Google sadece bir arama motoru değil

Alphabet bünyesinde hepsi farklı birer şirket görünümüne bürünen Google projeleri, farklı sorunlara çözümler geliştirmek için çalışıyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Google, Ekim 2015’te aldığı bir kararla şirketin farklı departmanlarını Alphabet adlı bir ana şirket altında topladı. Bu karar şirketin kurucularından Larry Page’in daha genel konularla uğraşabilmesine de olanak sağladı.

Şirket ilk etapta Google ve diğer girişimler olarak ikiye ayrıldı. Diğer girişimler çatısı altında yer alan şirketler şu şekilde:

Nest

Nest evlerde başta ısı kontrolü (termostat) olmak üzere, akıllı cihazların iletişimi ve düzenlenmesi ile uğraşıyor.

Google Fiber

Alphabet’in Erişim ve Enerji departmanının bir parçası olan Google Fiber, ABD’de 9 şehirde saniyede 1 gigabite kadar çok yüksek hızlı internet hizmeti sunuyor.

Verily

Alphabet’in kuruluşuyla birlikte, Google’ın araştırma ve geliştirme (ArGe) departmanı X çerçevesindeki farklı girişimler de yeni bölümlere ayrıldı. Google X’in yaşam bilimleri departmanı da Verily adı altında teknoloji ve tıp hizmetlerini birleştirmek için çalışıyor.

Sidewalk Labs

Sidewalk Labs, şehir içi inovasyona odaklanan bir Alphabet girişimi. Şirketin amacı şehir yaşamını teknoloji ile geliştirmek.

Calico

2013’te ‘ölüme çare bulmak’ gibi çok büyük bir hedefle yola çıkan Calico, insan ömrünü uzatmak ve yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hastalıkları tedavi edebilmek için milyonlarca Dolar yatırım yaptı.

GV

Eski adıyla Google Ventures, Alphabet’in erken dönem girişimlere yatırım yaptığı şirketi. Uber ve Slack gibi son dönemin hızlı yükseliş yapan girişimlerinde de yatırımları bulunan GV toplamda 300 farklı şirkete 2,4 milyar Dolar yatırım yaptı.

Google Capital

Artık CapitalG olarak da bilinen şirket, Google Ventures’tan farklı olarak daha çok ileri aşama girişimlere yatırım yapıyor. Şirketin yatırımları arasında Airbnb, Glassdoor ve Thumbtack de bulunuyor.

Jigsaw

Alphabet’in bünyesinde 2016’da kurulan Jigsaw, internet üzerinde sansür, radikallik ve taciz gibi jeopolitik problemleri, teknoloji ile çözmeye odaklanmış durumda.

DeepMind

Google’ın yapay zeka araştırma kuruluşu DeepMind 2014’te 500 milyon Dolar’a satın alınmıştı. Şirket geliştirdiği DeepMind AI adlı yapay zeka ile dünyanın en iyi oyuncularını Go ve Starcraft gibi oyunlarda alt edebiliyor.

Waymo

Google’ın otonom araç projesi, geçtiğimiz 7,5 yıl boyunca tam otonom araçlar üretmek için çalıştı. Google X’in bir parçası olarak ortaya çıkan departman artık Waymo olarak anılıyor.

Project Loon ve Titan

Google’ın dünyanın her yerine internet götürme çabaları arasında, bulunduğu bölgeye internet bağlantısı sağlayan sıcak hava balonları da bulunuyor. Diğer yöntem ise güneş enerjisiyle çalışan geniş kanatlı uçaklar kullanmaktı ancak bu projeden 2016’da vazgeçildi.

Project Wing

Google X’in bir parçası olarak ortaya çıkan Project Wing, drone ile teslimat yapmayı amaçlıyor. 2017’de bu hizmete başlamayı planlayan şirket geçtiğimiz yıl Eylül ayında Virginia Tech Üniversitesi öğrencilerine drone’la dürüm göndererek ilk denemesini yapmıştı.

Diğer girişimlerin yanı sıra bir de Google’ın kendi bünyesindeki girişimler bulunuyor. Şirket Alphabet bünyesine girdikten sonra bile Google bünyesinde kalmaya devam eden girişimler şu anda Google CEO’su olarak görev yapan Sundar Pichai’nin yönetiminde.

Google Hardware

Google’ın 2016’da kurulan donanım departmanı Google Hardware, Motorola’nın eski başkanı Rick Osterloh’un yönetiminde Pixel telefonları, Google Home’u, Chromebook’ları ve Google Glass’ı geliştiriyor.

G Suite

Önceden İşyeri için Google Uygulamaları olarak bilinen G Suite 2015’ten bu yana Google Cloud Platformu ile birlikte Diane Greene tarafından yönetiliyor. Google Cloud’un gelecekte Google’ın arama motorundan bile daha büyük bir işletme haline gelebileceği düşünülüyor. G Suite ise Hangouts, Takvim, Gmail, Google+, Cloud Arama ve Google Drive’ı da bünyesinde barındırıyor.

Youtube

2006 yılında satın alınan Youtube halen Google’ın bir yan ürünü konumunda. Site Susan Wojcicki tarafından yönetiliyor.

Google Arama Motoru

Google’ın ana ürünü olan web arama motoru da halen Google himayesi altında. Google üzerinde her dakika 2,3 milyon arama yapılıyor.

Google Haritalar

Google Haritalar (Maps) aylık 1 milyar aktif kullanıcısıyla Google’ın çekirdeğini oluşturan önemli ürünlerden birisi.

Google AdSense

Google en çok geliri reklamlardan elde ediyor. AdSense içerik üreticileri ile reklam verenleri buluşturan en büyük platformlardan birisi

Android

Google’ın mobil işletim sistemi geçtiğimiz günlerde internet kullanımında Windows’u geride bırakarak dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi haline geldi. Şu anda 7,0 Nougat versiyonu kullanılan işletim sisteminin bu yıl içinde sekizinci versiyonu piyasaya sürmesi bekleniyor.

Kaynak: Business Insider

Google, Ekim 2015'te aldığı bir kararla şirketin farklı departmanlarını Alphabet adlı bir ana şirket altında topladı. Bu karar şirketin kurucularından Larry Page'in daha genel konularla uğraşabilmesine de olanak sağladı. Şirket ilk etapta Google ve diğer girişimler olarak ikiye ayrıldı. Diğer girişimler çatısı altında yer alan şirketler şu şekilde:

  • Nest
  • Google Fiber
  • Verily
  • Sidewalk Labs
  • Calico
  • GV
  • Google Capital
  • Jigsaw
  • DeepMind
  • Waymo
  • Project Loon ve Titan
  • Project Wing

Diğer girişimlerin yanı sıra bir de Google'ın kendi bünyesindeki girişimler bulunuyor. Şirket Alphabet bünyesine girdikten sonra bile Google bünyesinde kalmaya devam eden girişimler şu anda Google CEO'su olarak görev yapan Sundar Pichai'nin yönetiminde.

  • Google Hardware
  • G Suite
  • Youtube
  • Google Arama Motoru
  • Google Haritalar
  • Google AdSense
  • Android

3 Yorum

  • Yaşlanmayı durdurma ve geriye işleyişi dışında; özellikle ilerleyen yaşlar da organ değişimi söz konusu olduğun da, protez yerine laboratuvarlar da üretilmiş organlar sayesinde sağlıklı yaşlanmayı kolaylaştırmak için Calico’ya çok yüksek yatırım yapılmış, bildiğim kadarıyla milyon değil milyar dolar. (6 milyar dolar)

  • Selam, yazı bayağı toparlayıcı olmuş ben çok sevdim. Geçenlerde okuduğum bi blog yazısıyla google’ın neler yaptığına şaşırmaya başlamıştım. Merchant center ile alakalı ilginç bi yazıydı. Meraklısına linki bırakıyorum: https://dopigo.com/google-merchant-center/

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği