Haftanın Özeti: 182

Genel Gündem

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin önerisiyle 3 Kasım 2019’da yapılması planlanan seçimlerin erkene alınmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimlerin 24 Haziran’da yapılacağını duyurdu. Bahçeli, grup toplantısında erken seçim tarihi olarak 26 Ağustos’u işaret etmişti. 23 – 24 Haziran’da yapılacağı duyurulan üniversite sınavı (mevcut ismiyle YKS) 30 Haziran – 1 Temmuz tarihlerine kaydırıldı.

CIA Başkanı Mike Pompeo, Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ile bir görüşme gerçekleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump’a göre pürüzsüz geçen görüşmenin ardından Kuzey Kore’nin nükleer füze denemelerini durdurduğu açıklandı. Kararın ekonomik büyümeyi sürdürmek ve Kore yarımadasında barışı sağlamak için verildiği vurgulandı.

1959’dan beri önce Fidel Castro, daha sonra da kardeşi Raul Castro tarafından yönetilen Küba’da yeni bir sayfa açıldı. 14 Mart’ta yapılan seçimde oyların yüzde 94,43’ünü alan Miguel Diaz-Canel, 19 Nisan itibarıyla ülkenin yeni devlet başkanı oldu.

Silahlı mücadeleye başlamasının üzerinden 50 yıl geçen İspanya’daki ayrılıkçı örgüt ETA‘nın (Bask Yurdu ve Özgürlüğü) önümüzdeki Mayıs ayında kendini feshetmesi bekleniyor. “Silahlı mücadele döneminden pek çok acıya ve geri döndürülemez zararlara yol açtığımızı biliyoruz. Ölenleri, yaralananları ve ETA’nın eylemlerinin tüm kurbanlarını saygıyla anıyoruz” diyen örgüt özür ve af diledi. ETA 2011 yılında silah bırakma kararı almıştı.

New York – Dallas seferini yapan Southwest Hava Yolları’na ait uçağın sol motorunda yaşanan patlamanın ardından bir camı kırıldı. Basıncın etkisiyle pencereden dışarı çekilen bir kadın hayatını kaybederken, kısa sürede 9 bin 144 metreden 3 bin 962 metre yüksekliğe düşen uçak başarılı bir acil iniş gerçekleştirdi.

Beyin göçünden olumsuz etkilenen ülkelerden biri olan Rusya, Batı ülkelerindeki vatandaşlarına “yurda dönün” çağrısında bulunuyor. Çağrı özellikle “ABD, İngiltere ve diğer dost olarak algılanmayan ülkelerde eğitim gören üniversite öğrencilerini hedefliyor. Rusya Eğitim Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında yaklaşık 60 bin Rus vatandaşı yabancı yüksek okullarda öğrenim gördü.

15 ülke ve bölgeden 8 bin 481 ebeveyn ile yapılan bir HSBC araştırması, çocuklarının eğitimi için en çok Hong Kong‘da yaşayan ailelerin yatırım yaptığını, onların geleceğine en umutla bakan ailelerin ise Asya‘da yaşadığını ortaya koydu. Eğitim için en az yatırım yapan aileler ise Fransa, Mısır, Endonezya ve Hindistan’da yaşıyor.

Avusturyalı bilimci Volfgang Lutz tarafından yapılan bir araştırma, ekonomisi gelişmiş ülkelerin vatandaşlarının daha uzun ömürlü olduğuna dair inanışı yeniden gözden geçirmemizi istiyor. 1970 – 2010 yılları arasında 174 ülkede kişi başına düşen gelir, okullaşma oranı ve yaşam süresini karşılaştıran araştırmaya göre asıl daha iyi eğitim verilen ülkelerin vatandaşları daha uzun ömürlü oluyor. Ekonomik durumu pek iyi olmasa da iyi eğitim alan Kübalıların uzun yaşaması ve petrol zengin Ekvador’da ortalama yaşam süresinin 60 olması bu araştırmayı destekler nitelikte.

15 yeni üniversite kurulmasına ilişkin tasarı Meclis’e sunuldu. İstanbul, Gazi ve İnönü üniversitelerinin ikiye bölünmesini de öngören tasarıya göre yeni kurulacak üniversiteler şunlar olacak: Gaziantep Bilim ve Teknoloji, Konya, Kütahya Sağlık, Malatya Turgut Özal, İstanbul İbni Sina, Ankara Hacı Bayram Veli, Sakarya Uygulamalı Bilimler, Samsun, Sivas Bilim ve Teknoloji, Tarsus, Trabzon, Kayseri, Kahramanmaraş İstiklal, İzmir Tınaztepe ve İstanbul Tuna.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017 yılında Türkiye genelinde toplam 58 bin 27 kitap yayımlandı. Bunların yüzde 92,2’si özel sektör, yüzde 5,3’ü kamu ve eğitim kurumları, yüzde 2,5’i ise sivil toplum kuruluşları tarafından gerçekleştirildi. Satılan kitap bandrolü sayısı ise yıla göre 407 milyon 739 bin 8 adet olarak kayıtlara geçti.

Geçtiğimiz yıl yenilenebilir enerji yatırımları yaklaşık 280 milyar Dolar‘a ulaştı. Çin bu yatırımlarda 126,6 milyar Dolar ile başı çekiyor. En yakın rakibi olan ABD’nin yaptığı yatırımın miktarı ise 40,5 milyar Dolar. Öte yandan Çin tüm küresel karbondioksit salımının neredeyse yüzde 30’unu tek başına gerçekleştiriyor. Bu olumsuz tabloyu düzeltmeye çalışan hükümet, 2020 için koyduğu güneş paneli hedefini çoktan aştı, gelecek yıl da rüzgar türbini hedefini aşacak.

Çin Bilimler Akademisi TanSat uydusundan alınan verilere dayanarak ilk küresel karbondioksit haritalarını hazırladı. Pek fazla küresel karbondioksit ölçümü yapılmamasının karbondioksit salınımını doğru şekilde tahmin etmeyi zorlaştırdığını söyleyen araştırmacı Yang Dongqxu, TanSat’in haritalarının ve ölçümlerinin gelecekte iklim değişikli konusunda yapılacak çalışmalara katkı sağlayacağını belirtiyor.

Dünyanın en büyük reklam ve pazarlama grubu WPP‘yi 1985’te kuran ve uzun süre CEO’luğunu yapan Sir Martin Sorrell görevinden ayrıldı. Yarattığı devi ölüm kalım meselesinden de öte olarak gören, öyle tanımlayan Sorrell’in, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle hakkında başlatılan soruşturmanın sonucunu beklemeden istifa etmesi şaşkınlık yarattı.

1917’den beri düzenlenen ve 14’ü gazetecilik olmak üzere 21 dalda verilen Pulitzer Ödülleri‘nin bu yılki sahipleri açıklandı. New York’ta düzenlenen ödül töreninde, ünlü yapımcı Harvey Weinstein‘ın taciz skandalıyla ilgili haberlerinden dolayı New York Times ve New Yorker “gazetecilikte kamu hizmeti” kategorisinde ödüllendirildi.

Filipinler‘in Sagada adlı köyünde ilginç bir gelenek yaşatılmaya çalışılıyor. Köydeki Igorot kabilesi, ölülerini el oyması tabutlara yerleştirilerek uçuruma asıyor. Ölülerin bu şekilde atalarının ruhuna daha yakın olduklarını düşünülüyor. Ölüler tabuta konmadan önce ahşap ölü sandalyesinde üzerleri yapraklarla ve battaniyeyle kaplı bir halde tütsülenerek çürümeleri geciktiriliyor. Böylece yakınları birkaç gün boyunca cenazelere saygı ziyaretinde bulunuyor.

BBC

Otizmli Brynjar Karl Birgisson, dünyanın en büyük Lego Titanik‘ini yaptı. 8 metrelik Titanik maketi için 65 bin parça Lego ve 120 tüp Japon yapıştırıcısı kullandığını belirten 15 yaşındaki Birgisson şunları söylüyor: “Hala otistik olmama ve her zaman öyle kalacak olmama rağmen, kendimi ‘olabildiğince normal’ olmak üzere eğittim. ‘Normal‘ ne demekse artık. Projeye başladığımda hiç konuşamıyordum. Şimdiyse sahneye çıkıp röportajlar veriyorum. Bu proje bana özgüven kazandırdı.”

Hatay Büyükşehir Belediyesi‘nin şehre kazandırdığı Künefeci Heykeli‘nin elindeki bakır tepsi çalındı. Evet.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: