Haftanın Özeti: 228

04 - 09 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Las Vegas’taki Palms Casino Resort’ta bulunan bu odayı Sanatçı Damien Hirst tasarladı. Hirst odayı mimarlık firması Bentel&Bentel ile tasarladı.İki katlı odanın büyüklüğü ise 836 metrekare ve Hirst’ün altı orijinal eseri bulunuyor. Odanın maliyetine dair bilgi paylaşılmadı. Fakat toplam maliyetin 10 milyon dolara yakın olduğu belirtiliyor.

Merkezi ABD’nin Orlando kentinde bulunan uluslararası meslek örgütü Haber Tasarım Derneği’nin (SND) her yıl düzenlediği “Dünyanın En İyi Tasarımlı Gazeteleri” yarışmasında 2019’un finalistleri belli oldu. Steve Dorsey, Javier Errea, Bill Gaspard, Suzette Moyer ve Shazna Nessa’dan oluşan jüri dünyanın dört bir yanından gösterilen 100’ü aşkın aday arasından 10 gazeteyi finalist olarak seçti. Kazanan gazetenin 4 Nisan’da Chicago’da düzenlenecek törenle açıklanacağı yarışmada sadece estetik ölçütler esas alınmıyor.

Alışveriş yaparken çoğunlukla yemek tercihinin iklim değişikliğine neden olabileceği düşünülmez. Fakat Sydney Teknoloji Üniversitesi ve Duke Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, konuyla ilgili önemli bilgiler vererek yemek tercihleri hakkında yeniden düşünmeyi sağlıyor. Araştırmaya göre küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 19 ila 29’u gıda üretiminden kaynaklanıyor. Dana ve kuzu eti ise en büyük etkiyi yaratıyor. Bu nedenle diyetlerin daha fazla meyve ve sebze ağırlıklı olmaya başlaması iklim değişikliğinin azaltılması için umut verici bir strateji olarak görülüyor.

Reno Nevada Üniversitesinden Chrsitopher Barile önderliğindeki bir ekip, nikel oksit, lityum iyon ve elektrolit jelden oluşan farklı katmanları bir pencere geliştirdi. Bu katmanlara elektrik akımı verildiğinde nikel oksit bir elektrot görevi görüyor ve tüm lityum iyonları içine çekerek kararıyor. Elektrik akımı ayrıca elektrolit iyonlarının, ikinci bir elektrot görevi gören bir başka pencere kaplamasında tortu oluşturmasını sağlıyor. Bu formülle yapılan pencereler hızlıca dönüşebiliyor ve bir dakika içinde ışığı yüzde 94 oranında engeller hale gelebiliyor.

Birçok kişi için elektrikli araçların en olumsuz özelliği yavaş şarj olmaları. Porsche’nin 15 dakika şarjla 400 km vaadi bile işten çıkıp eve gitmeye çalıştığınız bir durumda kulağa yeterli gelmiyor. Porsche ailesinden Toni Piëch tarafından kurulan Piëch adlı girişim, şarj sorununu büyük ölçüde çözecek bir seçenek geliştirdi. Mark Zero adlı bu araç, yüksek akıma dayanabilen ve aşırı ısınma yapmayan özel batarya hücreleri sayesinde sadece 4 dakika 40 saniyede yüzde 80 oranında şarj olabiliyor. Yakında elektrikli aracı şarj etmek, fosil yakıtlı araçlarınızın deposunu doldurmak kadar kısa sürebilir.

Volvo aşırı hızdan kaynaklanan kazaların engellenmesi için 2020’den itibaren üreteceği her yeni aracın maksimum hızını saatte 180 km’ye sabitleyecek. Şirket, Vision 2020 planı kapsamında 2020’den sonra ürettiği hiçbir araçta ciddi bir yaralanma ya da ölüm yaşanmasını istemiyor.

Singapur Nanyang Teknoloji Üniversitesi ve Volvo Buses tarafından geliştirilen 12 metrelik otonom otobüs, Salı günü ilk kez denendi. Gelişmiş algılayıcılar ve navigasyon sistemleri ile donatılan otobüs önce üniversite kampüsünde daha sonra da trafiğe açık diğer yollarda hizmet verecek. Otobüs yoğun trafikte ve zorlu hava koşullarında çalışabilecek bir sisteme sahip.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: