Dijital kimliğinizi de ölüme hazırlayın

Siz öldükten sonra sosyal medya hesaplarınızı farklı yöntemlerle yönetmek isteyen pek çok yeni girişim var.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bu yüzyılın sonuna doğru çoğumuz hayata gözlerini yummuş olacak. Yeni neslin önceki nesillere göre farklı bir özelliği ise fiziksel mezarın yanı sıra bir de sanal mezarı olacak olması. Facebook, Twitter, Instagram vs. pek çok sosyal medya sitesinde oluşturduğumuz hesaplar biz öldükten sonra da bu sitelerde kalmaya devam edecek. 2098 yılına geldiğimizde, Facebook’un ölü kullanıcı sayısının canlı kullanıcılardan daha fazla olacağı tahmin ediliyor. Böylece sosyal medya sitesi dünyanın en büyük mezarlığı haline gelecek.

Aslında durum böyle olmak zorunda değil. Çoğu sosyal medya sitesi, vefat eden kullanıcının ailesinden gelen talepler doğrultusunda sosyal medya hesabını silebiliyor. Ancak gelecekte bu hesapların düşündüğümüzden çok daha aktif olmasını sağlayacak girişimler de bulunuyor.

Ben giderim Facebook’um kalır

Facebook kullanıcılarına, öldükten sonra hesaplarını kimin kontrol etmesini istedikleri konusunda karar verme hakkı tanıyor. Böylece ölümünüzün ardından da bir yakınınız, hesabınız üzerinden paylaşım yapabiliyor. Bu düşünce size garip geliyorsa daha hiçbir şey duymadınız.

Sanal varlığınızı siz öldükten sonra da devam ettirme işini bir yakınınıza değil de sizi taklit eden bir yapay zekaya bırakmak isterseniz, bunun için de girişimler bulunuyor. Dead Social adlı girişim, öldüğünüzde yayınlanmasını istediğiniz gönderileri ayarlamanıza izin veriyor. Böylece mezardan durum güncelleyebiliyorsunuz. Pek çok yaratıcı kullanım şekline imkan sağlasa da tanıdıklarınıza çok hoş olmayan deneyimler yaşatma ihtimali de yüksek.

“Ben giderim adım kalır, dostlar beni hatırlasın” diyen Aşık Veysel’in ölümün ardından hatırlanmak üzerine yazdığı türküsü, bu konu hakkında çok benzer endişeleri dile getiriyor.

Yerinizi yapay zekaya bırakın

Ölüm sonrası durum güncellemeleri yeterince ürkütücü gelmediyse o zaman hayatınız boyunca sizi tanımaya çalışan ve ölümünüzden sonra sosyal medya hesaplarınızı kullanan yapay zeka uygulamalarını da kullanabilirsiniz. Eternime adlı yapay zeka yazılımı, hayatınız boyunca sizinle haftada birkaç kez konuşarak, konuşma tarzınızı ve kişiliğinizi anlamaya çalışıyor. Siz öldükten sonra da sosyal medya hesabınızı Eternime yönetiyor ve size mesaj yazıp soru soran tanıdıklarınızla sohbet ediyor.

Benzer bir şekilde Eter9 adlı yapay zeka yazılımı da sizin gönderilerinizi ve yorumlarınızı inceliyor. Böylece siz öldükten sonra da sizin adınıza paylaşımlar yapılabiliyor. Eter9 kurucusu Henrique Jorge “Eter9 sadece hakkında birkaç paylaşım yaptığınız bir müzik grubunu görüp sonsuza dek bu grupla ilgili paylaşımlar yapmıyor. Hayatınız boyunca yaptığınız paylaşımları inceleyip buna göre içerikler paylaşıyor.” diyor.

Siz öldükten sonra da sevmediğiniz siyasi partileri eleştiren ya da çok hoşlanmadığınız akrabalarınızla Facebook üzerinden tartışan bir avatar fikri aslında kulağa pek çekici gelmiyor. Ama uzak gelecekte büyük büyük torunlarınızın sizinle (sizin gibi konuşabilen bir yapay zekayla) iletişim kurabilmesi ilginç olabilir. Ama büyük büyük torunlarınızın sizi boş birisi olarak tanımasını istemiyorsanız, paylaştığınız ‘çok havalı’ olmayan içerikleri ölmeden önce sosyal medya hesaplarınızdan silseniz iyi edersiniz.

Kaynak: The Guardian

Fiziksel dünyanın aksine sanal alemde oluşturulan her şey sonsuza dek saklanabiliyor. Bu da ölümden sonra sosyal medya hesaplarımıza ne olacağı sorusunu akla getiriyor. Bu hesaplarınızın silinmesini ya da bir yakınınız tarafından kontrol edilebilmesini isteyebilirsiniz. Ölümden sonra da bu hesaplarınızı aktif tutmak istiyorsanız bazı yeni girişimler sizin yerinize, sizin tarafınızdan eğitilmiş bir yapay zeka yerleştirmek için oldukça hevesli.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği