MIT, Huawei ve ZTE ile ortaklıklarını durdurdu

MIT, Huawei ve ZTE ile yapılan ortaklıkların durdurulduğunu; Çin, Rusya ve Suudi Arabistan’la yapılan diğer projelerin de inceleneceğini açıkladı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Çinli telekomünikasyon şirketleri Huawei ve ZTE ile fon ve araştırma bağlarını durdurma kararı aldı. Üniversite ayrıca Çin, Rusya ve Suudi Arabistan tarafından fonlanan projelere de ekstra inceleme getirileceğini belirtti.

Üniversiteden yapılan açıklamada “MIT, Huawei ve ZTE’ye açılan ambargo delme soruşturmaları sebebiyle bu şirketlerin ya da yan kuruluşlarının yeni anlaşmalarını kabul etmeyecek ve mevcut anlaşmaları yenilemeyecektir.” denildi. Üniversite şirketlerle olan bağını yeniden düzenlemeyi planlıyor.

İran ambargosunun delinmesi ve casusluk suçlamaları

Üniversite, yüksek risk barındıran uluslararası ortaklıklarını ve projelerini yeniden gözden geçirdi. Federal savcılar Huawei’yi ve şirketin finans müdürü Meng Wanzhou’yu ABD’nin İran’a uyguladığı ambargoları delmekle ve ticaret sırlarını çalmakla suçladı. Huawei bu iddiaları reddetti. ABD ayrıca Çin’in Huawei’yi ABD’yi ve müttefiklerini gizlice takip etmek için kullanmasından çekindiği için şirketin 5G alanında lider bir oyuncu olmasını engellemeye çalışıyor.

ZTE de ABD’nin İran’a yönelik ambargolarını delmekle suçlanmıştı. ABD bu üreticinin geçtiğimiz yıl aylarca Amerikan tedarikçilerden ürün almasını yasaklamıştı.

Geçtiğimiz Ağustos ayına kadar Huawei, MIT’nin Medya Laboratuvarı kapsamında giyilebilir teknoloji, dokunmatik ekranlar ve duyuşsal bilişim gibi alanlarda yaptığı araştırmalara fon sağlayan 80 şirketten biriydi. Diğer ABD üniversiteleri de (Stanford ve Berkeley gibi) Huawei ile bağlantılarını kesti. Trump yönetiminin Ağustos ayında imzaladığı Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’na göre federal fonları kullanan kurumlar Huawei ve ZTE ekipmanlarını kullanamıyor.

Çin’in yanı sıra Rusya ve Suudi Arabistan da inceleme altında

Öte yandan MIT’nin Çin, Rusya ve Suudi Arabistan üzerinde yaptığı incelemelerde “fikri mülkiyet, ihracat kontrolleri, veri güvenliği ve erişimi, ekonomik rekabet, ulusal güvenlik, siyasi haklar, sivil haklar ve insan hakları” gibi konuların yanı sıra bu projelerin MIT’nin değerleri ve misyonu ile ne kadar uyuştuğu değerlendirilecek. Bu incelemeler bu ülkelerden gelen fonları, bu ülkelerden kişi ve kurumlarla yapılan ortak projeleri ve bu ülkelerde çalışan MIT öğrencileri ya da akademisyenlerini de kapsıyor. MIT uluslararası durumun değişmesi ile birlikte bu incelemelere tabi tutulacak ülkeler listesinde değişikliklere gidebilir.

Kaynak: Engadget


Yorumunuz: