Sundar Pichai Google’ı değiştiriyor

Geçtiğimiz yıl Google'ın başına geçen Sundar Pichai, geldiği günden beri Google'ı nasıl yapay zeka öncelikli hale getirmeye çalıştığını anlattı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Sundar Pichai geçtiğimiz yıl Google’ın başına geçtiğinden beri şirkette pek çok şey değişti. Tüm bu değişikliklerin temelinde ise mobil öncelikli bakış açısından yapay zeka öncelikli bakış açısına geçiş hamlesi bulunuyor. Forbes ile yaptığı röportajda Pichai Google’ın nasıl yapay zeka öncelikli bir şirket haline geleceğinden bahsetti.

Google bir asistan olacak

Google’ın insanlar için bir arama motorundan öte bir yardımcı konumunda olduğunu ifade eden Pichai, bu konuyu geliştirerek insanların Google’ı bir asistan gibi kullanmalarına olanak sağlamaya çalıştıklarını belirtti. Arama, konuşma algılama, görsel algılama, çeviri gibi Google’ın insanlara yardımcı olan pek çok özelliği ile bir kişisel asistan görevi üstleneceğini ifade etti.

Bu asistan görevinin çift yönlü olacağını ve Google’ın bazen kullanıcı daha soru sormadan cevap vereceğini ifade eden Pichai konuyu şu şekilde örneklendirdi: “Örneğin Google anneler günü gelmeden önce ‘Anneler günü yaklaşıyor, şu hediyelerden birini almak ister misin?’ diyerek kullanıcı daha soru sormadan cevap hazırlayacak.”

Yapay zekayı Google’ın diğer ürünlerine de yaymanın kendisi için bir odak noktası olduğunu ifade eden genç CEO, buna örnek olarak son 15 ayda yapılan değişiklikleri gösterdi. Inbox’a getirilen Smart Reply özelliği, Google Photos, Google Now kartları ve tüm Android uygulamalarında çeviri özelliğinin kullanılabilmesi yapay zekanın Google ürünlerine yayılmasının birer örneği olarak göze çarpıyor.

“Bazı projelerimiz daha uzun vadeli”

Geçtiğimiz dönemde dünya Go şampiyonunu yenerek gündeme oturan AlphaGo uygulamasından da bahseden Pichai, Google’ın bünyesine kattığı yapay zeka ekibi Deep Mind gibi projelerin daha uzun vadeli yatırımlar olduğunu belirtti. Yapay zekanın insanlarda korkuya sebep olabileceği düşüncesi üzerine ise “Ben yararlı olduğunu düşünüyorum ve bu konuda iyimserim” şeklinde yanıt verdi.

Facebook ve Microsoft‘un ürettiği chat botları sorulduğunda ise Pichai, “Biz chat botu üretmiyoruz. İnsanlar yıllardır Google’a sorular soruyor. Biz bunu nasıl geliştirebilir ve insanlara nasıl daha iyi yardımcı olabiliriz onu düşünüyoruz” şeklinde cevap verdi. Öte yandan, Android üzerinden yapılan Google aramalarının yüzde 20’sinin sesli arama şeklinde olduğuna vurgu yapan Pichai, bu değişimin heyecan verici olduğunu ve Google’ı her zaman erişilebilir kılarak bu yönde gelişme sağlamaya çalıştıklarını ifade etti.

“Herkes halinden memnun”

Google ve Alphabet içindeki ilişkiler konusunda ise Pichai, Larry Page ile yıllarca birlikte çalıştığını, Sürekli geliştirilen ürünler hakkında konuştuklarını belirterek: “O hep tutarlı biriydi ve daima kullanıcı odaklı olmamızı ve çıtayı sürekli daha yukarıya koymamızı istedi.” dedi. Alphabet‘in diğer kollarının Google’dan daha havalı olduğu görüşüne katılmadığını ifade eden Pichai “Bence makine öğrenimi ve yapay zeka en önemli ürünlerimiz ve onları da Google çerçevesinde geliştiriyoruz. Şirkette diğer departmanların daha iyi olduğu gibi bir düşünce olduğuna rastlamadım.” şeklinde konuştu. Eski Motorola CEO’su Rick Osterloh ile birlikte yeni donanımlar üzerine çalıştıklarını belirten Pichai her şeyi bir araya getirmek istediklerini belirtti.

Kendi yönetimi altında Google’ın yapay zeka ve makine öğrenimine daha fazla odaklandığını ve bir değişim geçirdiğini ifade eden Pichai, yapay zeka öncelikli bakış açısını bilgisayar bilimini sonuna kadar kullanarak gerçekleştirdiklerini ifade etti.

 

Google'ın genç CEO'su Sundar Pichai, geçtiğimiz yıl göreve geldiği dönemden bu yana Google'da ne gibi değişiklikler yaptığını anlattı. Şirketi daha önce 'mobil öncelikli' hale getirdiklerini belirten Pichai, kendi döneminde önceliğin yapay zeka olduğuna vurgu yaptı. Pichai yapay zeka ile birlikte Google'ı insanların her an erişebileceği bir asistan haline getirmeyi amaçladıklarını belirtti.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği