Haftanın Özeti: 114

26 Aralık 2016 – 1 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım / İnovasyon

24 senedir teknoloji patentlerinde liderliğini koruyan IBM, bu yıl da 7 binden fazla patent tescil ettirdiğini açıkladı. Bu yılki patentlerin bin adetten fazlası yapay zeka ve bilgi işlem alanında yoğunlaştı.

Microsoft yaptığı bir patent başvurusunda artırılmış gerçekliği ‘nesne takibi’ için kullanma fikrini ortaya attı. Buna göre artırılmış gerçeklik gözlüklerine cüzdan, telefon ya da anahtarlar gibi sıkça unutulan, kaybolan cisimleri tanımladığınızda cihaz bu nesnenin en son görüldüğü noktayı kaydederek bulmanıza yardımcı oluyor. Birden fazla gözlüğün iletişim halinde olması durumunda o nesneyi en son kim gördüyse onun gözlüğünden alınan bilgi ile nesnenin son konumu tespit edilebiliyor.

Ürün tasarımında inovasyon tamamen dengeyle ilgili. Çok ileri giderseniz insanları üründen uzaklaştırabilirsiniz. Çok az değişiklik yaparsanız da rakipleriniz yarışta önünüze geçebilir. Yılın en inovaktif ürünleri de Nike Hyperadapt 1.0, Xiaomi Mi Mix, Autodesk Elbo sandalye, Apple iPhone 7, Impossible Project I-1  ve FADE Task masa lambası da tam olarak bu iki noktanın arasındaki dengeyi tutturabilen modeller. Ne çok temkinli ne de çok çılgınca; bu tasarımlar ileri düşünce olayını tam olarak dengede tutabiliyorlar.

Amazon’un drone ile teslimat çalışmalarına 2013’ten bu yana aşinayız. Ancak bu hafta çıkan Amazon patenti, e-ticaret devinin drone teslimatlarını yeni bir boyuta taşıyabileceğini gösteriyor. ‘Uçan ikmal merkezi’ adı verilen patent, ürün deposu olarak kullanılan bir zeplinden drone’lar ile teslimat yapmayı öngörüyor. Amazon bu zeplinlerin, talebin artma olasılığı bulunan noktalara gönderilebileceğini ve talep oluştuğunda anında teslimat gerçekleştirilebileceğini belirtiyor.

Yüksek frekanslı hareketlerden elektrik üretimi bazı sektörlerde yaygınca kullanılan bir yöntem. Ancak telefon ekranını kullanırken parmaklarımızın oluşturduğu hareketler ya da okyanus dalgaları gibi düşük frekanslı hareketlerden elektrik üretmek henüz mümkün değil. Bu tarz [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]düşük frekanslı hareketleri enerjiye çevirmeyi amaçlayan mühendisler bu alanda çalışma yürütüyor.[/inlinetweet] Geliştirilecek uyumlu cihazlar enerji ihtiyacının yüzde 40’ının kullanıcının parmak hareketlerinden elde edebilecek.

Üşengeçlere özel üretilen Pod adlı yaşam alanı, yerden tasarruf etmekten çok küçük bir alanda birçok şeyin yapılabilmesini hedefliyor Pod, kendi içinde yatağı, 32” ekranı, ses sistemi ve elektrikli aletler için bağlantı aksesuarları bulunan minimal bir yaşam alanı. Ürünün Basic ve Entertainment olmak üzere iki farklı modeli mevcut (ve ikisinin de stokları tükenmiş durumda).

https://www.youtube.com/watch?v=am6QMu72rbs

2014’teki Ebola salgınında 11 bin 323 kişinin ölmesinin en büyük nedeni müdahalede geç kalınması ve tedavi kapasitesinin yetersiz olmasıydı. Dünyanın şu an daha büyük bir çıkmazda olduğuna dikkat çeken İTÜ mezunu Tasarımcı İlteriş İlbasan ‘yeni bir salgının olması halinde güven ve kaynak eksikliğinin daha çok kişinin hayatına mal olmaması için’ Ubuntu adında bir yatak tasarladı. Ubuntu, Afrika felsefesinde “insanlığın arasındaki evrensel bağa olan inanç” olarak tanımlanıyor. Üç farklı malzemeyle kurulup; kolay taşınır, hafif ve sağlam olmasıyla öne çıkıyor ve umudunu yeşertmek isteyenlere İlteriş vasıtasıyla tasarımla çözüm sunuyor.

Çevreyi daha yaşanabilir bir hale getirmeyi amaçlayan Met Krea, lüks, modüler ve taşınabilir yaşam alanları tasarlayan İzmirli bir ofisi. 4 konut, 2 de ticari alan tasarımına sahip Met Krea oldukça çevreci bir oluşum olduklarının altını çizmek için projelerinden satın alan müşterilerinin adına bin adete kadar ağaç fidanı bağışlıyor.

Kaliforniya merkezli Superflex adlı girişim, giyilebilir teknolojiyi biyonik insan yaratmak için kullanmak istiyor. Sensör ve esnek motorlarla donatılan kıyafet, giyen kişinin hareket etmekte zorlandığını anlayıp bu noktalara fazladan kuvvet sağlayacak. Böylece kendi başına hareket etme güçlüğü çeken insanlar rahatça hareket edebilecek. Sıradan kıyafetlerin içine rahatlıkla giyilebilecek şekilde geliştirilecek olan ürünün 2018 yılında piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Konu robot teknolojileri olunca herkesin hayal gücü ön planda. Halbuki, ‘insan gibi’ robotların üretilmesine daha var. Yeni yıl için geliştirilmesi veya kullanılmaya başlanması beklenen teknolojilerin bir kısmı Henn-na Otel gibi turizm veya Aethon‘un TUG’ı gibi medikal odaklı olabilir. Tarım alanında RHEA gibi büyük projeler devam ederken, aynı şekilde robotların asistanlık yaptığı MARIO veya ASIMO projeleri de oldukça büyük beklentiler doğuruyor.

Çin’in Google’ı olarak bilinen Baidu, KFC ile ortak ilginç ve benzersiz bir teknoloji geliştirdi. Çinli arama devi, KFC’nin Pekin’deki bir şubesinde, müşterilerin yüz ifadelerine bakarak yaşı, cinsiyeti ve ruh haline göre yiyecek önerilerinde bulunan bir sistem kullanacak. Akıllı restoran konusunda daha önce de bazı çalışmalar yürüten iki şirket, yeni sistem sayesinde 20’li yaşlarının başında olduğunu tespit ettiği bir erkek müşteriye ‘çıtır tavuk hamburger, tavuk kanatları ve kola’ önerirken 50’lerinde bir kadın müşteriye kahvaltı için ‘yulaf lapası ve soya sütü’ önerebilecek. Müşterilerin önerilerin içeriğinden rahatsız olma ihtimali de göz önünde bulundurulmalı.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Tasarımında helikopter ya da uçaklardan ilham almayan yeni nesil bir drone tasarlandı. [/inlinetweet] İsveçli araştırmacılar tarafından test edilmeye başlanan drone’un tasarımı için işin ustaları kuşlardan ilham alındı. Aralıkları ve şekli ayarlanabilen yapay tüylerle, daha keskin manevralar ve uçuş deneyimi sağlanacağını söyleyen araştırmacılar şu an kırılgan olan bu mekanizmayı güçlendirmek için çalışıyor.

Ford’un geliştirilen yeni nesil otomobiliyle bir önceki deneme aracı arasında tek bir fark var; o da yeni yazılımla gücünü artırdıkları dört LiDAR sensörlerinden ikisinin çıkartılması. Yeni Fusion, yazılımsal gelişmelerle görsel açıdan daha iyi sürücü yaratmayı amaçlıyor. Ekipten Chris Brewer da çıkan iki sensör sayesinde yeni araçta daha çok bilgi toplandığı belirtti. Ayrıca yeni deneme aracında ön camın arkasında yer alan kamera, kısa ve uzun menzil görüş açısını artırdı.

Volkswagen, Ocak ayında gerçekleşecek NANIAS 2017 (North American International Auto Show) kapsamında tanıtacağı yeni aracının tanıtım görsellerini paylaştı. Görünen o ki Alman devi, bu sene içinde tanıttığı BUDD-E ile I.D.’nin bazı özelliklerini alarak, yolcu taşıma kapasitesini genişlettiği yeni otomobilini elektrikli araç savaşlarına sokmayı planlıyor.

Elektrikli otomobil sektörünün önemli markalarından General Motors, elektrikli araçların kablosuz olarak şarj edilmesi için WiTricity adlı girişimle ortak çalışmalar yürütüyor. Gelecekte otonom elektrikli araçların, otonom şarj istasyonuna ihtiyaç duyacağını belirten şirket, kablosuz şarj teknolojisinin bu noktada kilit rol oynayacağını düşünüyor. Otomobil sahiplerinin garajlarının zeminine yerleştirilecek ‘şarj yatakları’, aracın park edildiği anda kablosuz şarj olmaya başlamasını sağlayacak.

https://www.youtube.com/watch?v=b2LgVJfmeck

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Bu mükemmel derleme site için çok teşekkür ederiz. Bu şekilde Türkçe sitemizin olması harika bir şey. Ellerinize sağlık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği