Haftanın Özeti: 131

24 - 30 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Büyük otomobil üreticilerinin şeylerin interneti vasıtasıyla araç içi ödeme teknolojileri geliştirdiği sıklıkla görülüyor. Telekomünikasyon şirketi AT&T (Amerikan Telefon ve Telgraf Şirketi) de Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisi’ne araç içi ödemelerle ilgili yeni bir patent başvurusunda bulundu. Patent başvurusunda, bu işletim sisteminin servis ve mal temini karşılığı ödeme yapılmasını sağlamak üzere kullanılacağı belirtildi.

Ayrıca sistem, hem mobil uygulamada hem de otomobilin gösterge tablosunda kullanılabilir olacak.

Zatz Not Funny tarafından fark edilen ve kısa sürede kaldırılan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir Spotify ilanına göre, şirket bir donanım (cihaz) üzerinde çalışıyor.[/inlinetweet] İlanda, geliştirilmesi planlanan ürünün Pebble Watch, Amazon Echo ve Snap Spectacles gibi yenilikçi bir ürün olacağı belirtiliyor. Spotify’ın ne üretmeyi planladığına dair hiçbir ipucu yok ancak iş tanımı, cihazın bir hoparlörden ziyade giyilebilir bir ürün olacağını işaret ediyor.

Spotify, Apple gibi kendi kulaklıklarını sunmaya hazırlanıyor olabilir.

Sinclair şirketi tarafından 1982 yılında piyasaya sürülen ve bilgisayar dünyasında önemli bir kilometre taşı olan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]8 bit işlemcili kişisel bilgisayar ZX Spectrum küllerinden doğuyor.[/inlinetweet] The Spectrum Next isimli yeni versiyonu geliştirilmiş donanımı sayesinde yakın dönemlerde üretilen yazılımları çalıştırarak eski oyun meraklılarını mutlu etmeye geliyor. 23 Mayıs’a kadar fon toplayacak olan ürün fiyatı ise 175 Paund.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Nintendo, yeni taşınabilir oyun konsolu 2DS XL’ı duyurdu.[/inlinetweet] 2DS ve 3DS XL modelleri arasında kendine yer bulan el konsolu 28 Temmuz’da satışa çıkacak ve fiyatı 150 Dolar olacak.

https://www.youtube.com/watch?v=3lxNHhgMuTg

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Amazon’un yeni cihazı Echo Look ABD’de piyasaya sürüldü.[/inlinetweet] Kıyafet tercihleri konusunda tavsiyelerde bulunacak yeni ürünün fiyatı 200 Dolar. Look’un dahili kamerası ses aktivasyonuyla fotoğraf ve video çekiyor, isteğe bağlı olarak çektiklerini başkaları ile paylaşıyor ya da karşılaştırıyor. Cihaza özel tasarlanan Style Check uygulaması ise makine öğrenimi sayesinde kullanıcının moda tercihlerini öğreniyor, güncel moda eğilimlerini de takip ederek kişiye özel önerilerde bulunuyor.

New Yorklu Tasarımcı Jake Kahana sanal gerçeklik (VR) çalışmalarının nüfusun en hızlı büyüyen kesimi olan yaşlıları gözardı ettiğini fark ederek bu işe odaklandı. Kahana’nın yarattığı ‘BettVr With Age‘ projesi, yaşlılar için üretilmiş VR filmlerinden oluşuyor. Saha çalışmaları ve görüşmeler sonucunda ortaya çıkan proje evden çıkamayan yaşlı insanları şehirlerin farklı bölgelerinde ya da farklı ülkelerde gezintiye çıkarıyor.

Otomasyon ekonomi açısından dünya genelinde bir dönüşüme neden oluyor. Bu yarışın lideri ise -şimdilik- Çin. Hindistan, Japonya ve ABD ise rekabetin diğer güçlü oyuncuları. Küresel iş gücünün yüzde 80’ini temsil eden 46 ülkeyi inceleyen bir araştırma, insanlar tarafından yapılan işlerin yarısının otomasyona geçme potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Otomasyon potansiyeli Avrupa’da özellikle kıtanın en büyük ekonomiye sahip ülkeleri olan Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve İngiltere’de yüksek. Aynı rapora göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Türkiye’nin işgücünün yarısı otomasyon tarafından ele geçirilebilir[/inlinetweet].

Kaçılın yoldan, geliyor kaptan.

Apple yöneticilerinden Tom Gruber, TED 2017 konferansında yaptığı konuşmada insanların yerine robotları koymaktansa, yapay zeka yardımıyla insan hafızasının geliştirilmesi gerektiği fikrini savundu. Gruber yapay zeka ile desteklenecek hafızanın özellikle Alzheimer ve demans hastaları için büyük önem taşıyacağını belirtti. Gruber’in fikrine göre, yapay zeka insan belleğine erişerek hafızayı yükleyebilecek.

Yeni ABD yönetiminin Ay’a olan ilgisine yatırım yapmayı düşünen tek şirket SpaceX değil. Amazon’un Kurucusu Jeff Bezos‘un uzay şirketi Blue Origin‘in de benzer planları var. Blue Moon (Mavi Ay) adı verilen bir uzay aracı geliştirme planı olan şirket bu araçla Ay’a iniş yapmak ve bu yolculuklarda kargo taşımak istiyor. Yani Amazon yakında Ay’a da teslimat yapmaya başlayabilir.

2020’lerin ortasına doğru gerçekleşmesi beklenen bu plan ile Ay’a bilimsel araçlar ve gezgin robotlar da gönderilebilir.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]NASA ve Avrupa Uzay Ajansı birlikte Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam arayacak.[/inlinetweet] Proje, Avrupa Yerbilimleri Birliği’nin 24 Nisan’da Viyana’da gerçekleştirilen toplantısında açıklandı. Bilimciler Europa’nın donuk yüzeyinin altında bir okyanus bulunduğuna ve uydunun bu sayede canlı yaşamını destekleyebileceğine inanıyor.

Nihai karar alınırsa ‘Ortak Europa Misyonu’ 2020 yılı ortalarında başlayacak ve 6,5 yıl sürecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çin ve Avrupa, Ay’a beraber üs kurmayı planlıyor.[/inlinetweet] Çin Ulusal Uzay Dairesi şu anda boş olan bir uzay istasyonuyla bağlantı kurmak için bir insansız uzay aracı fırlattı. Ayrıca bu yılın sonuna kadar, Ay’a ait örnek materyallerin toplanması ve önümüzdeki yıl mineral numunelerinin getirilmesi için de yeni bir yolculuk yapılması planlanıyorAvrupa Uzay Ajansı da gelecek örnekler üzerinden bir analiz yapabilmeyi ve Çin’deki Uzay istasyonundan Avrupalı bir ekibin yolculuğa çıkabilmesini arzu ediyor.

İlk açıklama Çin Uzay Ajansı Genel Sekreteri General Tian Yulong tarafından yapıldı, Avrupa Uzay Ajansı Sözcüsü Pal Hvistendahl da iddiaları doğruladı.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (ISS) başında bulunan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]ilk kadın Astronot Peggy Whitson uzayda geçirilen toplam zaman rekorunu kırdı.[/inlinetweet] Whitson Eylül 2017’de dünyaya döndüğünde toplamda 650 günden fazla bir zamanı uzayda geçirmiş olacak. ISS’te birçok önemli çalışma yürütmüş olan Whitson aynı zamanda ‘uzayda en fazla yürüyen kadın astronot’ ünvanının da sahibi.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Bunamayı (demans) engellemesi beklenen bir ilaç yakında insanlar üzerinde test edilecek.[/inlinetweet] İlk etapta fareler üzerinde gerçekleştirilen testler başarıyla sonuçlandı, bu nörodejeneratif hastalıklar üzerine hayvanlarla yapılan çalışmalardaki ilk başarı oldu. Araştırmayı yürüten ekip ilacın insanlarda çalışıp çalışmayacağını 2-3 yıl içinde öğreneceklerini düşünüyor.

Doğada çözünmeyen plastik grubunu kısaca PET dediğimiz polyethylene terephthalate oluşturuyor, yapısal özellikleri sebebiyle bu plastik türü su şişeleri ya da plastik torbalar gibi çeşitli ürünlerde hala tercih ediliyor. Japonya’da keşfedilen yeni bir bakteri türü ise PET yiyebiliyor. Araştırmacılar Ideonella sakaiensis adını verdikleri bakteri sayesinde bu plastiği 6 hafta içinde neredeyse tamamen çözündürmeyi başardı. İngiltere’de ise PET yiyebilen bir kurtçuk keşfedildi. Petek güvesinin larvası olan bu kurtçuk plastik torbalarda 1 saat içerisinde delikler açabiliyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Philadelphia Çocuk Hastanesi yapay rahimde büyüyen ilk canlıya ev sahipliği yaptı.[/inlinetweet] Prematüre bebeklerin bakımı ve yaşatılması ile ilgili çalışmanın parçası olan deneyde gebelik esnasında bebeğin etrafını saran amniyon sıvısı ile dolu yapay bir rahimde kuzu fetüsü yetiştirildi. Kuzular normal gebelik süresinin sonunda sağlıklı bir şekilde ‘doğdu’. Bu gelişme, prematüre bebeklerin bakımı ve hayatta tutulması açısından da önemli bir adım olarak görülüyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çin farelerde ilk başarılı kafa naklini gerçekleştirdi.[/inlinetweet] Operasyonla daha büyük bir farenin boynuna daha küçük bir farenin kafası nakledildi. Bu süreçteki en önemli konu kafa naklinin tam olarak gerçekleştirilmesi için beyin hasarına yol açan miktardaki kan kaybını engelleyebilmek. Çin’deki çalışma bunu başardı. Kafa naklini anlatan kısa bir video ile durumun ciddiyetini anlayabilirsiniz.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Dünyanın ilk sıtma aşısı, 2018’den itibaren Gana, Kenya ve Malavi’de kullanılacak.[/inlinetweet] RTS,S aşısı, bağışıklık sistemini sivrisinek ısırıklarıyla bulaşan sıtma parazitine karşı eğitiyor. Ancak aşının dünyanın en fakir bölgelerinde kullanılmasının ne kadar mümkün olacağı henüz netlik kazanmış değil.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu aşının on binlerce yaşamı kurtarabileceğini söylüyor.

İsviçre Federal Laboratuvarları’nda (EMPA) yürütülen araştırmada insan dersine çok benzeyen jelatin bazlı yapay deri üretildi. Araştırmanın amacı cildimizin doğrudan temas ettiği çeşitli materyallere ait çalışmalarda kullanılacak bir model üretmek. Derimizin nem miktarına bağlı olarak gösterdiği değişiklikleri başarılı bir şekilde taklit edebilen jelatin model, hem araştırmaların maliyetini düşürecek hem de insan deneklerin zarar görmesini engellemiş olacak.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yeni bir araştırma ile ayçekirdeği, mısır ve fıstık gibi yemişler de yasaklar listesine eklendi.[/inlinetweet] Michigan State and the Sokoine Üniversitelerinin Tanzanya’da yürüttüğü araştırma, karaciğer için kanserojen etkileri olan ve bir küf türü tarafından üretilen aflatoksinin sayılan ürünleri sıklıkla etkilediğini gösterdi. Aflatoksin -özellikle- düşük gelirli ülkelerde ölümle sonuçlanabilen ciddi bir sağlık tehlikesi oluşturuyor.

Tam da yaz gelirken… Çıtlamadan yaz geçer mi?

Kronolojik yaşınız bu dünyada ne zamandır var olduğunuzu gösterirken, biyolojik yaşınız size hayatınızın hangi noktasında olduğunuz konusunda fikir verebilir. Londra Imperial College araştırmacıları, biyolojik yaşı belirleme araçlarına bir yenisini ekledi. Daha önce kan ve idrar testi ile yaklaşık olarak belirlenebilen biyolojik yaş şimdi MRI taramalarının makine öğrenimi algoritmalarınca okunması ile belirlenebiliyor. Eğer bu yeni yöntem mükemmel hale getirilirse, doktora gidip beynimizin bir ‘fotoğrafını çektirerek’ vücudumuzun ne kadar yaşlandığını öğrenebiliriz.

Şimdi beyni yaşlı olanlar düşünsün.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği