Türkiye’de Uber’e izin yok

Yasal konumu netleştirilemediği için pek çok şehirde problem yaşayan Uber'in Türkiye'de ulaşım hizmeti vermesi de Emniyet tarafından yasaklandı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Ulaştırma sektöründeki konumunun tam olarak anlaşılamaması sebebiyle pek çok ülkede yaptırımlara maruz kalan Uber’in, kısıtlamalarla karşılaştığı son ülke Türkiye oldu. Emniyet Genel Müdürlüğünden gelen talimatla tüm Türkiye’de Uber araçlarının durdurulması, sürücü ve yolculara ceza kesilmesi kararlaştırıldı.

Yurt dışı merkezli bir şirket olduğu için hizmetlerinden elde edilen gelirler uygun bir şekilde vergilendirilemeyen Uber, kararın ardından Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, gerekli izinlere ve lisans belgelerine sahip olduklarını belirterek, şirketin yaptığı işin yasalara aykırı olmadığını duyurdu.

Korsan taksi muamelesi yapılacak

Ancak Emniyet’in aldığı karara göre ülke çapında tespit edilen Uber araçları durdurularak, korsan taksi uygulaması gerekçesiyle ceza kesilecek. Bu cezalar, sürücünün aracın gerçek sahibi olmaması durumunda, ilk tespitte 2 bin 532 Lira, ikinci tespitte ise 4 bin 22 Lira olacak. Ayrıca yolculara da 281 Lira ceza kesilecek. Araç eğer sürücüye aitse para cezası kesilmeyecek ancak araç 60 gün boyunca trafikten men edilecek.

Daha önce İstanbul’da durdurulan bir Uber XL aracında bulunan yolcuya 281 Lira ceza kesilmiş, Uber Türkiye ceza bedelini karşılamıştı.

Uber taksi şirketi değil

Uber aslında bir taksi şirketinden ziyade aracı kurum görevi üstleniyor. Otomobil sahibi kişileri, yolcularla buluşturan platform böylece herkesin taşımacılık yapmasına imkan sağlıyor. Gelecekte otonom araçların da yaygın bir şekilde kullanılmasıyla, sahibi iş yerindeyken ya da uyurken otomobil kendi başına taksi hizmeti vererek sahibine para kazandırabilecek. Ancak buradan elde edilen gelir kayıt altında tutulmazsa devletin vergi alması mümkün olmuyor. Bu sebeple Uber pek çok şehirde korsan taksi muamelesi görüyor.

Daha önce diğer şehirlerde yerel yönetimlerle anlaşma yoluna giden Uber, Türkiye’de de çalışmalarına devam etmek için şirketi yasal bir dayanağa oturtmak isteyecektir. Şirketin ve yetkililerin ne gibi kararlar alacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bu sırada, Uber’in yerel alternatifleri OLEV ve YOLO gibi girişimler, Türk şirketi olmanın avantajıyla aynı hizmeti sorunlarla karşılaşmadan sunabiliyor.

Uber’den açıklama

Konuyla ilgili Uber’den de açıklama geldi. Açıklamada “Uber bir taşımacılık firması değildir. Yolcularla sürücüleri buluşturan bir global teknoloji şirketidir ve Türkiye’de tamamen yasal bir zeminde hareket etmektedir. Türkiye’ye ve Türkiye’deki operasyonlarımıza sonuna kadar bağlıyız. Türkiye’de iş ortaklarımızın ve araçlarının yasal bir zeminde ulaşım hizmeti sunabilmeleri için gerekli lisansları mevcuttur. Uber teknolojisini kullanıyor olmak yasaldır. Sürücü iş ortaklarımızın ve yolcularımızın her zaman yanındayız ve onları desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye’de teknoloji hizmetimiz, yolcularla lisanslı uberXL ve taksi ürünlerimizi buluşturarak hizmete aynı şekilde devam etmektedir ve edecektir. Söz konusu haberlerde yer alan iddialara yönelik olarak Uber olarak ifade etmek isteriz ki; – Emniyetin gönderdiği talimat, belgesiz olarak taşımacılık yapan araçlar için geçerlidir ve bu şartlarda Uber sistemini kullanan araçları kapsamamaktadır. Uber, sürücülerin uygulamayı kullanmaya başlamalarından önce gerekli lisanslara ve sigortalara sahip olup olmadığını kontrol eder. Uber uygulamasını kullanan her araç İstanbul’da yasal ulaşım hizmeti vermek için lisanslıdır. – Nitekim talimatta hiçbir şekilde “Uber” ismi dahi geçmemektedir. – Talimatın asıl içeriği bugüne kadar bir ceza yöntemi olan araçların trafikten men işleminin yanlış uygulanmasının düzeltilmesine ilişkin açıklayıcı bir niteliktedir. – Emniyetten gönderilen talimatta yolculara yönelik olarak her hangi bir yaptırım ya da para cezası uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğine dair bir madde yer almamaktadır” denildi.

Kaynak: Webrazzi, Hürriyet

Emniyet Genel Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Uber adına hizmet veren otomobillerin korsan taksi muamelesi göreceği belirtildi. Uber sürücü ve yolcularına ceza kesilmesini talep eden talimata göre, başkasının aracıyla Uber hizmeti veren kişilere 2 bin 532 Lira, yolculara ise 281 Lira ceza kesilecek. Kendi aracıyla çalışan kişilere para cezası kesilmeyecek ancak araç 60 gün boyunca trafikten men edilecek. Uber ise yaptığı açıklamada, Türkiye'de faaliyet göstermek için gerekli lisanslarının bulunduğunu ve Uber kullanmanın yasa dışı olmadığını ifade etti.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği