Fransa’nın teknoloji devlerinden vergi alma planı

Fransa Ekonomi Bakanı La Maire'in yeni yasa tasarısı, veri ile gelir elde eden internet devlerinden ekstra yüzde 3 vergi alınmasını öngörüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, dünya genelinde en az 750 milyon Avro ve Fransa’da 25 milyon Avro geliri olan internet şirketlerinden alınacak yüzde 3’lük vergi ile ülkeye yılda 500 milyon Avro vergi geliri sağlanabileceğini söyledi. Bu verginin çoğunluğu ABD’li olan ama aralarında Alman, İspanyol ve İngiliz şirketlerinin de bulunduğu 30 kadar şirketi kapsayacağını söyledi. Bu şirketlerin arasında bir adet Fransız şirket ve Fransa’da kurulup yabancı şirketlere satılmış bazı girişimler de yer alıyor.

Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi şirketlerin yanı sıra Uber, Airbnb, Booking ve Franszı çevimiçi reklam şirketi Criteo da listede yer alan şirketler arasında. Le Maire “21. yüzyılda ne değerliyse onun üzerine kurulu bir vergilendirme sistemi gerekiyor ve değerli olan şey veri.” dedi. Bakan bunun bir mali adalet meselesi olduğunu; dijital devlerin Avrupa’daki küçük ve orta ölçekli şirketlere göre yüzde 14 daha az vergi ödediğini dile getirdi.

Kendi ürünlerini satanlardan vergi alınmayacak

Fransa’da son üç aydır süren ‘sarı yelekliler’ protestolarının ana taleplerinden biri de daha adil vergilendirmeydi. Le Maire bu vergilerin, şirketleri müşterileri ile buluşturup komisyon alan platformları kapsayacağını söyledi. Ürünlerini kendi siteleri üzerinden satan şirketler ise bu vergilerin dışında tutulacak. Örneğin Fransız perakende şirketi Darty, kendi web sitesi üzerinden sattığı televizyonlar ve çamaşır makineleri için ekstra vergi ödemeyecek. Ama Amazon gibi, üretici ve müşteri arasında bir komisyoncu görevi gören şirketler ekstra vergi ödemek zorunda kalacak.

Vergiler aynı zamanda kişisel verilerin reklam amaçlı olarak satılmasını da kapsayacak. Zaten Fransa’da vergi ödeyen şirketlere fazladan yük bindirmemek adına, ödenen vergiler, vergilendirme öncesi gelirden düşülebilecek. La Maire yasa tasarısını Çarşamba günü kabineye ve daha sonra parlamentoya sunacak.

Düşük vergili ülkeler bu çabalara karşı çıkıyor

Fransa, ciddi dijital gelirleri olan firmaların, faaliyet gösterdikleri ülkelerde daha fazla vergi ödemelerine yönelik AB çapında bir hareketi başlatmak için çalışmalar yürütüyor. Almanya da bu fikri destekliyor ama Lüksemburg ve İrlanda gibi düşük vergileri sayesinde büyük şirketleri kendilerine çekebilen ülkeler bu vergilendirme çalışmalarına şiddetle karşı çıkıyor.

Carrefour CEO’su Alexandre Bompard da kendi şirketi gibi fiziksel mağazaları bulunan şirketlerle ABD’li ve Çinli internet platformu şirketleri arasındaki mali eşitsizliği kaldırmanın zamanının geldiğini söylüyor. Bompard “KDV bile ödemeden ürünlerini piyasaya döküyorlar ve neredeyse hiç vergi ödemiyorlar. Bu kesinlikle kabul edilebilir bir durum değil. Aynı geliri elde ediyorlarsa aynı vergiyi ödemeleri gerek” diyor.

Kaynak: Reuters

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, dünya genelinde en az 750 milyon Avro ve Fransa'da 25 milyon Avro geliri olan internet şirketlerinden alınacak yüzde 3'lük vergi ile ülkeye yılda 500 milyon Avro vergi geliri sağlanabileceğini söyledi. Google, Amazon, Facebook ve Apple gibi şirketlerin yanı sıra Uber, Airbnb, Booking ve Franszı çevimiçi reklam şirketi Criteo da bu vergilerden etkilenecekler listesinde yer alan şirketler arasında. Le Maire "21. yüzyılda ne değerliyse onun üzerine kurulu bir vergilendirme sistemi gerekiyor ve değerli olan şey veri." dedi. Bakan bunun bir mali adalet meselesi olduğunu; dijital devlerin Avrupa'daki küçük ve orta ölçekli şirketlere göre yüzde 14 daha az vergi ödediğini dile getirdi. Fransa'da son üç aydır süren 'sarı yelekliler' protestolarının ana taleplerinden biri de daha adil vergilendirmeydi.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği