Deepmind şimdi de Starcraft II’ye el attı

Daha önce dünya Go şampiyonunu yenen Google'ın yapay zeka programı Deepmind şimdi de Starcraft II oynamayı öğreniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bilgisayarlar 90’lı yıllarda satrançta, 2010’ların başında Jeopardy’de ve bu yıl da Go’da insanları alt etmeyi başardı. İnsanların ürettiği oyunlarda, insanların en iyilerini yenebilen bilgisayarların bir sonraki hedefi, Blizzard’ın popüler gerçek zamanlı strateji oyunu Starcraft II.

Farklı ırkların kaynaklar toplayarak geliştiği ve birbirine karşı savaşarak hakimiyeti ele geçirmeye çalıştığı oyunda, Google’ın Go şampiyonu yapay zeka programı Deepmind, insanlara karşı mücadele verecek. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen Blizzard’ın hayran etkinliği BlizzCon’da açıklanan işbirliği ile birlikte Blizzard, Starcraft II’yi diğer şirketlerin oyunu oynayabilen yapay zeka programları geliştirebilmesi için kullanıma açacak. (Görünüşe göre kimse Terminatör filmlerini izlememiş ve bunun sonunun nereye varabileceğini kestiremiyor.)

Bir bilgisayara, amacı hakimiyet kurmak olan bilgisayar oyunları konusunda uzmanlaşmayı öğretmek insanlık için sonun başlangıcı olur mu; orasını kestirmek zor. Ancak Deepmind’ın bu oyunu çok iyi öğrenmek için ihtiyaç duyduğu tek şeyin oyunun amacını öğrenmek olduğunu düşününce durum daha da korkutucu hale geliyor. Google araştırmacılarının yapması gereken tek şey Deepmind’a oyunun amacını öğretmek. Bu noktadan sonra yapay zeka kendisine karşı oyunlar oynayıp hangi stratejinin daha iyi işlediğini bulabiliyor.

Starcraft II’nin farkı

Starcraft II’yi satranç ya da Go’dan ayıran özellik ise oyunun başlangıcında tüm şartların tam olarak bilinmiyor olması. Satranç ve Go’da tüm harita ve rakibin tüm muhtemel hamleleri kestirilebiliyor. Ancak Starcraft II oyuncuları, oyunun başında haritanın tamamını göremedikleri için, öncü birlikler göndererek haritayı keşfetmeleri gerekiyor. Bu durum Deepmind’ın çözüm bulması gereken yepyeni bir sorun.

Ayrıca oyunun, satranç ve Go gibi sıra tabanlı değil, gerçek zamanlı olması da farklı bir durum. Starcraft II’de oyuncular, rakibin hamlesinin bitmesini beklemeden, aynı anda gelişmeye ve saldırı yapmaya çalışıyor. Bu da kısa süre içerisinde stratejik kararlar alabilmenin önemini artırıyor. Google’ın blogundaki yazıda “her kararın hızlı ve etkili olması gerekiyor” ifadelerine yer veriliyor.

Tanımlar stratejiyi belirleyecek

Araştırmacılar oyunun nasıl kazanılacağını değişik şekillerde tanımlayıp yapay zekayı da ona göre gelişmeye itebilir. Örneğin yapay zekanın önceliği ‘en uzun süre hayatta kalan medeniyet olmak’ da olabilir, ‘rakibin üssüne en çok zarar veren medeniyet olmak’ da. Bu tercihler, yapay zekanın savunmaya mı yoksa saldırıya mı daha fazla önem vereceğini belirleyecek.

Starcraft II’nin dünya çapında çok başarılı oyunculardan oluşan bir topluluğu var. Ama yakın gelecekte bu oyuncuların da birer birer yapay zekaya boyun eğdiğini görme ihtimalimiz çok yüksek. Siz en iyisi dünyanın bilgisayarlar tarafından yönetildiği bir geleceğe kendinizi yavaş yavaş hazırlayın.

Kaynak: VentureBeat

Yapay zekanın gelişimiyle birlikte insanların, kendi ürettikleri oyunlarda bilgisayarlara yenilmesine artık alıştık. Daha önce satranç ve Go gibi, sıra tabanlı strateji oyunlarında insanları mağlup eden yapay zekanın yeni hedefi, gerçek zamanlı strateji oyunu Starcraft II'de uzmanlaşmak. Google mühendislerinin geliştirdiği Deepmind yapay zeka programı, Blizzard'la yapılan işbirliği ile birlikte yakında Starcraft II öğrenmeye başlayacak.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği