Blok zincirleri birbirleriyle nasıl konuşur?

Sektörleri kökten değiştirme ihtimali olan blok zincirlerinin birbiri ile iletişim kurabilmesi, geleceğin nasıl şekilleneceğini de belirleyecek.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Blok zinciri teknolojisinin internetin ilk yıllarındaki haline benzediği sık sık dile getiriliyor. Blok zincirleri, tıpkı internet gibi çalışacak ve küçük veri paketleri yerine para taşıyacak. Ancak burada ciddi bir problem var: blok zincirleri şu anda birbirleriyle konuşamıyor. MIT Bağlantı Bilimi Programı’ndan Thomas Hardjono “Ortam şu anda 1960’lar ve 70’lerdeki internet öncesi döneme benziyor. O zaman da bilgisayar ağlarını birleştirmek için farklı teknik yaklaşımlar vardı.” diyor. İnternet iletişim kuralları olarak bildiğimiz ve bilgisayar ağlarının kaynakları paylaşmasına izin veren bir ortak altyapının kurulmasıyla bugün kullandığımız internet ağının temelleri de atılmış oldu.

Hardjono “Günümüzde ülkeler kendi kripto paralarını kullanmaya başlamışken ekonomik sisteme yeni riskler ve teknik gereklilikler eklenmesi ihtimali bulunuyor.” diyor. Eğer bir blok zinciri sistemi, kendisine yönlendirilen bir saldırıya tepki olarak, kripto-varlıkları ve diğer fonksiyonları başka bir dağıtılmış cüzdana aktarabilirse bu hamle krizin oluşmasını engelleyebilir.

Datagram çözüme yardımcı olabilir

Hardjono ve MIT’den iki çalışma arkadaşı, yayımladıkları bir yazıda bugünün blok zinciri geliştiricilerinin internet iletişim kurallarında yer alan ‘datagram’ adlı bir kavramı kullanmaları gerektiğini söylüyor. Datagram farklı ağlar arasında hareket edebilen ortak bir veri ünitesi. Hardjono “Her ağ bunu görüyor, nasıl çözümleyeceğini biliyor, nasıl ileteceğini biliyor. Datagram’ın blok zincirindeki muadili nedir?” diye soruyor. Aion adlı bir girişim bu soruyu yanıtlamak için çalışıyor.

Şirket ‘jeton köprüsü’ (token bridge) adını verdiği bir sistem geliştiriyor. Bu sistem sayesinde Ethereum tabanlı jeton sahipleri varlıklarını asıl para arzını ikiye katlamadan bir başka blok zinciri üzerinde yedekleyebilecek. İşlem, düğüm (node) olarak da adlandırılan, bir grup bilgisayarın geçerli aktarımları algılayabilmesi ve her zincire yenilerini yazabilmesi üzerine kurulu. Köprüyü oluşturan düğümler ayrıca kendi aralarında anlaşmalarını ve belirli bir aktarıma yanıt verip vermeme konusunda karar almalarını sağlayan bir sürece sahip.

“İnternete benzemeyecek”

Aion kurucusu Matthew Spoke internet öncesi günlerle blok zinciri dünyası arasındaki en büyük farkın para olduğunu söylüyor. Bugün birbiriyle yarışan protokoller genellikle milyarlarca Dolar yatırım ile destekleniyor. Bu durum büyük ihtimalle çoğunun başarılı olmasıyla sonuçlanacak. Bu da geleceğin birden fazla blok zinciri tarafından yönetileceği anlamına geliyor. Bu yüzden birbirleri ile çalışabilmeleri ana akım kullanım için kilit önem taşıyacak. Netice her ne olursa olsun büyük ihtimalle internet gibi olmayacak. Ancak internet kadar dönüştürücü olacağı kesin.

Kaynak: Technology Review

Blok zincirleri, tıpkı internet gibi çalışacak ve küçük veri paketleri yerine para taşıyacak. Ancak burada ciddi bir problem var: blok zincirleri şu anda birbirleriyle konuşamıyor. Aion adlı bir girişim duruma çözüm bulmak için çalışıyor. Şirket 'jeton köprüsü' (token bridge) adını verdiği bir sistem geliştiriyor. Bu sistem sayesinde Ethereum tabanlı jeton sahipleri varlıklarını asıl para arzını ikiye katlamadan bir başka blok zinciri üzerinde yedekleyebilecek. İşlem, düğüm (node) olarak da adlandırılan, bir grup bilgisayarın geçerli aktarımları algılayabilmesi ve her zincire yenilerini yazabilmesi üzerine kurulu. Köprüyü oluşturan düğümler ayrıca kendi aralarında anlaşmalarını ve belirli bir aktarıma yanıt verip vermeme konusunda karar almalarını sağlayan bir sürece sahip.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği