Haftanın Özeti: 128

3 - 9 Nisan 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Kaliforniya Riverside Üniversitesi‘nden kimyagerler, çatlayan ya da çizilen telefon ekranlarına çözüm olabilecek bir yöntem geliştirdi: kendi kendini tamir eden cam. Araştırmacıların testlerinde bu yeni materyal her seferinde kendini tamir etmeyi başardı. Hatta şartları zorlayarak yüzeyi ortadan ikiye kesen araştırmacılar, 24 saat içinde parçaların tekrar birleştiğini gördü.

Bu malzemeyi benzerlerinden ayıran en önemli özelliği ise elektriği iletebilmesi.

Brezilya’nın eğitim sistemi, 76 OECD ülkesinin katıldığı değerlendirmede 60’ıncı sırada yer alıyor. Ulusal matematik sınavı ise 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 67’sinin temel matematik kavramlarını çok iyi öğrenemediğini ortaya koyuyor. Buradan yola çıkan Nova Escola adlı Brezilyalı bir eğitim vakfı, öğretmenlere ihtiyaç duydukları kaynakları telefonlarına göndererek eğitim kalitesini artırma konusunda yardımcı olmak istiyor. Yakın bir dönemde Google.org‘dan 5,1 milyon Dolar, Lemann Vakfı‘ndan da 1,6 milyon Dolar bağış alan Nova Escola, bu bağışları ilkokul öğretmenleri için dijital dersler oluşturmak için kullanıyor.

Bu ders programlarına telefonlarından erişebilen öğretmenlerin okullarda daha başarılı olacağı düşünülüyor.

Smach Z, PC oyunlarını oynayabildiğiniz bir el konsolu. AAA olarak bilinen en popüler ve yüksek sistem gereksinimlerine sahip olan oyunları bile rahatlıkla oynatabilecek bir konsol üreten firma, Indiegogo’da fon topluyor. Ürünün temel özelliklere sahip modeli 334 Dolar’dan satışa sunuluyor.

Tedarikçi raporlarına göre Apple yıl sonunda duyuracağı iPhone 8’de kullanacağı OLED ekranlar için Samsung ile 2 yıllık anlaşma yaptı. Analistler yeni modelin 256 GB’lık versiyonunun satış fiyatının 1.000 Dolar civarında olacağını düşünüyor (Türkiye fiyatını varın siz tahmin edin).

64 GB’lık iPhone 8 için tahminler 850 ila 900 Dolar arası olacağı yönünde.

Apple’ın onuncu yılına özel çıkaracağı akıllı telefonunun adının iPhone X olacağını duyurmasının ardından ortaya pek çok konsept tasarım çıktı. En dikkat çekenlerden biri Alman Tasarımcı Martin Hajek ve Computer Bild ortaklığının ürünü oldu. Daha önce yeni iPhone tasarımlarını doğruya en yakın şekilde tahmin etmesiyle bilinen Hajek’in iPhone X tasarımı, klasik renk paletine bağlı kalarak eski modellerin bazı görsel özelliklerini de içinde barındırıyorYeni nesil iPhone’lardaki gibi parmak izi sensörü bulunan tasarımın ekran kenarı hafif kıvrımlı ve sırtı ilk iPhone modelleri gibi gümüş siyah.

Sanal gerçekliğe olan ilgi artınca, oyun içi reklamların bu platforma gelmesi de beklenen bir gelişmeydi ve beklenen oldu. HTC, yeni VR Reklam Servisi ile sadece reklam göstermekle kalmayacak, aynı zamanda kullanıcıların reklamlara bakıp bakmadığını da ölçecek. HTC bu servisin, kullanıcıların ilgi alanına göre reklam gösterilmesini mümkün kılarak etkileşimi artıracağına inanıyor.

Duo, temelinde ayna içine gizlenmiş kişisel bir yapay zekalı uşak. Diğer yapay zekalı asistanlardan farklı olarak bir hoparlör görünümü yerine tamamen bir ayna gibi görünen Duo’yu yansımanız sayesinde kontrol etmeniz mümkün. Bir Alfred‘den de öte, can!

ABI Research tarafından yapılan tahminlere göre önümüzdeki 10 yıl içerisinde ABD’de satılan endüstriyel robotların sayısı neredeyse 3 kat artacak. ABD’de geçtiğimiz yıl satılan robotların sayısı, önceki dört yıl boyunca satılan robotların toplamından yüzde 40 fazlaydı. Verilere göre [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]her yeni endüstriyel robot, altı kişinin işinden olmasına sebep oluyor[/inlinetweet]. Öte yandan robotların maliyeti düşerken yetenekleri de artma eğiliminde.

Daha fazla robot, daha az iş anlamına geliyor.

İsveç’teki girişim merkezi Epicenter‘da çalışanlar hayatlarını kolaylaştırmak ve kart taşıma derdinden kurtulmak için vücutlarına çip yerleştiriyor. Distopik bir bilim-kurgu filminden çıkmış gibi duran bu fikir Epicenter çalışanları için gayet normal. Çalışanların ellerine, baş parmakları ile işaret parmaklarının arasına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğünde çipler, çalışanların kapıları açmasına, yazıcıları çalıştırmasına ya da içecek satın almasına yardımcı oluyor. Çipli çalışanlar sadece elini sallayarak tüm bu işlemleri gerçekleştirebiliyor.

Hatta bazen yeni kişilere çip takılan partiler düzenleyip bu etkinliği eğlence haline getiriyorlar.

ABD Donanması, daha iyi konsantre olabilen ve daha hızlı öğrenebilecek askerler için tartışmalı bir teknolojiye başvuruyor. Military.com’a göre, Halo Neuroscience denen pasif bir beyin uyarıcı cihazı ile Usama Bin Ladin‘i öldüren grup olarak bilinen SEAL ekibinin üzerinde testler yapıyor. Ayrıca yapılan açıklamalara göre testlerin umut verici olduğu söyleniyor.

Mercedes ve Smart gibi otomotiv markalarının çatı şirketi Daimler AG‘nin Yöneticisi Dieter Zetsche, hidrojen yakıt hücreli araçların şirketin gelecek planları arasında olmadığını açıkladı. Mühendislik sitesi Smart2Zero, Zetsche’nin azalan elektrik bataryası maliyetleri sebebiyle, yakıt hücreli araçların artık elektrikli araçlar karşısında rekabet şansının kalmadığını düşündüğünü ifade etti.

Daimler ayrıca bataryalı elektrikli araç üretimini hızlandıracağını da açıklamıştı.

Silikon tabanlı güneş panelleri aslında teoride yüzde 29 verimlilik sınırına sahip. Ancak bugüne dek bu orana yaklaşabilen olmadı. Şu anda piyasada kullanılan paneller yüzde 20’nin üzerinde verimliliğe sahipse bu durum oldukça iyi kabul ediliyor. Ancak Japon kimyasal üreticisi Kaneka’nın araştırmacıları bunu yüzde 26,3’e çıkarmayı başardı.

Farklı etkenler bilimcilerin panellerden yüzde 29 verimlilik elde etmesini engelliyor.

İngiltere’den [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]bir grup araştırmacı grafen bazlı bir süzgeçle deniz suyundaki tuzu ayırarak içme suyu üretti.[/inlinetweet] Grafen bazlı filtreleri endüstriyel miktarda üretmek şimdiye kadar oldukça zordu. Ancak bu çalışma grafenin kimyasal bir türevi olan grafen oksit kullanarak sorunu çözmeyi başardı.

Bu gelişme temiz içme suyuna sahip olmayan milyonlarca insanın uzun süredir beklediği çözüm olabilir.

Kaliforniya San Diego Üniversitesi‘nden bir grup araştırmacı, tek bir hapla diyabet (şeker) hastalarının insülin duyarlılığını düzenleyebilecek bir çözüm geliştiriyor. Tip 2 diyabet, vücudun insülin hormonuna tepkisi zayıfladığı zaman ortaya çıkıyor. Bu ilacın (mevcutlar gibi sonuçları bastırmak yerine sorunun köküne ginerek) insülin sinyali fonksiyonunu düzeltebileceği düşünülüyor.

Diyabet hastalarının gündelik rutini bu işlem yakında tarihe karışabilir.

Uzay yolculuğunun insan vücudu üzerinde olumsuz etkileri bulunduğu önceki yolculuklar ışığında bilinen bir gerçek. Normalde yerçekimsiz ortamın insan biyolojisi üzerindeki etkilerini ölçmek için yörüngeye astronot göndermek gerekiyor. Neyse ki araştırmacılar alternatif (ve çok daha ucuz) bir yöntem geliştirdi: iki ay boyunca yatmak. Fransa’daki Uzay Tıbbı ve Fizyolojisi Enstitüsü, evrenin bu en tembel görevi için, 20-45 yaşları arasında, sigara içmeyen, 24 adet sağlıklı erkek aday arıyor. Bunun karşılığında katılımcılara 16 bin Avro (yaklaşık 63 bin 280 TL) ödenecek.

‘Yattığı yerden para kazanmak’ bu değilse nedir?

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği