Blok zinciriyle yepyeni bir internet kurulabilir

Açık kaynağın önemini kavramaya başlayan şirketler ve topluluklar daha demokratik ve bir merkezden yönetilmeyen yeni bir internet yaratma çabasındalar.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnsanlık, dilin icadından bugüne kadar birbiri ile iletişim kurmak, ortak bir amaca doğru hareket etmek ve görüşlerini paylaşmak için pek çok farklı yöntem geliştirdi. 3,5 milyar insanı birbirine bağlayan internet de bu yöntemlerin en gelişmişi. Ancak bu kadar iletişim imkanına rağmen günümüzde ne devletlere ne kuruluşlara ne de medyaya güvenebiliyoruz. Bunun sebebi internetin artık işlemiyor olması.

İnternet potansiyel olarak herkesin bilgiye demokratik bir şekilde erişmesini sağlayan bir ortam olsa da zaman içinde bu bilgileri alıp kendi kasalarında saklayan ve bunun üzerinden para kazanan Google ve Facebook gibi şirketler internetin demokratikliğine gölge düşürmeye başladı. Linux ya da Wikipedia gibi açık kaynaklı girişimler bu durumu tersine çevirmeye çalıştıysa da günümüzde internet üzerinde veri ve içerik paylaşımını büyük şirketlerin kontrol etmesinin önüne geçilebilmiş değil.

Ancak bu durum yakında değişebilir. Açık kaynağın önemini kavramaya başlayan şirketler ve topluluklar daha demokratik ve bir merkezden yönetilmeyen yeni bir internet yaratma çabasındalar. Blok zinciri teknolojisi üstüne kurulu Ethereum (dünya bilgisayarı) bunlardan birisi. Bir merkez yerine, kullanıcıların tamamı tarafından kullanılan, düzenlenen ve yönetilen ortamların sağlayabileceği faydaları şirketler de anlamaya başladı.

Değer

Bugün internet sayesinde her an her eylemimizle bir değer oluşturabiliyoruz. Ancak bu değerler asıl üreticisine bir kazanç olarak dönmüyor. Bir reklama baktığımızda, bir siteye Facebook ile giriş yaptığımızda, popüler bir etiketle tweet attığımızda bir değer yaratmış oluyoruz. Yuval Harrari, 21. yüzyılda belki de en değerli şeyimiz olan kişisel verilerimizi, e-posta hizmeti almak ya da komik kedi videosu izlemek için teknoloji devlerine verdiğimizi söylüyor.

Blok zinciri tabanlı bir sistemde ise insanlar kendi verilerini herhangi bir teknoloji devine sunmak zorunda olmayacak. Gerçekten satmak istemediğiniz sürece verileriniz ve ürettiğiniz değerler sadece size ait olarak kalacak.

Güven

Günümüzde güven artık yitirilmeye başlanan bir kavram. Tanımadığımız bir çok kişiyle iletişim kurduğumuz için güven duymakta güçlük çekiyoruz. Güvenliğimizi sağlaması için ise belirli şirketlerden hizmet satın alıyoruz. Ancak bizzat kullanıcılar tarafından geliştirilen, korunan ve büyütülen bir sistemde güven duymak çok daha kolay olurdu. Herkesin ortak bir çıkarı olan bir ortamda, elde edilen fayda da zarar da tüm kullanıcıları etkileyeceği için insanların iyi niyetle hareket etmesi çok daha muhtemel olurdu.

Topluluğa katılın

Geleceğin mimarları (programcılar) şimdiden bu sistemleri geliştiriyor. Ancak bu açık kaynaklı sistemlerin büyümesi için daha fazla kişinin desteğine ihtiyaç var. 19 Mayıs’ta Brooklyn’de düzenlenencek olan Ethereal Zirvesi’nde, dünyanın en yenilikçi teknolojistlerine girişimcilerine ve yardımseverlerine katılmak mümkün olacak. Bu sistemin geliştirilmesine katkıda bulunmak için siz de Ethereum topluluğuna katılabilirsiniz.

Kaynak: Futurism

İnternet potansiyel olarak herkesin bilgiye demokratik bir şekilde erişmesini sağlayan bir ortam olsa da zaman içinde bu bilgileri alıp kendi kasalarında saklayan ve bunun üzerinden para kazanan Google ve Facebook gibi şirketler internetin demokratikliğine gölge düşürmeye başladı. Linux ya da Wikipedia gibi açık kaynaklı girişimler bu durumu tersine çevirmeye çalıştıysa da günümüzde internet üzerinde veri ve içerik paylaşımını büyük şirketlerin kontrol etmesinin önüne geçilebilmiş değil. Ancak bu durum yakında değişebilir. Açık kaynağın önemini kavramaya başlayan şirketler ve topluluklar daha demokratik ve bir merkezden yönetilmeyen yeni bir internet yaratma çabasındalar. Ethereum (dünya bilgisayarı) bunlardan birisi.

1 Yorum

  • Facebook ve Google yorumlarına katılıyorum. Haberde merak ettiğim bir sorunun cevabını bulamadım. Son kullanıcının bilgi için ödeme yapmadığı içerik üreticinin ise sağladığı katkı kadar gelir elde ettiği bir sistem geliştirilmeli. Kapitalist Google ve Facebook adil değil. FB deki like lar likidite dahi değil. Ne dersiniz gerçek dünyada kapitalizmin karşısında​ yenilen sosyalizm sanal dünyada başarılı olabilir mi ?

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği