Haftanın Özeti: 114

26 Aralık 2016 – 1 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim / Yazılım / Donanım

Çin yönetimi inovasyonu desteklerken bir yandan da her şeyi kontrol altında tutmak istiyor. Bu sebeple aralarında ünlü teknoloji şirketlerinin de bulunduğu pek çok yerli ve yabancı şirkete incelemeler düzenleyen Pekin yönetimi, bu incelemelere resmiyet kazandırmak için yeni bir rapor hazırladı. Raporda hangi sektörlerin hassas olduğuna ve inceleme altında tutulması gerektiğine yer verildi. Bu düzenleme ile birlikte özellikle teknoloji ve internet şirketlerinin daha fazla baskı altında tutulmasından ve bu durumun gerginliğe yol açmasından endişe ediliyor.

2015’te ABD’nin Arkansas eyaletinde işlenen bir cinayeti aydınlatmak için kurbanın evinde bulunan yapay zeka asistanı Echo‘nun kayıtlarına ulaşmak isteyen polis teşkilatı, ürünün geliştiricisi Amazon tarafından kullanıcı mahremiyetine uymayacağı belirtilerek reddedildi. Şirketin 2014’te piyasaya sunduğu ürün, hassas mikrofonları ve daima açık olması sebebiyle cinayetin sır perdesini aralayacak bilgileri barındırıyor olabilir.

https://www.youtube.com/watch?v=KkOCeAtKHIc

Piyasada sadece üstün özelliklere sahip olduğu için ‘lüks’ olarak adlandırılabilecek çok fazla telefon yok. Dolayısıyla ‘lüks akıllı telefon’ denince akla genellikle pahalı malzemelerle kaplanmış sıradan örnekler geliyor. Çinli akıllı telefon üreticisi Ginoee, M2017 modeliyle bu algıyı değiştirmek istiyor. Yaklaşık 1.000 Dolara satılacak cihaz, sıradışı piliyle tek şarjla günlerce kullanılabiliyor. Ayrıca 6 GB RAM, 4K çözünürlüklü AMOLED ekran ve çift arka kamerası ile M2017 piyasadaki en üstün özellikli telefon olmaya aday.

https://www.youtube.com/watch?v=y7aGszZ4XAk

Günümüzde hemen her taşınabilir cihazda yerini alan lityum-iyon piller en iyi şartlarda en fazla 7 bin kere şarj edilebiliyor. Kaliforniya Üniversitesi tarafından yürütülen bir çalışma bu şarj süresini 100 bin şarja taşımayı başardı. Bu araştırma mobil cihazlarda çok daha pil ömrü de sağlayacak.

Piyasaya sürüldüğü 2007 yılında herkesin ilgisini çeken iPhone o dönemin en üstün cihazlarından birisi olsa da aslında bugün vazgeçemeyeceğimiz pek çok özellikten yoksundu. Bir telefonda bulunmaMAsını hayal bile edemediğimiz uygulama ve özellikler ne yazık ki ilk iPhone’da hayal bile edilemiyordu.

Japon blog sitesi [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Mac Okatara’nın iddiasına göre 2017’de çıkacak iPhone 7S, çift lensli kameraya sahip olacak.[/inlinetweet] Mevcut 11,93 ve 13,97 cm’lik modellerin arasına katılacağı iddia edilen iPhone 7S‘in 12,7 cm’lik ekran boyutu ile güncellenmiş ara model olabileceği söyleniyor (Mac Okatara, daha önce iPhone 7 hakkında da bilgiler vermiş ve çoğu doğru çıkmıştı).

Cep telefonları hayatımıza girdiğinden beri çok fazla şekil değiştirdi. Fakat bugün neredeyse hepsi birbirine benziyor. Güney Koreli haber sitesi ET’ye göre bu durum yakında değişebilir çünkü 2018’in başlarında LG Display akıllı telefonlar için katlanabilir ekranları piyasaya çıkaracak. Bu teknolojiyi Google, Apple ve Microsoft gibi markaların kullanması bekleniyor (Samsung ve Apple yıl içinde bu forma yönelik patentler almıştı).

Şu an kullanılan mobil ürünlerin birçoğunun çalışmalarına yön veren Nokia, geçtiğimiz hafta Apple‘a dava açıp şirketin patent kurallarını ihlal ettiği iddiasında bulundu. Apple’dan resmi açıklama gelmemekle beraber şirket Nokia’nın sahibi olduğu Withings’in ürünleri online mağazadan kaldırıldı. Bu iki büyük şirketin arasındaki ilk dava olmamakla beraber, Apple müşterilerini üzeceğe benziyor.

Withings’in cihazlarını satın almak isteyenlerin karşılaştığı ekran görüntüsü.

Raspberry Pi için geliştirilen [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Pixel masaüstü işletim sistemi, artık Mac ve Windows bilgisayarlarda da kullanılabilecek.[/inlinetweet] Kullanıcıların tek yapması gereken sistemi bir USB belleğe yüklemek. Düşük kaynak tüketimi göz önünde bulundurularak geliştirilen Linux tabanlı işletim sistemi Pixel sadece 512 megabayt RAM’e ihtiyaç duyuyor. Şimdilik bir deney olarak kullanıma sunulan sistem gelecekte resmi bir projeye dönüşürse daha fazla geliştirilebilir. Pixel’i bir USB sürücüye kurup bilgisayarda ana işletim sisteminin dışında bir mini bilgisayar oluşturmak da mümkün.

Günümüzde diğer insanlarla iletişim için kullandığımız telefonlar ihtiyaç duyduğumuz insani temas duygusunu sağlamak için hayli yetersiz. Bu açığı kapamak için geliştirilen Kissenger‘, telefonunda konuştuğunuz kişiye öpücüklerinizi ileten bir ‘öpücük göndericisi’. Akıllı telefona bağlanan aksesuarın silikon kısmı öpüldüğünde kaydettiği basıncı karşıdaki kişiye fiziksel bir öpücük olarak aynen iletebiliyor. Ciddiyiz!

https://www.youtube.com/watch?v=oSckuNlzQdM

13 yıl önce beta sürecine giren ücretsiz video dönüştürme uygulaması Handbrake, nihayet 1.0.0 sürümüyle kullanıma sunuldu. 13 yıl süren geliştirme süresince iptal edilmesinden korkulan Handbrake, tüm Windows, MacOS ve Linux kullanıcıları için kullanıma hazır durumda. Uygulama sadece dönüşüm değil; aynı anda farklı dilde altyazı ekleme, bölümlere ayırma, filtreler kullanma, öncesinde görme imkanı sunuyor.

İçindeki insanın hareketlerini taklit eden robotlar bilim-kurgu dünyasında pek çok farklı yapımda boy gösterdi. Bu robotları hayata geçirmek isteyen Hankook Mirae Technology şirketi, Method-2 adlı robotu geliştirdi. Gövdesindeki cam kaplı bölmede bulunan pilotu tarafından kontrol edilen robot 4 metre boyunda ve 1,5 ton ağırlığında. İlk adımlarını geçtiğimiz günlerde atan robotun 2017 sonunda satışa sunulması bekleniyor. Kullanım alanı muhtemelen ‘askeri’.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tesla’nın yeni radar teknolojisi, tehlike içeren pek çok durumda sürücüsünü koruyor.[/inlinetweet] Daha önce bir çok örneği görülen bu teknoloji, geçtiğimiz günlerde paylaşılan bir video ile kendi sınırlarını da aştığını gösterdi. Hollanda’da bir otoyolda gerçekleşen kaza sırasında hemen arkasında ilerleyen bir Tesla Model X otopilot yazılımı kazayı sürücüden önce fark ederek frene bastı. Olay anını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=eWDYa9kpqrc

Ford 2017 Trend Raporu‘nu yayınladı. Raporda markanın geçmiş senelerde öne çıkardığı ‘güven’, ‘kadınların önceliği’ ve ‘sürdürülebilirlik’ kavramları tekrarlanırken ‘refahın tanımı’, ‘zaman kuralları’, ‘teknoloji algısı’, ‘dijital çağda çocuk yetiştirme’ gibi konulara da değiniliyor.

Büyük şirketlerin 2017’de sanal gerçekliğe yönelik ortak beklentisi ‘daha çok deneyim’. Baidu AI Lab, 2017’de artırılmış gerçekliğin konuşma/konuşabilme üzerine gideceğini ve ses tanıma sisteminin adapte edileceğini belirtiyor. Microsoft’un sanal gerçeklik ile ilgili çalışmalarını yürüten Harry Shum teknolojinin bilgisayarlara olacak yansımasından, NVIDIA‘nun Başkan Yardımcısı Jim McHugh ise konuşma botu üzerine yoğunlaşacaklarından bahsediyor. Devamı da var.

Robotlar günümüzde seks partneri olarak da kullanılabiliyor. Gelecekte bu tarz robotların hem yaygınlaşması hem de daha insansı özellikler kazanması bekleniyor. İnsan gibi hareket eden ve konuşan robotlar bir süre sonra sadece cinsel ihtiyaçları karşılamakla kalmayıp uygun bir eş olarak da görülebilirler. [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Uzmanlar 2050 yılına kadar robotlarla evliliğin önünün açılacağını düşünüyor.[/inlinetweet]

2017’de görsel dünyanın artırılmış (AR) ve sanal gerçekliğin (VR) hakimiyetiyle yönlenmesi bekleniyor. Artırılmış gerçekliğin başarısı normalde imkansız olan deneyimleri yaşatabilmesine bağlı. Yatırımlardan ötürü insan gibi robotları bekliyor olmamız da çok doğal ve hepsinin güçlerini birleştirmesi de tesadüf olmayacak.

İsrail Teknoloji Enstitüsü’nden Hossam Haick’in yönetimindeki bir grup araştırmacı, bir tek üflemeyle 17 hastalığa tanı koyabilen bir cihaz yaptı. Yapay zekadan destek alan araç kişilerin nefesini inceleyerek hastalıklara özgü kimyasal birimleri ayırabiliyor. Cihazın şu anki başarı oranı yüzde 86 ve tanı koyabildiği hastalıklar arasında 3 kanser türü bulunuyor.

Ebola’dan muzdarip Batı Afrika ülkelerinden Gine’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan çalışmada virüs için etkili olacak aşının 2018 itibariyle kullanılabileceği belirtildi. Geliştirilen aşı yüzde yüz koruma sağlıyor. 1976 yılından beri yaklaşık 11 bin kişinin yaşamını kaybetmesine sebep olan Ebola virüsü için, 2014 yılında Afrika’da gerçekleşen salgından sonra yatırım yapılmaya başlandı. Virüsün Amerika ve Avrupa’ya yayılmasının ardından iki yıl içinde olumlu sonuçlar alınan çalışmaların yapılması umut verirken, aşının üretimini yapan firma Merck, elinde 300 bin doz stok olduğu açıkladı.

Bilimciler Mart ayında Samanyolu Galaksisi’nin dışından gelen ve kaynağı bilinmeyen 10 radyo sinyali tespit etmişti. Kendi galaksimizin dışından bu tarz sinyalleri ilk kez algıladığımızı belirten bilimciler, sinyallerin kaynağı olarak görünen noktayı inceleme altına almıştı. Geçtiğimiz günlerde bu noktadan 6 radyo sinyali daha geldi. FRB olarak adlandırılan sinyallerin tek seferde, Güneş’in bir günde ürettiği enerjiyi açığa çıkardığı belirtiliyor. Aynı noktadan birden fazla sinyal geliyor olması, daha önce FRB sinyallerinin kaynağı ile ilgili olarak ortaya atılan kara delik teorisiyle uyuşmuyor.

ABD’li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX, inşası süren ‘dünyanın en büyük roketi’ unvanlı Falcon Heavy’nin bir fotoğrafını paylaştı. Aracın gelecek sene tamamlanması öngörülüyor.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Çin, 2018’de Ay’ın karanlık yüzüne bir uzay sondası göndereceğini açıkladı.[/inlinetweet] Ay’ın jeolojik yapısını inceleyecek robotun araştırmaya katkısı olacak birtakım parçalar sağlaması bekleniyor. Çin 2020’ye kadar Mars’a da Uzay sondası göndermeyi hedefliyor. Bu sayede Jüpiter sisteminin keşfedilmesi, Güneş sisteminin başlangıcı ve evrimi hakkında açıklayıcı bir araştırmanın yürütülmesi ve dünya dışı varlıkların yaşamı hakkında bilgi toplanması planlanıyor.

Geçtiğimiz ay Teksas Üniversitesi’nin Mars’ta su bulmasıyla gelecekte ‘Mars’ta yaşama konusu’ tekrar gündeme geldi. Mars kolonisiyle ilgili çalışmalar tam gaz devam ediyor. Hatta ilk gideceklerin kalacağı konutlar bile hazır gibi. ‘Mars Buz Evi’, geçen sene NASA’nın uzayda yaşam alanı oluşturmak için açtığı yarışmada birinci gelen fikir. Dört kişilik ‘ev’, en büyük endişelerden radyasyona çözüm olurken 22 Santigrat derece sıcaklığında bir iç ortam sağlıyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Bu mükemmel derleme site için çok teşekkür ederiz. Bu şekilde Türkçe sitemizin olması harika bir şey. Ellerinize sağlık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği