu. MIT çalışanı Marius Ursache tarafından kurulan Eternime adlı girişimin amacı da geride kalanlara benzer bir rahatlama sağlamak. Fakat fikrin akıllara getirdiği ise malum:

Wikileaks sızıntılarının peşine düşen CIA bilgileri içeriden birinin sızdırdığını düşünüyor. Wikileaks’in Mart ayında yayımladığı belgeler CIA’in akıllı telefon ve televizyonlara izinsiz şekilde girmek için kullandığı araçları içeriyor. Bu belgelerin yayımlaması CIA tarihine yaşanan en büyük güvenlik ihlallerinden biri. Soruşturmaki şüpheli listesinin yüzlerce kişiyi kapsadığı söyleniyor.

Beta aşamasında olan OctopusNote bilgileri organize etmek, notlarınız arasında bağlantı kurmak ve kategoriler oluşturmak için yeni bir araç sunuyor. OctopusNote yazarlar ve gazeteciler gibi çok fazla bilgi ile çalışan herkes için mükemmel bir yardım sunabilir. Zihin haritaları yaratıp bunlara notlar eklemeye olanak veren araç, web sitelerini kaydetmeye ya da buralardan alıntılar eklemeye de olanak veriyor.

New York Times’ın haberine göre, Uber’in iPhone uygulamasının, uygulama silindikten sonra bile telefonları takip etmenin bir yolunu bulduğunu öğrenen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple’ın CEO’su Tim Cook, 2015’te Uber uygulamasını App Store’dan kaldırmakla tehdit etmiş.[/inlinetweet] ‘Parmak izi alma’ olarak bilinen bu uygulama Apple tarafından yasaklanmış durumda. Uber, bu yöntemi kullandığını Apple’dan gizlemek için, Apple’ın Cupertino yönetim merkezini coğrafi olarak engelledi.

Ancak bu önlemlere rağmen Apple bu aktiviteyi tespit etti.

(Rusya Milletvekili Valery Seleznev’in oğlu) 32 yaşındaki [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]hacker Roman Seleznev, ABD tarafından rekor denilebilecek bir cezaya çarptırıldı.[/inlinetweet] 500’den fazla ABD işletmesinin satış sistemlerine kötü amaçlı yazılım bulaştırması ve sistemlerde bulunan kart verilerini ele geçirmekle suçlanan Seleznev, 27 yıl hapse mahkûm edildi.

BitTorrent’in Yaratıcısı Bram Cohen internetin şöhretinden nasibini fazlasıyla alan biri. Fakat o bunlardan ziyade kendisini kripto para birimlerine adamış durumda. Bu durum, içinde Bitcoin’in karşılaştığı zorluklara çözüm olması amaçlanan yeni bir kripto para birimini de barındırıyor. Çünkü Cohen’e göre Bitcoin ziyan oldu. Buna karşılık kendisi depolama alanının önemini ortaya çıkartan bir kripto para birimi yaratmanın peşinde. Dolayısıyla Cohen’in önümüzdeki günlerde önce BitTorrent Inc.’deki işlerini bitirip ‘sonrasında kripto para birimi konularına odaklanması’ bekleniyor.

Bram Cohen.

Info World yazarlarından Andrew C. Oliver, 2022 yılında teknolojinin konumuna dair öngörülerini paylaştı. Tamamen otonom araçlar, drone kuryeler, mobil ödeme sistemleri, yapay zekalar ve sanal gerçeklik gözlüklerinin ergonomikliğine dair, günümüzde temelleri olan teknolojilerin yavaş yavaş daha kullanılabilir olacağı anlatılan makalede uçan arabalar ya da ışınlanma meselesi ise maalesef yok.

Kanada / Montreal merkezli Lyrebird adlı girişimin yeni ürünü oldukça karmaşık duygular doğuruyor. Şirket, geliştirdiği API ile dilediğiniz kişinin sadece bir dakikalık ses kaydını kullanarak istediğiniz kelimeleri onun ağzından söyletebileceğinizi ifade ediyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği