Haftanın Özeti: 128

3 - 9 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Finans Teknolojileri

Citi ve Imperial College London tarafından geliştirilen ve 90 ülkenin gelişimini değerlendiren Dijital Para Endeksi’ne (Digital Money Index) göre dijital para alternatiflerinin benimsenmesinde yüzde 10’luk bir artış küresel ölçekte 220 milyon kişiyi daha ekleyecek. Dijital para, işlem yapmak için basit ve etkili bir yöntem, ayrıca banka kullanmayan insanları bankacılıkla tanıştırmak için de ideal bir aracı.

Ne yazık ki sorun her ülkenin ihtiyaç duyulan teknolojiyi desteklemeye yetecek kaynağa sahip olmaması.

Beklenen oldu: Japonya, bankacılık yasasını değiştiren bir kanun tasarısı ile Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini yasal olarak tanıdı. Nisan ayı itibarıyla yürürlüğe giren tasarı, dijital para birimlerinin yanı sıra şifreli para birimlerinin ticaret ve alışverişte kullanımını geniş bir boyutta ele alıyor. Tek değişiklik bu da değil, artık bunu yapmak isteyen kişilerin kimlikleri de eskisinden çok daha fazla önem arz ediyor.

Japonya’da yürürlüğe giren yasa Bitcoin gibi dijital para birimleri ile ‘elektronik para’ birimlerini arasında bir ayrım yapıyor.

Yeni Zelanda’da yaşayan internet aleminin önemli isimlerinden Kim Dotcom, Bitcontent adını verdiği yeni girişiminde dosya ve video alışverişleri için Bitcoin ödeme sistemini kullanacağını açıkladı. Dotcom, Bitcontent’in ne zaman hayata geçeceği ya da mevcut Bitcoin işlemlerinden farkının ne olacağı konusunda bilgi vermedi.

Dotcom’un telif hakkı yasalarını ihlal ettiği gerekçesiyle ABD’ye teslim edilmesi isteniyor.

Pazartesi günü dünyanın önde gelen şirketlerinden Amazon, kredi ve banka kartı kullanmayanların e-ticaret işlemlerini gerçekleştirebilmeleri için kendi dijital para birimi Amazon Cash‘i tanıttı. Sistemin kullanımı da oldukça basit: öncelikle müşteriler Amazon’dan SMS ile veya çıktı olarak bir barkod alıyor. Bu barkodu alan kişiler belirlenen mağazalardan birine gidip barkodu kasiyere gösterip para veriyor ve bu miktar kişilerin Amazon bakiyelerine ekleniyor.

Bu hizmet PayPal’ın My Cash hizmetine benzetiliyor.

(Hızla nakit paradan dijital paraya geçiş yapanHindistan’daki en popüler mesaj uygulaması WhatsApp’ın, ülkede 200 milyondan fazla kullanıcısı var. Dönüşümün yarattığı fırsatlardan yararlanmaya karar veren şirket önümüzdeki aylarda ülkede dijital ödeme hizmetini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Mobil ödeme uygulamalarında patlama yaşayan ve hükümetin de kendi dijital ödeme sistemini kurduğu Hindistan için oldukça doğru bir zamanlama.

Güney Kore’nin Finansal Hizmetler Komisyonu sadece internet üzerinden çalışan bankaların ‘yolunu açmaya’ başladı. Bu bankalardan ilki olan K-Bank’in hafta başında işleme başlamasının hemen ardından rakibi Kakao Bank de komisyon tarafından onaylandı.

İnternet bankalarının hayata geçmesindeki amaç ülkenin yavaş büyüme gösteren finansal sektörünü canlandırmak.

Selma, piyasaları sizin yerinize takip eden ve sade bir dille olan biteni size açıklayan bir finans uygulaması. Herkesin rahatça yatırım yapabilmesine ön ayak olan İsveçli oluşum şimdilik davet sistemi üzerinden çalışıyor. Yapay zekanın ilginç nimetlerinden biri daha.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği