Haber Özeti
Tam Sürüm
Medya daha çok Google, Facebook ve Apple‘ın aldığı ilginç patentlere odaklanıyor ancak IBM ve Samsung gibi geleneksel şirketlerin patentlerinin yanında bu şirketler oldukça küçük kalıyor. 2016’nın ilk yarısında IBM günde ortalama 23,6 patent ile teknoloji patentleri konusunda liderliğini korudu.

IBM’in patent üretme gücü 2015’te zayıflamış olsa da bu yıl şimdiye kadar aldığı patent sayısı geçtiğimiz yıla göre yüzde 13 artmış durumda. Şirket geçmişte olduğu gibi donanım satışından yavaş yavaş bulut teknolojileri, analitik ve yapay zeka hizmetlerine doğru bir değişim geçiriyor. Ayrıca pek çok temel bilimsel araştırma projesini de sonlandırma kararı alıyor. Şirketin patent başvurularının önemli bir kısmının ortaya çıktığı bu projelerin çoğu ürün verme aşamasına gelirse dünyayı değiştirebilir. IBM, 2015 yılında ABD’de alınan patentlerin yaklaşık yüzde 1’ine sahip.

IBM’in geçtiğimiz yılki patent başvuruları 2014’tekinden daha azdı. Samsung’un elektronik bölümünün yükselişi göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki bir kaç yıl içinde IBM’in tacı el değiştirebilir gibi duruyor.

Google’ın da Samsung gibi patent yarışında yükseldiği görülüyor. Alphabet kurulmasına rağmen hala Google adıyla patent alan şirket, geçtiğimiz yıl 3000’in üzerinde patent aldı. Bu rakam 5 yıl öncenin rakamlarından 11 kat daha fazla. Şirket yapay zekadan drone’lara ve bilgisayarlı kıyafetlere kadar git gide daha fazla araştırma alanına girdikçe patenti alınan araştırma sayısının artması da sürpriz değil. Kimilerinin ‘yeni Google’ dediği Facebook da benzer ama daha az etkileyici bir yolda ilerliyor. 2010’da sadece 7 patent alan şirket geçtiğimiz yıl 55 kat artışla toplam 389 patent aldı.
Diğer teknoloji şirketlerinin ilginç patentleri daha fazla dikkat çekse de IBM her gün ortalama 23,6 patentle, en fazla patent alan teknoloji şirketleri arasında ilk sırada yer alıyor. Sadece bu yıl 3617 patent alan şirket geçtiğimiz yıllarda da bu alanda liderliği kimseye bırakmadı. Ancak son dönemde Samsung ve Google'ın patent yarışında IBM'e hızla yaklaştığı görülüyor. Önümüzdeki yıllarda Samsung'un liderliği eline geçirdiğini görebiliriz.
Bir devletin zenginlik ve kalkınmasında her yıl aldığı ve vatandaşlarının patent çoğaltımlanmasında sağladığı katkıları fonksiyoneldir. Patent çoğaltımlayamayanlar eğitimsiz, fakir ve kalkınamamış ülkelerdir. Atatürk diyor ki bilim ve benim buyruklarım arasında bir tercih yapmak zorunda kalırsanız ilim ve bilimsel bilgileri seçmelisiniz. 06.10.2018