Haftanın Özeti: 128

3 - 9 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Yerli ödeme sistemi İyzico, yeni yatırım turunu 15 milyon Dolar’a tamamladı.[/inlinetweet] Ocak ayında 13 milyon Dolar olarak duyurulan yatırım, İngiliz firma Amadeus Capital Partners’in ortaklığıyla 15 milyon Dolar’ı buldu. Ayrıca İyzico, 10 bin kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Tebrikler!

Twitter’ın Kurucularından [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Ev Williams Twitter’daki hisselerinin yüzde 30’unu kişisel sebeplerle satışa çıkaracağını açıkladı.[/inlinetweet] Twitter’ın hisseleri geçtiğimiz 3 ay içinde yüzde 15’ten fazla değer kaybetti, ancak Williams kararının şirketin performansıyla ilgili olmadığını söylüyor.

Sir Tim Berners-Lee web’i başlangıçta bir merkezi olmayan bir platform şeklinde oluşturmuştu. Herkes her siteye girip bir şeyler yayımlayabiliyordu. Ancak daha sonra web geliştikçe şartlar değişti ve siteler kişisel alanlara dönüştü. Başlangıçta bilimsel topluluk için bir araştırma paylaşım platformu olarak kullanılan web, bugün Amazon, Facebook, Google gibi dev şirketlerin yönettiği bir yapı haline geldi. Ancak bu yapılar, sadece kendi ürünlerini değil, kullanıcılarının verilerini ve kişisel bilgilerini de kontrol ediyor. Berners-Lee, MIT‘de kurduğu Dağıtılmış Bilgi Grubu aracılığıyla web’i büyük şirketlerin elinden kurtarıp yeniden kullanıcıların kontrolüne vermek istiyor.

Back to the future…

Trump yönetiminin ‘aşırı güvenlik incelemesi’ çerçevesinde ABD’ye gelen yabancılar artık ülkeye giriş yapabilmek için telefonlarını ve tüm şifrelerini gümrük görevlilerine vermek zorunda kalabilir. Önerilen yeni inceleme prosedürleri talep edilmesi durumunda ziyaretçilerin inanç ve ideolojileri hakkında özel soruları da yanıtlamasını şart koşuyor. Yöneticiler ayrıca vize başvurusu yapan kişilerin elçiliklerde daha fazla incelemeye tabi tutulmasını da talep ediyor.

Dünya ‘hüsrana uğruyor’.

StatCounter tarafından paylaşılan internet kullanım raporuna göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Mart 2017’de, Android işletim sistemi, Windows’u tarihte ilk kez geride bıraktı.[/inlinetweet] Geçtiğimiz ay boyunca internet kullanımının yüzde 37,93’ü Android kullanıcılarından gelirken, Windows yüzde 37,91 ile ikinci sıraya geriledi. Yıllardır gerileyen Windows kullanımı ve düzenli bir şekilde yükselen Android kullanımı değişimin bu noktaya gelmesini sağladı.

Aradaki fark oldukça küçük ancak kullanım trendi, geçtiğimiz ay Android’in Windows’u geçmesinin, bir dönüşümün olduğunu gösteriyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Apple’ın yeni video hazırlama / düzenleme uygulaması Apple Clips, App Store’daki yerini aldı.[/inlinetweet] Apple Clips sayesinde sosyal medyada daha ilginç videolar paylaşabilecek olan iOS kullanıcıları, ‘Canlı Başlıklar‘ adlı yeni özelliği kullanarak sadece sesleri olan animasyonlu altyazılar ile videolar üretebilecek.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Youtube TV, New York, Los Angeles, San Francisco, Chicago ve Philadelphia’da yayın hayatına başladı.[/inlinetweet] Bünyesinde ABC, CBS, NBC, Fox, ESPN gibi 50’den fazla kanalla 35 Dolar karşılığında sahip olunabilen Youtube TV, gelecek aylarda ABD’nin diğer şehirlerine de hizmet vermeye başlayacak.

YouTube, orijinal içerik üreten kanal sahiplerini korumak için yeni bir adım atarak toplam izlenme sayısı 10 binin altında olan kanallarda reklam gösterimlerini durdurduğunu açıkladı. YouTube daha önce de YouTube Partner Program üyesi kanallardaki popüler videoların çalınarak sahte hesaplarda yeniden yüklenmesiyle reklam geliri elde edilmesini engellemek amacıyla kanalları ihbar etme opsiyonunu hayata geçirmişti. 10 bin barajı bu taklit hesaplar için ekstra bir önlem olacak.

Google ve YouTube’un son dönemde nefret söylemi içeren kanalların da reklam geliri elde edebiliyor olması sebebiyle aldıkları eleştiriler üzerine bunlarla ilgili daha sıkı bir yönerge benimsemeye başladı.

Google, Ekim 2015’te aldığı bir kararla şirketin farklı departmanlarını Alphabet adlı bir ana şirket altında topladı. Bu karar şirketin kurucularından Larry Page‘in daha genel konularla uğraşabilmesine de olanak sağladı. Şirket ilk etapta Google ve diğer girişimler olarak ikiye ayrıldı. Diğer girişimler çatısı altında yer alan şirketler şu şekilde:

Google’ın dış girişimlerin yanı sıra kendi bünyesinde de girişimleri bulunuyor. Şirket Alphabet bünyesine girdikten sonra bile içerde kalmaya devam eden girişimler şu anda Google CEO’su olarak görev yapan Sundar Pichai’nin yönetiminde.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter, ‘yumurta’ görselini gri bir insan siluetiyle değiştirdi.[/inlinetweet] Geçtiğimiz yedi yıl boyunca yeni Twitter hesapları için şirketin kuş şeklindeki logosuna gönderme olarak, bir yumurta görseli kullanılıyordu. Ancak yıllar içinde, sırf başkalarını rahatsız etmek için o anda açılmış profillerin bir göstergesi haline gelen görsel, son yıllarda troll’lükle ilişkilendirilmeye başlamıştı.

En popüler sosyal medya platformlarından Instagram’ın 600 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısının yüzde 55’ini 18-29 yaş aralığındaki gençler oluşturuyor. Bağımlılıkla ilgili çalışmalar yürüten ve danışmanlık sağlayan Project Know, ünlülere ait Instagram hesaplarından en çok takip edilenleri belirleyerek, bu hesapların gençleri madde kullanımına özendirme potansiyelini inceledi. Liste başındaki isimlerden Snoop Dogg’un paylaşımlarının yüzde 9’unda esrar, yüzde 3’ünde alkol yer alıyor. Benzer rakamlar Drake için de geçerli. Model Emily Ratajkowski ve One Direction grubu Üyesi Louis Tomlinson’ın paylaşımlarının da yaklaşık yüzde 9’u alkol içeriyor. Instagram’da ‘kamu spotları’ yakındır.

Araştırmadan elde edilen verilere göre Instagram’ın en popüler hesaplarında sıklıkla alkol ve esrar kullanımını içeren paylaşımlar yapılıyor.

İsrail’deki iki üniversiteden bir grup araştırmacı, tarayıcıları aktarım noktası olarak kullanıp air-gapped (dışarıdan bağımsız) ağa sahip bilgisayarlara virüs göndermeyi ve tarayıcı aracılığıyla çalınan verileri yakınlardaki bir bilgisayara aktarmayı başardı. Yöntemin temeli ışık demetlerini 1, görsel uyaran yokluğunu da 0 olarak ele alıp ikili (binary) kodla okumaya dayanıyor. Yöntemin işe yaraması için tarayıcının açık olması (sensörlere ışık demeti gönderebilmek için) ve saldırıyı yapan kişinin air-gapped sisteme virüs yüklemenin bir yolunu bulması gerekli.

Görsel paylaşım uygulaması [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Snapchat Hikayeler’de arama yapılmasını mümkün kılacak bir güncelleme yaptığını belirtti.[/inlinetweet] Böylece kullanıcılar paylaşılan fotoğraf ve videoları belirli bir anahtar kelimeye göre arayabilecek. Şu anda Snapchat‘in arama özelliği sadece hesapların aranması için kullanılabiliyor.

Yakın zamanda yayına giren [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]opensource.google.com, Google’ın 2 binden fazla açık kaynaklı proje dizinine ev sahipliği yapıyor.[/inlinetweet] Ana sayfadaki ‘Projects’ (projeler) seçeneği içindeki alt başlıklarda arama yaparak projeler hakkında detaylı bilgi almak mümkün.

watchframebyframe.com istediğiniz videonun linkini girerek kare kare izlemenizi sağlayan bir site. Siteyi kullanarak videoların saniyedeki kare sayısını ve hız özelliklerini değiştirerek farklı şekillerde izlemeniz mümkün. Örnek amacıyla sitede öne çıkan videolar ana sayfada yayımlanıyor.

Zeqr, bilgi paylaşmaya çalışan ve aynı zamanda daha iyi bilgilendirilmek isteyen kişileri birbirine bağlamayı hedefleyen yeni bir küresel bilgi paylaşım platformu. Ayrıca portal bu bilgi alışverişini anlık olarak sağlamak için video, ses ve ekran paylaşımı yoluyla eşzamanlı toplantılar, gerçek zamanlı dersler oluşturarak kullanıcılarına sunuyor.

IDOID aklınıza gelen fikirleri not alamayacağınız bir durumun içindeyken bunları kayıt altında alan akıllı bir fikir kumbarası. Telefonunuzla senkronize çalışan IDOID’e fikrinizi kaydettikten sonra dinlemek için 1 Peni atmanız gerekiyor. Ardından ürün fikirlerinizi size bir kombinasyon halinde sunuyor. Kısacası ‘ilham gelmişti ama ben yakalayamadım’ lafları artık sona erecek.

ABD istihbaratının artık Tearline adında kendine ait bir mobil uygulaması var. Uygulamayı herkes indirebiliyor ancak yalnızca hükümetten referansı (kullanıcı adı ve şifresi) olanlar kullanabiliyor. Yazılım (elbette) sadece gizli olmayan bilgilerin paylaşılması için kullanılacak. Uygulama için ‘istihbarat çalışanlarının Wikipedia sayfası’ demek yanlış olmaz.

Kısacası ajan değilseniz uygulamayı indirerek zaman kaybetmeyin.

T4S (test 4 startup), büyük veriler ve yapay zekanın yardımıyla sadece 7 saniyede kafanızdaki projenin pazarını sizin için araştıran bir uygulama. Projeniz sadece bir fikir aşamasında olsa bile size detaylı bir analiz raporu sunan T4S, ücretli ve ücretsiz iki seçeneği ile girişiminizin tutup tutmayacağını size söyleyebilir.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği