Haftanın Özeti: 228

04 - 09 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Facebook patronu Mark Zuckerberg, özel mesaj servislerinin gelecekte açık platformlardan daha popüler olacağını düşünüyor. Zuckerberg paylaştığı bir blog yazısında, bu vizyonun Facebook’u nasıl mahremiyet odaklı bir platforma dönüştüreceğini anlattı. Kimileri, Facebook’un yeni değişikliklerle birlikte sorumluluklarından kurtulmayı amaçladığını düşünüyor. Eğer bu gerçekleşirse Facebook daha özel ve daha geçici bir ortama dönüşebilir. Böylece şirket kötü amaçlı eylemler hakkındaki sorumluluğu üzerinden atabilir.

Research & Politics tarafından yapılan araştırmaya göre Facebook’un ana sayfasında çıkan haber ön izlemelerini okuyan kullanıcılar, konu hakkında gerçekte edindiklerinden çok daha fazla bilgiye sahip olduklarını düşünüyorlar. Yapılan çalışmada 320 katılımcı The Washington Post’ta yayımlanan genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili bir haber metnini okudu. Haberin tamamını okuyan katılımcılar çoğu soruyu doğru yaptı. Ana sayfayı okuyanlar ise kontrol grubuna göre sadece fazladan bir soruyu doğru yanıtladı. Ancak ana sayfayı okuyan katılımcıların konu ile ilgili bilgilerini çok daha abarttığı ve gerçekte doğru yanıtladıkları soru sayısından daha fazlasını bildiklerini sandıkları belirlendi. Özellikle güçlü duygularla hareket eden katılımcıların kendi bilgilerini abartma eğiliminde olduğu gözlendi.

Londralı risk sermayesi firması MMC’nin yaptığı bir çalışmaya göre Avrupa’da yapay zeka şirketi olarak sınıflandırılan girişimlerin yüzde 40’ı yapay zekayı çalışmalarının önemli bir parçası olarak kullanmıyor. MMC 13 AB ülkesinden 2 bin 830 yapay zeka girişiminin eylemlerini, odak noktalarını ve fonlarını inceleyerek bu sonuca ulaştı. MMC Araştırma Müdürü David Kelnar “Şirketlerin yüzde 40’ında yapay zekaya dair hiçbir iz bulamadık. İnsanların yapay zeka şirketi sandıkları şirketler aslında öyle olmayabilir.” diyor. Bu şirketlerin yapay zekalı olarak anılması ise yatırımcıların dikkatini çekmelerini sağlıyor. Şirketler kendilerini bilinçli olarak yanlış tanıtmasa bile, bu yanlışı düzeltmeyerek nimetlerinden faydalanıyorlar. Yapay zekalı olarak tanımlanan şirketler diğerlerine göre yüzde 15 ila 50 daha fazla yatırım alıyor.

KOSGEB, sanayide dijital dönüşüme yönelik önemli bir adım attı. Akıllı dijital teknolojileri destekleme kararı alan KOSGEB, KOBİ Gelişim Destek Programı’nın (KOBİGEL) “İmalat Sanayinde Dijitalleşme” temalı yeni çağrısına çıktı. İki alt başlıktan oluşan yeni çağrıyı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank duyurdu. Bakan Varank, sanayinin küresel ölçekte rekabet edebilmesi için en önemli unsurlardan birinin akıllı dijital teknolojiler olduğunu belirterek, “Bu çağrı ile aynı zamanda ilk defa açık kaynak kodlu yazılımların kullanımını teşvik ederek, yaygınlaştıracağız. Proje çağrısının bütçesini 250 milyon TL olarak belirledik” dedi.

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımlarını delmek için sahtekârlık yaptığı gerekçesiyle daha önce Kanada’da tutuklanan ve 10 milyon Kanada Doları kefaletle serbest kalan Huawei CFO’su Ming Vancou’nun ABD’ye iade süreci başladı. Huawei’nin sahibi Ren Zhengfei’nin kızı ve şirketin CFO’su Mıng Vancou, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını delmek suçlamasıyla 1 Aralık 2018’de Kanada’nın Vancouver kentinde tutuklanmıştı.Üç gün süren kefalet duruşmasının ardından, davaya bakan Kanadalı Hakim William Ehrcke, Mıng’ın ABD’nin resmî iade talebini beklerken, 10 milyon Kanada Doları kefaletle şartlı olarak salıverilmesine hükmetmişti.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, yaptığı açıklamada, dünya genelinde en az 750 milyon Avro ve Fransa’da 25 milyon Avro geliri olan internet şirketlerinden alınacak yüzde 3‘lük vergi ile ülkeye yılda 500 milyon Avro vergi geliri sağlanabileceğini söyledi. Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi şirketlerin yanı sıra Uber, Airbnb, Booking ve Fransız çevrimiçi reklam şirketi Criteo da bu vergilerden etkilenecekler listesinde yer alan şirketler arasında.

Bilindiği gibi İngiltere 23 Haziran 2016’da gerçekleştirdiği referandumla AB’den ayrılma (Brexit) kararı almıştı. İngiltere’nin AB’den ayrılma tarihi ise 29 Mart olarak belirlendi. Konunun siyasî yönünün yanı sıra ekonomik yönü de mevcut ve 250 firma İngiltere’den Hollanda’ya taşınmayı planlıyor. Bu taşınma sürecinin ardında yatan gerekçe ise belirsizlik. Öte yandan, Brexit sonucu İngiltere’den ayrılanlar sadece şirketler değil. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Amsterdam’a taşınan bir AB kurumu iken diğer bir kurum olan Avrupa Bankacılık Otoritesi de (EBA) Paris’e geldi.

The Verge’ün Wall Street Journal’e dayandırdığı haberde, Amazon bu yıl içinde ABD’nin büyük şehirlerinde süpermarketler açmaya hazırlanıyor. Haberde Amazon’un bu hamleyle  Albertson’s, Kroger, Publix, ve Walmart gibi geleneksel şirketlerin egemen olduğu market işine daha iyi şekilde yoğunlaşmak istediği belirtiliyor. Yeni market zincirinin adı belli olmamakla birlikte, Amazon’un kiralama işlemlerine başladığı gelen haberler arasında. Bu markette Amazon’un sahibi olduğu organik gıda satan market zinciri Whole Foods’da satılmayan ürünler müşterilere sunulacak.

PepsiCo’nun en üst seviye bilimcisi Mehmood Khan içecek devinden ayrılıp, Life Biosciences adlı yaşlanmayı önleme girişiminin başına geçiyor. 2017’de Harvard Tıp Okulu Genetik Profesörü David Sinclair ve yatırımcı Tristan Edwards tarafından kurulan Life Biosciences bugüne dek 75 milyon Dolar’dan fazla yatırım topladı. Şirket insanların daha uzun ve daha sağlıklı bir hayat yaşamasını sağlamayı hedefliyor. Khan 1 Nisan’dan itibaren görevin başına geçecek.

ABD start-up’larında kurucuların yüzde 9’unun kadın olduğu ortaya çıktı. RateMyInvestor isimli start-up’ın yayımladığı “ABD Start-up’larına Çeşitlilik” başlıklı araştırmada ABD’deki start-up’larda çeşitlilik konusu değerlendiriliyor ve girişimcilerin profilleri çıkarılıyor.Raporda 4 bin 475 start-up’ın 9 bin 874 kurucusuna dair verileri göz önünde bulunduruldu. Araştırmada cinsiyetin yanı sıra etnik köken, start-up’ın bulunduğu merkez ve kurucuların mezun üniversiteler gibi noktalar da dikkate alındı.

Google Haritalar kullanan sürücüler, hız radarlı kameralara yaklaştıklarında uygulama tarafından uyarılıyor. Bu özellik kullanıcıların, daha yola çıkmadan hız sınırını ve yoldaki radarların konumlarını görmesini sağlıyor. Radara yaklaşıldığında da uygulama sürücüyü sesli olarak uyarıyor. Polisler ise bu özellikten memnun. Calgary Polis Servisi Trafik Biriminden Komiser Yardımcısı Joerg Gottschling “Biz bu radarları kaza istatistiklerini göz önünde bulundurarak yerleştiriyoruz. Bir sonraki radar yerleştirilecek noktayı, en çok kaza olan noktaların arasından seçiyoruz. Bizim istediğimiz de zaten buraya gelen arabaların yavaşlaması. Uygulama uyarıda bulununca sürücüler bu noktalarda yavaşlıyor. Böylece daha az kaza oluyor.” diyor.

ABD’nin Arizona eyaletinden bir savcı, Uber’in otonom aracının geçtiğimiz yıl karıştığı ölümlü kazada Uber’in cezai sorumluluğu bulunmadığına karar verdi. Ancak savcıların araçtaki güvenlik sürücüsünü suçlamayı düşünüp düşünmedikleri bilinmiyor. Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu Mayıs ayında yayımladığı ilk raporda Uber’in kullandığı Volvo XC-90 modeli otonom aracın sürüş sisteminin kazadan önce kadını tespit ettiğini ancak aracı durdurmadığını belirtti. Bunun sebebi sistemin tehlikeli durumlarda otomatik olarak devreye giren fren sisteminin, aracın sık sık durmasını önlemek için kapatılmış olması. Bunun yerine Uber, tehlike anında devreye girmesi için insan sürücüye güveniyor.

Elektrikli scooter paylaşım girişimi Martı, İstanbul’da kullanıma girdi. Oğuz Alper Öktem ve Sena Öktem’in kurduğu girişim şu an için İstanbul’un Anadolu yakasında faaliyet gösteriyor. Martı, şu an için 21 kişilik bir ekip tarafından yönetiliyor. Martı’yı kullanmak için öncelikle iOS ve Android platformlarından uygulamayı indirmek gerekiyor.  Martı ile yolculuğa başlamak için 3 TL ve 1 dakika için 0,75 TL ödeniyor. Yani, 10 dakikalık bir yolculuk 10,5 TL’ye mal oluyor. Girişimin bu yıl içinde Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan ve Dubai gibi pazarlara açılma planları var.

Burak Özçivit-Fahriye Evcen çifti doğmamış bebekleri Instagram hesabı açtı.  Burak Özçivit ile 7,5 aylık hamile olan eşi Fahriye Evcen doğmamış bebeklerine sosyal medya hesabı açtı. 10 Nisan’da doğacak olan oğullarına Karan ismini koyduğu öğrenilmişti. Burak Özçivit’in (@burakozcivit) Instagram’da 12,5, Fahriye Evcen’in (@evcenf) ise 8,1 milyon takipçisi bulunuyor. Çift, Karan Özçivit’in hesap adını @karanozcivit olarak belirledi. Minik Karan’ın 78 bin 900 takipçisi var ve o da annesi ve babasını takip ediyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: