İnsanoğlu yıllarca robot ‘yardımcı’larla ilgili hayallere kurdu. Leonarda da Vinci’nin çizimleri bu hayalin 1400’lere kadar gittiğini gösteriyor. R2-D2 ve C-3PO’lara artan düşkünlüğümüzü göz önüne alırsak, 2017’den neler beklemeliyiz?
Robot teknolojileri konusunda bazı projelerin geliştirilmesi ve bu sene kullanılmaya başlanması bekleniyor. Tıp alanına bakıldığında robotlarla beraber elle tutulur yol kat edildi. Tamamıyla hakimiyetine izin verilmese de robot teknolojisinin kullanıldığı ameliyatlar bile yapılıyor. Bundan dolayı, 2017’de yardımcı bot’ları acil servislerde görebiliriz. Hatta bu konuda Aethon’un TUG adını verdiği robotlar Kaliforniya Üniversitesinin tıp merkezinde kullanılmaya başlandı. Laboratuvar deneyleri ve ameliyat araçlarından yatak örtüsü ve yemek servisi teminine kadar birçok şeyin yerine getirilmesini sağlayan robotlar, çalışanların zamandan tasarruf etmesine imkan veriyor. TUG gibi robot teknolojilerinin ameliyat odasına girmelerine de az kaldı. ‘The da Vinci Robot‘ ameliyat sırasında insan elinden daha hassas kesikler açabildiği için kullanılan robotlardan biri.
Bir başka örnek de uzak doğudan. Japonya’da Henn-na Otel çalışanlarının yüzde 90’ının robot olmasıyla övünüyor. Özellikle giriş kaydının yapıldığı resepsiyonda, çalışanların tamamının robot olduğu belirtilirken ‘çalışanlar’ bavulların taşınması ve taksi çağrılması gibi eylemleri de gerçekleştirebiliyor.
Sadece turizmde değil, tarımda da robot teknolojisine önemli yatırımlar yapılıyor. Örneğin; Avrupa Komisyonunun RHEA projesi gibi otonom traktörlere yönelik yatırımlar söz konusu. Robohub‘un haberine göre, traktörler yüzde 90 oranında otları algılayıp yoluyor ve ürünler olgunlaşınca çiftçilere haber veriyor. Bu teknolojinin yakın gelecekte kullanılacağı tahminler arasında. MARS Projesi de çiftçilerin bir uygulamayla akıllı ‘sürü’lerini kontrol etmesini sağlıyor. Bir diğer önemli projede de bilimcilerin üstüne çalıştığı bitki köklerinden ilham alan ‘büyüyen’ robot teknolojisi. Bu teknolojiyle alakalı Plantoid, öne çıkan projelerden biri. Yine onun da kullanılmasına az kaldığı belirtiliyor.
Uber senenin başında Knightscope firmasıyla çalışıp park alanlarının kontrolü için K5 Güvenlik Robotları’nı kullanmaya başladı. 360 derece görüş açısı, ısı değişimini algılayan sensörü, mikrofon ve yüz tanıma teknolojisine sahip minyatür güvenlik görevlileri yakın zamanda alışveriş merkezilerinde kullanılabilir.
Robot asistanlara yatırım artıyor
Google Home ve Amazon Echo projeleri ile otonom robot asistanların üretimi arttı. Bu kategoride yer alan robot çalışmaları oldukça özelleşmiş konular üzerine olabiliyor. Mesela uzun süreli ertelemeler yaşayan Jibo‘nun, kitap okuyup, gözlem yaparak duygu durumlarını tanımlayabileceği söyleniyor.
https://www.youtube.com/watch?v=3N1Q8oFpX1Y
MARIO gibi demans ve yalnızlığa karşı yaşlılar için tasarlanan robotlar da var. 2017’de İrlanda’da pilot uygulama yapılması planlanan ürün dışında, Toshiba’nın ChihiraAico‘su ve Honda’nın ASIMO‘su da dikkat çekiyor.
Konu robotlar olunca kişilerin hayal dünyaları ön plana çıkıyor ama acı gerçek ‘insan gibi’ olan robotların daha uzun bir süre gerçekleşemeyeceğini söylüyor. Yani Robo-cop hayranları için umut yeşerten bir haber yok.
Yorumunuz: