Haftanın Özeti: 114

26 Aralık 2016 – 1 Ocak 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet / Girişimler

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]2016 yılında dünya genelinde hükümetler interneti 50 defadan fazla kapattı.[/inlinetweet] Bu kapanışlar iktisadi faaliyetleri azaltması sebebiyle Hindistan’a 968, Suudi Arabistan’a 465 ve Fas’a 320 milyon Dolar zarara sebep oldu. Engelleme sebepleriyse seçimleri bastırmak, ekonomiyi yavaşlatmak ve ifade özgürlüğünü sınırlamak şeklinde sıralandı. İnternet engellerine karşı çalışan Access Now’ın eski Savunma Müdürü Deji Olukotun bu uygulamanın insan hakları ihlali olduğunu hatırlattı.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, Türkiye’in en büyük internet sorunu olarak gösterilen ‘Adil Kullanım Kotası’ uygulamasının kademeli olarak kaldırılacağının müjdesini verdi. Detayları görsele tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Japon teknoloji devi Toshiba için işler pek de iyi gitmiyor. 2015’te yanıltıcı muhasebe kayıtlarının ortaya çıkmasıyla 1,2 milyar Dolarlık bir skandala imza atılmasının ardından çöküş devam etmiş ve şirket 2016 yılında laptop piyasasından çekildiğini açıklamıştı. Geçtiğimiz yıl ABD’de destek vermeye başladığı nükleer enerji projelerinden büyük maddi kayıplar yaşayan şirket piyasadaki güvenini yitirmiş durumda.

2017’nin en çok dikkat çekecek girişimleri kendini belli etmeye başladı. Bunların içinde; Robinhood gibi alım satım yaparken komisyon ödemeyi ortadan kaldıran ve Gametime gibi spor karşılaşmalarında son anda bilet bulabileceğiniz uygulamalar da var. Her biri ayrı değerli ve taze.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Twitter’ın CEO’su Jack Dorsey kullanıcılardan hizmete yönelik fikirler topluyor.[/inlinetweet] Şu ana kadar gelen cevaplarda en çok talep tweet düzenleme oldu. En azından onaylı kullanıcılar için tweet düzenlemenin gelmesi gerektiğini yazan bir kullanıcıya cevap veren Dorsey, böyle bir özelliğin sadece onaylı kullanıcılar için değil tüm kullanıcılar için bir ihtiyaç olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz dönem Scorp, Kolay İK ve Lala gibi girişimleri mezun eden KWORKS, girişimlere ihtiyaç duyulan bir çok alanda danışmanlık ve altyapı hizmeti sunuyor. Yeni dönem Hızlandırma Programı için başvuru alınmaya başladı bile.

Google’ın ilk sosyal ağı Orkut’un kurucusu (Türk Yazılımcı) Orkut Büyükkökten, katıldığı Recode Decode adlı programda insanların birbiriyle daha fazla iletişime geçmesinin hayattaki en büyük tutkularından biri olduğunu belirtti. Büyükkökten bu amaç doğrultusunda Hello Network adı verilen yeni bir sosyal ağ daha hayata geçirdi. İnsanların sosyal medya üzerinde oldukları gibi davranmalarının iletişim sorununu çözeceğine inanan Büyükkökten yeni girişimde bu samimiyeti sağlamayı amaçlıyor.

Teknoloji şirketlerinin gelecekte kitle fonlaması yöntemlerine yatırım yapacağını ve pek çok kişinin küçük miktarlarda yatırımlar yaparak bu piyasaya dahil olacağını düşünen Equities.com Analisti Michael Markowski, bu alanda en avantajlı şirket olarak Microsoft’u gördüğünü belirtti. LinkedIn’i satın alarak iş tabanlı sosyal medya alanında bir tekel haline gelen Microsoft’un bu avantajını kitle fonlaması için kullanacağını belirten Markowski, bu gelişmelerin ışığında şirketin 1 trilyon Dolarlık pazar değerine ulaşan ilk şirket olacağını düşünüyor. Microsoft şu anda 489,3 milyar Dolar pazar değeriyle teknoloji şirketleri sıralamasında Apple ve Alphabet‘in ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Noel ve yılbaşı tatili arasında 1 milyar adet ürün satan Amazon, tatili en iyi değerlendiren marka oldu. Şirket, bunun birkaç günde stokları tükenen Echo ve (son dakikaya kalan) hediyeler sayesinde olduğunu belirtti.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Facebook’un çoğunlukla tartışma yaratan ‘güvende olduğunu bildir’ uygulaması Tayland’ı karıştırdı.[/inlinetweet] Meclis binasının önündeki bir protestocunun attığı havai fişeği bombalı saldırı olarak duyuran site yarattığı panik sonrası tepki çekti.

Popüler anlık mesajlaşma uygulaması [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Snapchat, artırılmış gerçeklik üzerine 4 yıldır çalışan İsrailli platform Cimagine’yi satın aldı.[/inlinetweet] 30 ile 40 milyon Dolar arası bir bedele satın alındığı düşünülen Cimagine, ev dekorasyonu için çeşitli artırılmış gerçeklik çalışmaları yapıyor ve şu an Jerome’s, Shop Direct ve Coca-Cola gibi müşterilere sahip. Özetle, yakında Snapchat filtrelerinde artırılmış gerçeklik unsurları görmemiz mümkün.

[inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Uber adına hizmet veren araçların korsan taksi muamelesi göreceği belirtildi.[/inlinetweet] Uber sürücü ve yolcularına ceza kesilmesini talep eden talimata göre, başkasının aracıyla Uber hizmeti veren kişilere 2 bin 532 Lira, yolculara ise 281 Lira ceza kesilecek. Kendi aracıyla çalışan kişilere para cezası kesilmeyecek ancak araç 60 gün boyunca trafikten men edilecek. Uber ise yaptığı açıklamada, Türkiye’de faaliyet göstermek için gerekli lisanslarının bulunduğunu ve Uber kullanmanın yasa dışı olmadığını ifade etti.

Cyanogen Google‘a rakip olarak daha başarılı bir Android işletim sistemi geliştirmek için yola çıkmış ve 115 milyon Dolar yatırım almıştı. Ancak işler beklenildiği gibi gitmeyince kurucu ortaklar birer birer şirketten ayrıldı. Pek çok çalışanını işten çıkaran şirket ofislerini de kapattı. Google’ı bitirme planları suya düşen şirket şimdi piyasada birlikte çalışabileceği ortaklar arıyor.

Geçtiğimiz yıllarda güvenlik uzmanı Brain Kerbs’ün bloguna yönelik DDoS saldırısı üzerinde gerçekleştirilen analizde son zamanların en zararlı yazılımlarından Mirai’den daha belalı bir örnek ortaya çıktı. Leet Botnet olarak adlandırılan bu virüsün kaynağı belirlenemezken ağın saniyede 659 Gbps trafik -yani saniyede 150 milyondan fazla paket– ürettiği söyleniyor.

Güvenlik firmaları uzun zamandır Android telefon ve tabletlerden akıllı televizyon gibi araçlara zararlı yazılımların geçebileceği hakkında uyarıyordu. Geçtiğimiz günlerde Yazılımcı David Cauthon’un LG marka akıllı televizyonuna, içinde bulunan dosyaları kullanılmaz hale getiren fidye virüsü bulaştı. Cauthon bu durum hakkında başlarda LG’nin teknik ekibinden yardım alamazken, yaşadığı olayı internetten canlı yayınlamasının ardından LG ile işler tatlıya bağlandı.

Sevgiliniz Whatsapp muhabbetinin ortasında çekip gitti ve burnunuzdan soluyorsunuz. Ayrılmak bile seçenekler arasında. Ama ya sandığınız gibi değilse? Ya şarjı bittiyse? Follow My Battery adlı girişim bu tip tatsızlıkları engellemeyi hedefliyor. Kullanımı oldukça basit olan uygulama piliniz bittiğinde daha önceden belirlediğiniz kişileri kısa mesaj ile bilgilendiriyor.

BitTorrent, kullanıcılar arası dosya paylaşımını hızlı ve etkin bir yapıya kavuşturalı çok oldu. Bir süredir benzer etkiyi canlı video yayınları için de sunuyor. Bu alandaki en tutarlı uygulamalardan [inlinetweet prefix=”null” tweeter=”null” suffix=”null”]BitTorrent Live’ın iOS versiyonu da hizmete girdi.[/inlinetweet] Daha önce Apple TV ve Amazon Fire TV gibi daha az popüler platformlarda kullanılabilen uygulama, iOS uygulaması ile birlikte çok daha geniş bir seyirci kitlesine hitap ederek daha çok televizyon kanalı ile yayın anlaşması imzalamayı hedefliyor.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Finans teknolojileri.
  3. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  4. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  5. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  6. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

1 Yorum

  • Bu mükemmel derleme site için çok teşekkür ederiz. Bu şekilde Türkçe sitemizin olması harika bir şey. Ellerinize sağlık.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği