Üzerinde biraz daha düşünülmesi gereken 13 blok zinciri efsanesi

Binary District Journal, blok zincirine dair doğru bilinen yanlış bilgileri derledi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Her bir yeni teknolojiyle birlikte çeşitli aldatıcı fikirler ve gerçekler de hayatımıza giriyor. Binary District Journal da blok zinciri teknolojisi konusunda sapla samanı ayırma hedefiyle yola çıkarak bir derleme yaptı.

Blok zincirini anlamanın en iyi yolu onu bir kayıt koleksiyonu ya da işlemlerin tutulduğu bir tür muhasebe defteri olarak düşünmek. Asıl olay bu noktada başlıyor; bu defter bilgisayarlar ağı arasında dağıtılıyor ve düzenli olarak güncellenip uzlaştırılıyor. Blok zincirinin özü bu şekilde.

Blok zinciri teknolojisi 2008 yılında Bitcoin’in oluşturulmasıyla ön plana çıktı. Blok zincirinin potansiyel uygulamaları sınırsız; para transferinden dünyadaki açlığa son vermek için çalışan müzisyenlere iş ayarlamaya kadar her konuda kullanılabiliyor.

Efsane 1: Tek bir blok zinciri vardır

Blok zincirinin tartışılma şeklini düşününce, tek bir blok zinciri olduğunu zannetmek gayet doğal bir durum. Ancak çok sayıda blok zinciri var ve her bir blok zinciri farklı bir amaca hizmet ediyor. Blok zincirleri halka açık olabildiği gibi şirketler ve hatta bireyler tarafından özel olarak da işletilebilir. Yani blok zincirini tek bir tane olarak değil çoklu olarak düşünmek gerek. Bu efsanenin var olmasının sebeplerinden biri, blok zincirinden bahsederken sanki herkesin aynı işi yapmak için kullandığı bir bilgisayar programından bahsediyormuş gibi davranan medya.

Efsane 2: Blok zinciri paradan ibarettir

İlk blok zinciri, dijital para birimi Bitcoin için kullanılmış olsa da blok zincirinin potansiyeli para ve finanstan çok daha fazla. Günümüzde blok zincirleri akıllı kontratlar, dijital kimlik çözümleri, oylama sistemleri, bulut depolama ve hatta uçak güvenliği için hizmetler oluşturmada kullanılıyor. Blok zinciri, defterde ne tür veriler olduğuna bakmıyor. Sadece kayıtların listesini oluşturuyor. Çoğu insanın blok zincirini paradan ibaret sanmasının sebebi blok zincirlerinin en popülerinin Bitcoin olması olabilir.

Efsane 3: Blok zinciri ve Bitcoin aynı şeydir

Bitcoin, blok zinciri teknolojisine dayanan dijital bir para birimi olsa da ikisi aynı şey değildir. Ethereum, Waves ve Ripple gibi birçok başka blok zinciri var. Her bir blok zinciri farklı bir amaç için oluşturulur.

Efsane 4: Blok zinciri dolandırıcılık için çözümdür

Bir doktor bütün hastalıklarınızı iyileştirme sözü verse hiçbir hastalığınızı iyileştiremeyeceğini tahmin edersiniz. Blok zinciri de hack, kimlik hırsızlığı, sahtekarlık vb. hastalıkların ilacı gibi görülüyor. Blok zincirinin doğasından ötürü, sistemde değişiklik yapmak isteyen herhangi birinin birden fazla bilgisayarda depolanan kayıtlarda değişiklik yapması ya da blok zincirinde yeni bir dal oluşturmak için çok fazla bilgisayar gücü kullanması gerekir.

Blok zinciri teknolojisinin dolandırıcılığa dayanıklı olduğunun düşünülmesinin sebebi, blok zinciri savunucularının çoğu tarafından değiştirilemez ve tamamen güvenli olarak değerlendirilmesi.

Efsane 5: Blok zincirleri değiştirilemez

Bir bakıma öyle. 60 milyon Dolar kaybeden DAO’da (Decentralized Autonomus Organisation) örneğini gördüğümüz üzere blok zincirleri istismarlara açık olabiliyor Bitcoin blok zincirinin de kendi hassas noktaları var. Madencilik kaynaklarına erişen herhangi biri blok zincirinin kontrolünü devralabilir. İhtiyaç olan tek şey Bitcoin ağının geri kalanından daha büyük kapasitede bir madencilik kapasitesi. Bu tür saldırılara yüzde 51 saldırısı deniyor.

Bu kaynakları elde etmenin zorluğu ve maliyeti göz önünde bulundurulunca tek bir grup ya da kişi tarafından gerçekleştirilmesi son derece olasılık dışı görünüyor. Ancak bir hükümetin bunu yapması mümkün.

Blok zincirinin değiştirilmez olduğu efsanesi daha ziyade kripto para topluluğundaki bazı insanların ideolojik amaçlarından kaynaklanıyor.

Efsane 6: Blok zinciri uygun maliyetlidir

Bu kişiden kişiye değişir. Şu anda blok zincirlerini çalıştırmak için çok sayıda bilgisayar gerekiyor. Bitcoin gibi bazı blok zincirlerinde ise madencilik masrafları aşırı yüksek. İşlem gücünün içine elektrik, iş gücü ve altyapı gibi konular giriyor. Bitcoin madenciliğinin genellikle ucuz hidroelektrik gücü, ucuz iş gücü ve soğuk bölgelerde yoğunlaşmasının sebebi de bu.

Bu efsanenin yaygın olmasının sebebi, Bitcoin ya da diğer dijital paraları kullanarak dünyanın bir ucundan öteki ucuna para göndermenin geleneksel para transferine göre daha az maliyetli olması olabilir.

Efsane 7: Sadece büyük şirketler blok zinciri kullanabilir

Küçük şirketlerin blok zinciri teknolojisinden faydalanmasını engelleyen herhangi bir şey yok. Blok zincirinin en güzel yanlarından biri de kullanıcının ihtiyaçlarına uygun şekilde ölçeklenebiliyor olması. Bu yüzden kişiler, gruplar, şirketler ya da bir şirkete ait olmayanlar da bu teknolojiden yararlanabilir.

Efsane 8: Blok zincirlerinde Excel dosyalarınızı saklayabilirsiniz

Blok zincirleri veri depolamayla ilgili değildir. Birçok insan blok zincirinde dosya saklamanın mümkün olduğuna inanıyor ancak blok zincirleri sadece belirli bir dosyanın bulunduğu bilgiyi içeriyor. Belge ya da hesap tablosu gibi veriler, sadece belgelerin sahibinin erişebildiği veri gölünde saklanıyor.

Efsane 9: Bütün blok zincirleri halka açıktır

En çok bilinen blok zincirlerinden bazılarının halka açık olduğu doğru. Ancak blok zincirleri halka açık, özel ya da yarı halka açık olabilir. Hatta halka açık bir blok zincirinin üzerine özel bir blok zinciri yüklemek mümkün.

Halka açık ve özel blok zincirleri arasındaki temel fark; sisteme kimin erişebildiği. Örneğin Bitcoin halka açık bir blok zinciriyken Corda, R3 konsorsiyumu tarafından geliştirilen özel bir blok zinciri.

Birçok insanın bütün blok zincirlerini halka açık sanmasının sebebi, büyük ölçüde halka açık olan kripto para blok zincirlerini düşünmeleri olabilir.

Efsane 10: Sadece suçlular blok zinciri kullanır

Bitcoin, ve blok zinciri, çevrimiçi uyuşturucu satıcılarının para birimi tercihi haline gelerek kötü bir şöhret kazandı. Ayrıca çok sayıda fidye yazılım saldırısında da kullanıldı. Ancak Bitcoin ve diğer kripto paralar tamamen yasal sebeplerle de kullanılıyor.

Bu efsane, büyük ölçüde Deep Web’deki İpek Yolu’nda Bitcoin kullanımını öne çıkaran medyadan kaynaklanıyor.

Efsane 11: Akıllı kontratlar yasal kontratlarla aynıdır

Akıllı kontratlar, bir koşul sağlandığında belirli eylemler gerçekleştirir. Nesnelerin İnterneti ile birlikte kullanıldığında akıllı kontratlar daha da değerlenebilir. Bir akıllı kontratın yasal bağlayıcılığı yoktur. Bu bakımdan akıllı kontrat bir kontrattan ziyade bir araç olarak görülebilir.

Efsane 12: Blok zincirleri özel verilerinizi açığa çıkarır

Halka açık blok zincirleri söz konusu olduğunda, bütün işlem detaylarınızın herkese açık olduğu ve gizliliğin olmadığı gibi bir kavram yanılgısı yaşanıyor. Halbuki işlemin herkes tarafından görülebilen kısmı sadece işlem tutarı ve koddan oluşuyor.

Efsane 13: Blok zinciri vızıltıdan ibarettir

PriceWaterHouseCoopers uzmanı Seamus Cushley’e göre, 2016’nın Kasım ayından önceki 9 ayda blok zinciri teknolojisine yaklaşık olarak 1,4 milyar Dolar yatırım yapıldı. Dolayısıyla blok zincirinin gelip geçici bir heyecan ya da sinek vızıltısı olduğunu söylemek haksızlık olur.

Kaynak: The Next Web

Blok zincirine dair efsaneler;

  • Tek bir blok zinciri vardır.
  • Blok zinciri sadece parayla ilgilidir.
  • Blok zinciri ve Bitcoin aynı şeydir.
  • Blok zinciri dolandırıcılık için çözümdür.
  • Blok zincirleri değişmez.
  • Blok zinciri uygun maliyetlidir.
  • Sadece büyük şirketler blok zinciri kullanabilir.
  • Blok zincirlerinde Excel dosyalarınızı saklayabilirsiniz.
  • Bütün blok zincirleri halka açıktır.
  • Sadece suçlular blok zinciri kullanır.
  • Akıllı kontratlar yasal kontratlarla aynıdır.
  • Blok zincirleri özel verilerinizi açığa çıkarır.
  • Blok zinciri vızıltıdan ibarettir.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği