Cyanogen bükemediği eli öpüyor

Piyasaya Google’dan daha iyi bir Android geliştirme parolasıyla çıkan Cyanogen, başarısız denemelerin ardından Google ile uyum içinde çalışma kararı aldı.

Google’ın versiyonundan daha başarılı bir Android üretme amacıyla yola çıkan Cyanogen adlı girişim zorlu birkaç ayın ardından sona ulaştı. Önce çalışanları işten çıkarmaya başlayan şirket daha sonra CEO’suyla ve kurucu ortakları ile yollarını ayırdı. Son yapılan açıklamada ise 31 Aralık’tan itibaren şirketin hizmetlerini ve güncellemelerini durduracağı ifade edildi.

Yapılan kısa açıklamada Cyanogen projesinin kaynak kodunun, mod geliştirmek isteyen kişilere açık olacağı ancak şirketin yeni bir ürün geliştirmeyeceği belirtildi. Bu açıklama, OnePlus One gibi Cyanogen OS kullanan kullanıcıların cihazlarını CyanogenMod ROM’a taşımaları gerektiği anlamına geliyor. Bu ürün, şirketin eski kurucu ortaklarından Steve Klondik önderliğinde çalışan gönüllü yazılımcılar tarafından geliştirilen ve ticari olmayan bir ürün.

Google’ı bitirme planları suya düştü

Şirket ortaya çıktığı dönemlerde eski CEO Kirt McMaster, geliştirdikleri ürünle ‘Google’ın kafasına bir kurşun sıktıklarını’ ifade etmişti. Bu düşünce yapısıyla, Google’ın geliştirdiği çözümleri reddeden ve bunun yerine kendi alternatiflerinin kullanılmasını zorunlu kılan sistem beklenen etkiyi yaratmakta yetersiz kaldı. Şirketin yeni CEO’su Lior Tal, başka şirketler adına ürün geliştirme yöntemini izlemeyi düşünüyor.

Neticede, Cyanogen ‘Google’ı bitirme’ planlarını bir kenara bıraktı ve Google’ın dünyasında yaşamak için uyum sağlama yöntemini tercih etti. Bugüne dek Cyanogen OS ile piyasaya sürülen tek marka olan OnePlus ile de sadece tek bir cihazın ardından tartışma yaşayarak ortaklığı sonlandıran Cyanogen’in piyasada çok uzun süre kalamayacağı düşünülüyordu.

Yeni rota çizildi

Cyanogen hizmetlerine artık son verildiği için Tal’ın yeni stratejisi, şirketin tüm ürünlerini tek bir paket halinde sunmak yerine, diğer Android sürümleri ve Google servisleriyle uyumlu olarak çalışabilecek yeni ürünler geliştirmek.

Cyanogen, aralarında Andreessen Horowitz ve Benchmark’ın da bulunduğu yatırımcılardan toplam 115 milyon Dolar yatırım toplamıştı. Tal, Kasım ayında yaptığı açıklamada şirketin yeterli kaynaklara sahip olduğunu söylese de Cyanogen bu yılın önemli bir kısmını küçülerek geçirdi. Son olarak Seattle’daki ofisini kapatan şirket, Palo Alto’daki tek merkezden, tek bir ekiple çalışmak istiyor. Şimdi şirketin önündeki soru şu: Cyanogen gerçekten ortakların ilgileneceği ve para ödemek isteyeceği bir şey üretebilir mi?

Kaynak: TechCrunch


Yorumunuz: