Haftanın Özeti: 182

Tasarım, İnovasyon

Geçtiğimiz yıldan beri pek ortalıklarda görünmeyen Hyperloop Transportation Technologies, dünyanın ilk tam ölçekli, yolcular için hazır hyperloop’unu (hızyuvar) geliştirdiği iddiasını kanıtlama hedefiyle bir video ve birkaç fotoğraf paylaştı. Şirket, Fransa’daki ar-ge merkezine yakın bir yerde 1 kilometre uzunluğunda bir test şeridi inşa etmeye başladığını Pazar günü duyurdu.

https://www.youtube.com/watch?v=oUrtE5SCudM

Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir robotu IKEA sandalyesini monte edecek biçimde eğitmeyi başardı. Öncelikle parçaların birbirine nasıl uyacağını açıklayan bir dizi yönerge robota öğretildi. Daha sonra robot parçalara çalıştı, bir plan yaptı ve sandalyeyi monte etmeye koyuldu. Robotun işi tamamlaması 20 dakika 19 saniye sürdü. Projede kullanılan robotun parçaları kullanıma hazır parçalardan oluşuyordu. Araştırmacılar robota sadece üç boyutlu bir kamera, iki robotik kol, kıskaçlar ve monte işini yapmasına yardımcı olan baskı algılayıcıları yerleştirdi. Robotun parçalarının kullanıma hazır parçalardan oluşması, bu tür makinelerin seri üretimi açısından önem arz ediyor. 

IKEA demişken, geçtiğimiz hafta duyurduğu bluetooth hoparlörüne de değinelim. 20 x 20 santimetre ve 30 x 30 santimetre boyutlarında iki versiyonu olan Eneby, 49 Dolar ve 89 Dolar’dan satışa sunuluyor.

Skyrider 2.0 adı verilen ve süper ekonomi sınıfı için tasarlanan koltuk, hava yolu şirketlerinin daha kısıtlı alanda daha fazla yolcu taşımasını sağlamak amacıyla geliştirildi. İtalyan havacılık iç tasarım şirketi Aviointeriors tarafından tasarlanan ve Nisan ayında Hamburg’da düzenlenen Airline Interiors Expo‘da tanıtılan bu koltuk, yolcunun neredeyse ayakta duruyormuş gibi bir pozisyonda seyahat etmesini sağlıyor. Şirketlerin ilgi gösterip göstermeyeceğini bilmiyoruz tabii.

Sadece drone uçurmakla kalmayın, drone olun” ifadesi Matrix ya da Star Wars filmlerinde duyulabilecek türden bir cümleymiş gibi geliyor değil mi? Ancak İsviçre’deki École Polytechnique Fédérale de Lausanne adlı üniversitede çalışan araştırmacıların üzerinde çalıştığı proje tam olarak bu fikri hayata geçirmeyi hedefliyor. Drone’u vücut hareketlerinizle uçurmayı sağlayan FlyJacket, çok daha gerçekçi ve sürükleyici bir drone pilotluğu tecrübesi sunuyor.

Okan Erat öncülüğünde Graz Teknoloji Üniversitesi‘nde çalışan araştırmacılar, artırılmış gerçeklikten faydalanarak, drone’ları eğitimli olmayan bir kullanıcının da kolayca kontrol edebileceği uzaktan kameralara dönüştürmeyi amaçlıyor. Drone, Microsoft‘un sanal gerçeklik gözlüğü HoloLens yardımıyla, bir tür X-ray görüşü sağlıyor. Böylece duvarların ardında ne olduğunu görebiliyorsunuz.

Buzdolabı gibi bildik soğutma sistemlerinin çevreye maliyeti ağır oluyor. Neyse ki gezegenimizi fazla ısıtmadan yiyeceklerimizi serin şekilde muhafaza edebilmek adına yoğun çabalar mevcut. Bu çabalardan bazıları geçmişteki alışkanlıklardan ilham alarak, bazıları ise güneş enerjisi, ısı dönüşümü gibi yüksek teknolojili keşiflere odaklanarak bir şeyler ortaya koymaya çalışıyor.

İsveç Trafik İdaresi’nin eRoadArlanda adlı bir projesi var. Bu proje kapsamında yolların yüzeyine elektrikli raylar döşenecek ve elektrikli arabaların altından sarkan bir temas kolu sayesinde araçlara güç sağlanacak. Aracın yoldan ayrılması gerektiğinde ise sarkan kol geriye doğru katlanacak ve araç kendi pilinden güç almaya başlayacak.

Hintli otomobil üreticisi Mahindra, geçtiğimiz ay yeni lüks markası Pininfarina‘yı ve 2020’de çıkacak olan elektrikli hiper otomobilini duyurdu. Şirket, Ferrari ve İtalyan firma SpA ile elektrikli batarya tasarımı üzerine çalışacak. 2015’te Mahindra, 25 yıl Hindistan’daki Audi ve Volkswagen’de yöneticilik yapan Michael Perschke öncülüğünde Pininfarina’nın hisselerinde söz sahibi oldu. Automotive News Europe‘a göre bu elektrikli otomobil 100 kilometre hıza 2 saniyeden az sürede ulaşabiliyor ve tek seferde 480 kilometreden fazla yol gidebiliyor. Fiyatı ise yaklaşık 2 milyon Euro olacak.

Toyota, 2021’de kısa mesafeli kablosuz teknoloji ile birbirleriyle konuşabilen araçlarını ABD’de piyasaya süreceğini açıkladı. Japon otomobil üreticisi bu teknolojinin yılda binlerce kazayı önleyebileceğini belirtti. Japonya’da 2015’ten beri bu teknolojiyle donanmış 100 bin aracı piyasaya süren şirket diğer otomobil üreticilerinin de bu teknolojide onları takip etmesini istiyor. Kısa mesafeli özel iletişim teknolojisi (Dedicated short-range communications) yalnızca araçtan araca değil araçtan yapılara ve insanlara olan iletişimi inceliyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: