Çin’de şirket incelemeleri resmiyet kazandı

Geçmişte Apple ve Microsoft gibi şirketlere yönelik incelemeler yürüten Çin yönetimi, bu incelemeleri resmi bir temele oturtmak için bir rapor hazırladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Amerikan teknoloji firmalarının bu yıl Çin’deki operasyonları zorlu geçti. Uber bütün çalışmalarını devretti, Pekin Apple’ın bazı servislerinin kapatılması talimatında bulundu ve Microsoft yeni bir inceleme ile karşı karşıya kaldı.

Şimdi de 2016’nın son günlerinde Çin’in internet düzenleyicisi, önümüzdeki yılın daha da zorlu olabileceğine işaret ediyor. Düzenleme kurumu tarafından yayınlanan rapora göre teknoloji ürünlerindeki siber güvenlik inceleme sistemi artık resmiyet kazanacak. Bu, yabancı şirketlerin şifreleme ve veri depolama servislerinin devlet tarafından incelenmesi anlamına gelebilir.

Gerginlik yaratabilir

2015’in bir kısmında ve 2016’da Çinli yetkililerce yapılan güvenlik incelemelerinde teknoloji şirketi çalışanlarına ürünlerle ilgili sorular sormuş ve bu incelemeler mühendislerden ve orduyla ilişkili uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından gerçekleştirilmişti.

Zaten Amerikan teknoloji şirketlerinde gerginliğe sebep olan incelemeler resmileştiği taktirde Çin ve ABD arasında daha büyük gerginliklere sebep olabilir. Pekin yönetimi inovasyonu destekleme hedefiyle, her şeyi kontrol etme amacı arasında bir denge kurmakta zorlanıyor. Raporda yenilikçi yaklaşımlara yer verilirken, bir yandan da devletin kontrolleri sıkılaştıracağı ifade edildi.

Raporun ‘Barış’ adı verilen bir bölümünde siber güvenlik silahlanmasının dünya barışına karşı yarattığı tehdit işaret edilirken, internet ortamı uzay gibi yeni bir ortam olarak nitelendirildi ve gerektiğinde Çin’in bu ortamdaki varlığını korumak için askeri önlemler alabileceği belirtildi.

Hassas sektörler

Belgede hassas olabilecek ekonomik sektörlerin bir listesi de bulunuyor. Bu sektörlerin gelecekte sadece düzenleyicilerin onayladığı bilişim ekipmanlarını kullanmasına izin verilebilir. Listelenen sektörler arasında enerji, finans, trafik, eğitim, araştırma, sanayi, su yönetimi, üretim, sağlık ve tabii ki iletişim sistemleri ve internet bulunuyor.

Bazı şirketler için bu raporun yayınlanması ve incelemelerin resmileşmesi olumlu bir gelişme olabilir. Geçmişte incelemelere maruz kalan şirketler, bu incelemelerin kapsamının oldukça muğlak olmasından şikayet etmişti. Ayrıca yabancı şirketler bu incelemeler sırasında ticari sırların çalınmasından ve ürünlerin zayıf yönlerinin bulunup devlet adına çalışan hackerlarla bu bilgilerin paylaşılmasından endişe ediyordu.

Analistler, Çin’in incelemeler hakkında topluma açık bir şekilde hareket etmesinin, başka ülkeler tarafından da benzer incelemeler başlatılmasına yol açabileceğini düşünüyor. Çin kanunlarının taslakları genellikle yerli ve yabancı şirketlerin yorumlarını almak üzere gönderiliyor. Bu durumda ise incelemeler resmi bir yasal süreç olmadan gerçekleştirildiği için şirketlere fazla hareket alanı bırakılmamıştı.

Kaynak: New York Times

Çin yönetimi inovasyonu desteklerken bir yandan da her şeyi kontrol altında tutmak istiyor. Bu sebeple aralarında ünlü teknoloji şirketlerinin de bulunduğu pek çok yerli ve yabancı şirkete incelemeler düzenleyen Pekin yönetimi, bu incelemelere resmiyet kazandırmak için yeni bir rapor hazırladı. Raporda hangi sektörlerin hassas olduğuna ve inceleme altında tutulması gerektiğine yer verildi. Bu düzenleme ile birlikte özellikle teknoloji ve internet şirketlerinin daha fazla baskı altında tutulmasından ve bu durumun gerginliğe yol açmasından endişe ediliyor.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği