Parmakların hareketinden enerji üreten cihaz

Yeni geliştirilen bir teknolojiyle, telefonun ekranına tıklama ya da okyanus dalgaları gibi düşük frekanslı kaynaklardan elektrik edilmesi hedefleniyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Mühendisler düşük frekanslı hareketi elektriğe çevirerek elektronik aletleri çalıştırmaya yarayan bir cihaz test ediyorlar. Bu fikrin asıl amacı ise boşa harcanan enerjiyi değerlendirmek. (Örneğin; dokunmatik ekrana dokunan bir parmaktan telefon ya da tablet şarj edebilmek) Pensilvanya Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Qing Wang, “Aklımızdaki konsept insan hareketleri ya da okyanus dalgaları gibi alçak frekanslı hareketleri elektriğe dönüştürmenin bir yolunu bulmak.” diyor.

Mekanik enerjiyi elektriğe dönüştüren cihazlar giyilebilir elektronikleri ya da medikal cihazları çalıştırmak için sıkça kullanılıyor. Bu cihazların en yaygını piezoelektrik etkisine dayanarak yüksek frekansta çalışan cihazlar. Ancak daha düşük frekanslarda performansları kayda değer bir şekilde azalıyor.

Telefonun enerji ihtiyacını karşılayacak

Wang, “Şu anda alçak frekansta bu kadar etkili şekilde çalışabilen başka bir cihaz yok. İşte bu yüzden bu konseptin son derece gelecek vaat ettiğini düşünüyorum. Cihaz polimerden yapıldığı için hem hafif hem de esnek. Gelecek nesil bir akıllı telefon ile birleştirildiğinde bataryanın yüzde 40’lık ihtiyacını bu cihazın üretebileceğini umuyoruz.” diyor.

Optimizasyon ve akıllı telefonlara entegre işlemleri yakın gelecekte gerçekleşecek. Samsung, the China Scholar Council ve Çin Ulusal Bilim Kurumu gibi kuruluşlar projeyi destekliyor.

Kaynak: Futurity

Yüksek frekanslı hareketlerden elektrik üretimi bazı sektörlerde yaygınca kullanılan bir yöntem. Ancak telefon ekranını kullanırken parmaklarımızın oluşturduğu hareketler ya da okyanus dalgaları gibi düşük frekanslı hareketlerden elektrik üretmek henüz mümkün değil. Bu tarz düşük frekanslı hareketleri enerjiye çevirmeyi amaçlayan mühendisler bu alanda çalışma yürütüyor. Geliştirilecek cihaz sayesinde akıllı telefonun enerji ihtiyacının yüzde 40'ının kullanıcının parmaklarının hareketlerinden elde edilebilmesi amaçlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği