Ölümsüzlük peşinde bir girişim

MIT çalışanı Marius Ursache tarafından kurulan Eternime adlı girişimin amacı ölen kişilerin yakınlarına bir rahatlama sunabilecek dijital avatarlar üretmek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsanlar öldüklerinde, sevdiklerinin hayatınca dev bir boşluk bırakıyorlar. Kimi zaman geride kalanlar, ölülerle konuşuyor. Bazıları ise ölülerin de cevap vermesini istiyor. Yüzyıllardır süren medyumluk ve ruhiyatçılık uğraşları da bu talebin bir sonucu.

MIT çalışanı Marius Ursache tarafından kurulan Eternime adlı girişimin amacı da geride kalanlara benzer bir rahatlama sağlamak. Ancak Ursache, hayaletler ya da ruhlarla konuşmak yerine, dijital avatarlar ve chat botları ile bu iletişimi gerçekleştirmeye çalışıyor; ilhamını bilim-kurgudan alıyor.

Paylaşımları inceleyecek

Eternime’a, sosyal medya hesaplarınıza erişim yetkisi verdiğinizde, girişimin algoritmaları gönderilerinizi  ve diğer kişilerle etkileşimlerinizi inceleyerek size bir dijital profil oluşturuyor. Mesela Facebook’ta paylaştığınız bir kek fotoğrafını ya da LinkedIn’de paylaştığınız emeklilikle ilgili bir yazıyı inceleyip, dijital profiliniz için anılar ve size özgü tavırlar geliştiriyor. Yani aslında algoritma ‘siz’ olmayı öğreniyor.

Netice: sizin dijital bir kopyanız.

Ursache ‘ölümsüz avatarlar’ adını verdiği fikrin aslında orijinal olmadığını söylüyor. “Beyin yükleme, robot klonlar, ölülerle iletişim gibi fikirler uzun süredir ilgi çeken fikirler” diyen Ursache “İnsan beynini bilgisayara aktarmak insanlığın hem en büyük hayallerinden hem de en büyük kabuslarından birisi.” şeklinde konuştu.

2 yıldır geliştiriliyor

Eternime ilk olarak 2014’te duyurulmuştu. Ursache bu fikri MIT Girişimcilik Geliştirme Programı çerçevesinde ortaya atmıştı. Bu projenin gerçekten geliştirmeye layık olup olmadığından emin olamayan Ursache bir gün bir kanser hastasının kendisine ulaştığını söylüyor. Hastanın Eternime’ı ailesi ve arkadaşlarına kendisinden bir şeyler bırakmak için son şansı olduğunu söylemesi Ursache’nin bu projenin hayatını adamaya layık bir fikir olduğuna ikna olmasını sağlamış.

Eternime geçmişte bazı olumsuz yorumlar aldı. Bazı eleştirmenler uygulamayı korkunç bulurken kimileri ise bunun gerçek olabileceğine inanmadı. Ursache ölüm tehditleri bile aldı.

2014’ten bu yana Eternime web sitesinde pek hareketlilik yok. Katılmak isteyen kişilerin adı kaydedilmeye devam ediyor. Ursache, Eternime ekibinin geçtiğimiz iki yıl boyunca ürünü geliştirmek için çabaladığını, özellikleri test ettiğini ve neyin çalışıp neyin çalışmayacağını denediklerini belirtti. Kapalı beta testleri hala devam ediyor.

Ursache, kişilerin hayatlarının sıkıcı özelliklerini korumaya çalışmadıklarının altını çiziyor. Ekip daha ziyade, büyük büyük torunlarınızın oturup etkileşim kurmak isteyeceği dijital bir büyük büyük baba/anne yaratmak için çalışıyor.

Kaynak: CNet

İnsanlar öldüklerinde, sevdiklerinin hayatınca dev bir boşluk bırakıyorlar. Kimi zaman geride kalanlar, ölülerle konuşuyor. Bazıları ise ölülerin de cevap vermesini istiyor. Yüzyıllardır süren medyumluk ve ruhiyatçılık uğraşları da bu talebin bir sonucu. MIT çalışanı Marius Ursache tarafından kurulan Eternime adlı girişimin amacı da geride kalanlara benzer bir rahatlama sağlamak. Ancak Ursache, hayaletler ya da ruhlarla konuşmak yerine, dijital avatarlar ve chat botları ile bu iletişimi gerçekleştirmeye çalışıyor.

4 Yorum

  • Tıpkı “Mirror” dizisindeki gibi :) Beklenenden daha da yakın gelecekte dijital ilerlemenin getirdiği sosyal çöküntüleri yaşayacağız.

  • Noah Harari ile yaptığınız sohbetin “Tanrıya Dönüşen İnsan” kısmını anımsattı. İnsanlar yunan tanrılarına dönüşme çabası içerisinde mi?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği