Güneş enerjisi verimliliğinde rekor Japonya’nın

Japon kimyasal üreticisi Kaneka’nın araştırmacıları, güneş enerjisi paneli verimlilik rekorunu yüzde 26,6’ya çıkarmayı başardı.

Günümüzde güneş enerjisi panelleri eskisine göre çok daha ucuz ancak montaj maliyetleri hala ev sahipleri için fazla gelebilir. Aslında daha verimli güneş panelleriyle montaj maliyeti hızlı bir şekilde amorti edilebilir. Bu sebeple bilimciler güneş panellerinin güneş ışığından faydalanma kapasitesini artırmaya çalışıyor.

Silikon tabanlı güneş panelleri aslında teoride yüzde 29 verimlilik sınırına sahip. Ancak bugüne kadar bu sınıra yaklaşabilen olmadı. Farklı etkenler bilimcilerin panellerden yüzde 29 verimlilik elde etmesini engelliyor. Şu anda piyasada kullanılan paneller yüzde 20’nin üzerinde verimliliğe sahipse bu durum oldukça iyi kabul ediliyor. Rekor ise yüzde 25,6’ydı. Ancak Japon kimyasal üreticisi Kaneka’nın araştırmacıları rekoru yüzde 26,3’e çıkarmayı başardı. Verimlilikteki yükselme oranı çok düşük olabilir ancak uzun vadede ve geniş çaplı projelerde en ufak gelişme bile oldukça önemli.

Üstelik araştırmacılar çalışmayı Nature Energy’ye gönderdikten sonra kapasiteyi daha da artırıp verimliliği yüzde 26,6’ya çıkarmayı başardıklarını açıkladı. Bu oran Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuvarı tarafından tanındı.

Rekoru kırmak için Kaneka araştırmacıları, düşük dirençli elektrotları, panelin arka bölümüne doğru yerleştirerek, panelin ön kısmında toplanan fotonların sayısını en üst seviyeye çıkardı. Ayrıca pek çok güneş panelinde olduğu gibi, panelin ön kısmı amorf silikon ve yansıma önleyici tabakayla kaplanarak panelin fotonları daha etkin bir şekilde toplaması sağlandı.

Kayıpların sebebi

Panelin yapısını açıkladıktan sonra Kaneka araştırmacıları, panelin yüzde 29’luk ideal verimliliğe ulaşmasını engelleyen etmenleri araştırdı. Buna göre direnil kayıplar yüzde 0,5 optik kayıplar yüzde 1, dış kaynaklı yeniden birleşme kayıpları yüzde 1,2 oranında enerji kaybına sebep oluyor. Bu alanlarda sağlanacak yeni gelişmeler, güneş enerjisi kullanımını mümkün olan en yüksek verimliliğe taşıyabilir.

Araştırmacılar panelleri oluştururken endüstriyel olarak uygulanabilir süreçleri takip ettiler. Böylece bu sonuçlar sadece laboratuvar sonuçları olarak kalmayacak, günlük hayatta da uygulanabilecek. Bu uygulamalara geçilmeden önce daha fazla çalışma gerektiğini belirten Kaneka araştırmacıları, 2030’a kadar saat başı bir kilovat enerji üreten güneş panellerinin maliyetini 0,06 Dolar’a (22 Kuruş) düşürmeyi amaçlıyor.

Kaynak: ARS Technica


3 yanıt

Yorumunuz: