Çocuklarının eğitimine en çok yatırım yapan ülkeler

15 ülkeyi kapsayan bir araştırmaya göre, çocuklarının eğitimine en çok Hong Kong’lu aileler, en az ise Fransız aileler yatırım yapıyor.

HSBC, çeşitli ülke ve bölgelerdeki ailelerin çocuklarının eğitimine ne kadar harcama yaptığını inceledi. Söz konusu çocukların eğitimi olunca, ilkokuldan üniversitenin sonuna kadar 130 bin Dolar’dan fazla harcama yapan Hong Kong’lu aileler ilk sırada yer alıyor.

Birleşik Arap Emirlikleri’nde yaşayan aileler ortalama 100 bin Dolar civarında harcarken ardından ortalama 70 bin Dolar yatırım yapan Singapurlu aileler geliyor. Dünyanın en iyi 10 üniversitesinden 6’sına ev sahipliği yapan ABD’deki aileler ise ortalama 58 bin Dolar harcıyor.

Araştırmaya dahil edilen 15 ülke içinde çocukların eğitimine sadece 16 bin Dolar yatırım yapan Fransız aileler son sırada yer alıyor. Çocukların eğitimine ortalama 20 bin Dolar’dan az harcama yapan Hindistan, Endonezya ve Mısır’da da durum çok farklı değil.

Fransalı ailelerin çocuklarından beklentileri de oldukça düşük. Küresel anlamda baktığımızda, ailelerin çocuklarını parlak bir gelecek beklediğine duyduğu inanç ortalama yüzde 75 iken Fransız ailelerin sadece yüzde 42’si buna inanıyor. Bu konuda en olumlu düşünen aileler ise Asya’da yaşayanlar. Hindistan’daki her 9 ebeveynden biri (yüzde 87’ye tekabül ediyor) çocuklarının geleceği için umutlu. Çin’de ise bu oranın yüzde 84 olduğunu görüyoruz.

Söz konusu meslek seçimi olunca aileler çocuklarının tıp (yüzde 13), işletme, yöneticilik ve finans (yüzde 11) ve mühendislik (yüzde 10) gibi daha geleneksel alanları tercih etmesini istiyor. Ailelerin yüzde 78’i çocuklarının yüksek lisans yapmasını, bunun iş açısından avantaj sağlayacağını düşünürken yüzde 76’sı yüksek lisans masraflarını da karşılamayı kabul ediyor.

Araştırma 15 ülke ve bölgeden 8 bin 481 ebeveynin düşüncelerine dayanarak gerçekleştirildi.

Kaynak: World Economic Forum

Etiketler:



2 yanıt

  1. Ali avatarı
    Ali

    Kabaca Türkiye’deki durumu hesap ettim, yaklaşık 62K dolar gibi bir miktar çıkıyor.
    Şu kabullerle;
    -4 yaştan itibaren kreş
    -ilk-orta okul, devlet okulunda, servis ve yiyecek masrafları, bazı kitaplar vs…
    -lise, orta seviye bir kolej
    – üniversite, devlet ama aileden ayrı.
    -dersanenin olmadığını düşünelim

    Bu durumda aslında satın alma gücüne göre kıyaslanmış olsa Türkiye muhtemelen ilk 3e çok rahatlıkla girer.

Yorumunuz: