Haftanın Özeti: 182

İnternet, Girişimler

Netflix hisseleri, şirketin ilk çeyrek hedeflerini aşmasıyla tarihi seviyeleri gördü. İlk çeyrekte 6 milyon 300 bin abone hedefleyen şirket bu hedefini 1 milyon aşarak 7 milyon 400 bin abone kazandığını açıkladı. Böylece dünya genelindeki abone sayısını 125 milyona yükseltti. Yeni abonelerin 5,5 milyonunu ABD dışındaki kullanıcılar oluşturuyor.

Öte yandan Variety‘nin haberine göre Apple Music‘in 115 ülkedeki toplam ücretli abone sayısı 40 milyonu aştı. Spotify’ın ise 71 milyon ücretli abonesi var.

13 yıldır gizli tutulan Amazon Prime abone sayısı da hafta içinde CEO Jeff Bezos tarafından açıklandı. Bezos, hissedarlarına gönderdiği yıllık mektupta şirketin Prime abone sayısının dünya çapında 100 milyonu aştığını söyledi.

Amazon bir haberle daha gündemdeydi: İngiltere’deki deposunda şahit olunan çalışma koşulları. Amazon çalışanı kılığında depoya giren gazeteci James Bloodworth, içerideki koşulları paylaştı: “Tuvaletler 4 kat aşağıda olduğu için vakit kaybetmek istemeyen çalışanlar küçük hacetlerini şişelere gideriyor.” Bu da Amazon çalışanlarıyla yapılan bir anketin sonuçları:

Fransa hükümeti, yabancı kuruluşların ülkedeki üst düzey yetkililer arasında geçen özel görüşmeleri takip etmesi ihtimaline karşı kendi kriptolu mesajlaşma uygulamasını geliştirecek. Şu anda 20 civarında yetkili ve üst düzey devlet memuru, yine devlet çalışanı olan bir geliştiricinin tasarladığı uygulamayı test ediyor. Uygulamanın bu yaz bütün hükümet üyeleri için zorunlu hale getirileceği ifade edildi. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yoğun şekilde Telegram kullandığı biliniyor. Ancak bu yılın başlarında gizlilikle ilgili birtakım endişeler oluşmaya başlayınca üst düzey yetkililerin WhatsApp ya da Telegram kullanmaları engellendi.

Rusya‘nın federal bilgi teknolojileri ve kitle iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, beklendiği gibi Telegram‘ı engellemeye başladı. Mesajlaşma uygulaması Telegram, Rus güvenlik servislerine şifreleme anahtarlarını vermeyi reddetmişti.

Rus hacker’lar ev ağlarına dadandı. ABD ve Birleşik Krallık yetkilileri, Rus hükümeti tarafından desteklenen hacker’ların casusluk ve veri çalma amacıyla ağ altyapısı araçlarına saldırdığı konusunda bildiri yayımladı. “Batı ve Rusya bir siber savaşa girişebilir mi” sorusu yine son günlerin popüler konularından biri. BBC’de bununla ilgili etraflıca yazılmış bir analiz var.

Bir araştırma, hacker’ların saldırıya açık sunucuları bulma ve girme sürecini otomatik hale getiren araçlara yönelmeye başladığını gösterdi. Araştırma için ‘honeypot’ (bal küpü) olarak bilinen ve siber saldırganların yaptığı her şeyi kaydeden sahte bir sunucu kullanıldı. Güvenlik şirketi Cybereason tarafından çevrimiçi hale getirilen tuzak sunucu kolayca bulunup birkaç saniye içinde bir bot tarafından ele geçirildi.

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter’ı en yoğun kullanan politikacılardan biri. Yine diğer politikacılara nazaran daha samimi (iyi veya kötü anlamda değil) kullandığı da söylenebilir. Bu doğallık ve samimiyeti korumak için canla başla çalışan biri var: Beyaz Saray Sosyal Medya Direktörü Dan Scavino. 37 yaşındaki Scavino’nun Trump’la ilişkisi uzun yıllara dayanıyor. New York Times kendisiyle uzunca bir röportaj yapmış. Oralarda işlerin nasıl yürüdüğünü merak edenlere birebir.

Google, bütün Android telefonlardaki varsayılan mesajlaşma uygulamasına modern mesajlaşma özellikleri sağlamayı amaçlayan Chat adlı bir hizmet geliştirdi. Bu hizmet sayesinde, Android Mesajlar kullanan herhangi biriyle mesajlaşırken okundu bilgisi, ‘yazıyor‘ bilgisi ve canlı etiketler gibi WhatsaApp ve iMessage’da uzun zamandır var olan özellikleri kullanabileceksiniz. Eğer Chat özelliği açık olmayan birine mesaj gönderirseniz (veya Android kullanıcısı olmayan kişilere), mesaj SMS şeklinde iletilecek. Google, Chat’i bu yıl içinde çoğu Android kullanıcısına sunmayı planlıyor. Hatta şu anda bazı operatörler bu özelliği uygulamaya başlamış durumda.

Chrome kullanıcısıysanız Fast Company‘nin, “Az bilinen 27 kullanışlı Chrome özelliğiderlemesinin içinden işinize yarayan birkaç tane çıkacaktır.

Wikipedia Was Here, özgür ansiklopedideki güncelleme ve düzenlemeleri anlık takip edebileceğiniz bir site.

Radiooooo için de düşük bütçeli zaman makinesi denilebilir. Tarayıcı üzerinden dinlenebilen radyo 1900’lerden bugüne 10 yıllık dilimlerde birbirinden farklı müzikler sunuyor. Evet, yıllar önce Türkiye’de yapılmış benzer bir radyoyu hatırlatıyor.

Museum of Websites, ünlü internet sitelerinin geçmişten günümüze değişimini göstermeyi amaçlıyor. Netflix, Airbnb, Facebook gibi devlerin nereden nereye geldiğini görmek için pratik bir site.

Günde kaç kez “okudum ve kabul ediyorum” diyerek kutucuklara tıklıyorsunuz? Terms of Service; Didn’t Read sizin yerinize okuyup özet geçme niyetiyle yola çıkmış. O kutucuğu tıklayarak neleri kabul ettiğinizi anlatma gayretinde.

Ankara’dan serimizi biliyorsunuz artık. Başkentteki girişim ortamlarından röportajların yer aldığı seride bu hafta girişimci dostu kuluçka merkezlerinin derlemesi var.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

4 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: