Rusya Telegram’ı yasakladı

Rus güvenlik servislerine şifreleme anahtarlarını vermeyi reddeden Telegram beklenen sonla karşılaştı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Rusya’nın federal bilgi teknolojileri ve kitle iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, beklendiği gibi Telegram‘ı engellemeye başladı. Mesajlaşma uygulaması Telegram, Rus güvenlik servislerine şifreleme anahtarlarını vermeyi reddetmişti.

Rus kurucusu Pavel Durov tarafından yönetilen Telegram’ın 200 milyondan fazla kullanıcısı var ve gizlilik konusundaki güçlü duruşuyla popüler hale gelen ilk 10 mesajlaşma servisi arasında yer alıyor.

Rus yetkililer Telegram’ı ülkede bilgi yayma operatörü olarak sınıflandırıyorlar ve bu nedenle şirketin Rusya Federal Güvenlik Servisi’ne (FSS)e şifreleme anahtarlarını vermesi gerektiğini belirtiyorlar. Bu şekilde FSS’nin şüpheli teröristlerin mesajlarını resmi olarak okuyabilmesine imkan sağlanıyor. 20 Mart’ta ülkenin federal bilgi teknolojileri ve kitle iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor, Telegram’a 15 gün içinde karara uyması gerektiğini bildirmişti. Bunun üzerine Durov kararı açıkça kınadı ve Telegram’ın kullanıcılarının özgürlüklerini ve mahremiyetlerini korumaya devam edeceğini söyledi.

Durov, Reuters’e verdiği demeçte  “Rusya’daki terör tehdidi aynı seviyede devam edecek, çünkü teröristler, diğer mesajlaşma uygulamaları veya VPN aracılığıyla, şifreli iletişim kanallarını kullanmaya devam edecekler” dedi.

Durov bu durumla uzun süredir karşı karşıya. Zira Techcrunch‘ın San Francisco’daki 2015 yılı etkinliğinde terör örgütü IŞİD’in Telegram’ı kullandığını açıklamıştı.

Aynı toplantıda Durov “nihayetinde gizlilik ve mahremiyet hakkının terörizm gibi kötü şeylerin olabileceği korkusundan daha önemli olduğunu düşünüyorum. Evet, Orta Doğu’da bir savaş var. Bu trajik bir olay. Ama sonuçta, IŞİD her zaman kendi içinde iletişim kurmanın bir yolunu bulacak. Ve eğer herhangi bir iletişim aracı onlar için güvende olmadığı ortaya çıkarsa, sadece bir başkasına geçeceklerdir. Bu açıdan bu terör faaliyetlerine katkı sağladığımızı ve suçlu olduğumuzu düşünmüyorum veya bu konuda bir suçluluk hissetmiyorum. Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyarak doğru olanı yaptığımızı düşünüyorum” demişti.

Bu yasaklamanın Telegram’ın milyar dolarlık ICO yatırım planını nasıl etkileyeceği ise henüz net değil.

Kaynak: Techcrunch

Popüler mesajlaşma uygulamalarından birisi olan Telegram'ın Rus güvenlik servislerine şifreleme anahtarlarını vermesi gerektiği yönünde karar verilmesine rağmen uygulamanın kurucusu Rus Pavel Durov, kullanıcıların bilgilerinin gizliliğine ve mahremiyete verdikleri önem neticesinde bu kararı yerine getirmeyeceklerini açıklamıştı. Bunun üzerine Rusya federal bilgi teknolojileri ve kitle iletişim denetleme kurumu Roskomnadzor Telegram'a verilen 15 günlük sürenin 16 Nisan 2018'de dolmasıyla Telegram'ın Rusya'da kullanımını yasakladı. Rus yetkililer, Telegram ile terörist grupların kendi aralarında mesajlaştıklarını ve bunu engellemek gerektiğini söylüyor ancak Pavel Durov bunun kalıcı bir çözüm olmadığında ısrarlı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği