Haftanın Özeti: 228

04 - 09 Mart 2019 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Genel Gündem

Rekabet Kurumu, perakende zincirlerine su ile yaş sebze-meyve fiyatlarının belirlenirken rekabete aykırı davranıp davranmadıklarını belirlemek amacıyla soruşturma açtı. Soruşturulacak 23 zincir marketin isimleri şöyle: Yeni Mağazacılık (A101), BİM Birleşik Mağazalar, Şok Marketler Ticaret, Migros,  Hakmar, UCZ, Carrefoursa,  Makro Market, Adese,  Özen Alışveriş Hizmetleri, Yunus Market, Yeni Çağdaş İhtiyaç ve Gıda Maddeleri, Mopaş,  Ersan Alışveriş Hizmetleri, Altunbilekler, Soykan,   Başgimpa Başdurak , Gimsa, Çağrı Gıda, Bildirici Gıda, Turgut Seyhan ve Kardeşleri, Şafak Gıda ve Dayanıklı Tüketim ve Metro Grosmarket.

TÜİK, motorlu kara taşıtları verilerini açıkladı. Buna göre, Ocak sonu itibarıyla ülkemizde 22,9 milyon trafiğe kayıtlı araç bulunuyor.  Bu araçların yüzde 54,3’ünü otomobil, yüzde 16,4’ünü kamyonet, yüzdee14’ünü motosiklet, yüzde 8,2’sini traktör, yüzde 3,7’sini kamyon, yüzde 2,1’ini minibüs, yüzde 1’ini otobüs ve binde 3’ünü ise özel amaçlı taşıtlar oluşturdu.

Sokakta kadınların fotoğrafını çeken şahıs, ‘kamusal alan’ gerekçesiyle serbest kaldı. Yargıtay, özel hayatın sadece 4 duvar arasında olmadığına hükmederek kararı bozdu.  Kamuya açık alanda ‘kalabalığın içinde dikkat çekmezlik, tanınmazlık’ prensibinin geçerli olduğunu vurgulayan Yargıtay, bir kişinin sokakta bulunmasının izinsiz olarak görüntü ve sesinin kaydedilmesine rıza gösterdiği anlamına gelemeyeceğine karar verdi. Sanığın özel hayatın gizliliğini ihlal ettiğine hükmeden yüksek yargı, kararı bozarak dosyayı yerel mahkemeye geri gönderdi.

Milliyet Gazetesi yazarı Ali Eyüboğlu 3 Mart’taki yazısında, reklamlardaki kadın-erkek ayrımcılığını gözler önüne serdi. Yazı, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinin Reklamda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Platformu iş birliğiyle hazırladıkları ‘TV Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” (PDF) araştırmasını dayandırıyor. Ödüllü 489 televizyon reklamını kapsayan araştırmaya göre, kadınların yıllara göre, reklamlarda görülme oranında düşüş var. Reklamlarda yer alan ana karakterlerin sadece yüzde 35’i kadın. Erkek kullanımı oranı ise yüzde 65.Ana karakter kullanımının yıllara göre dağılımı ise reklamda ana karakter olarak kadın temsilinin düşmekte olduğunu ortaya koydu. Buna göre, 2007-2011 yılları arasında ana karakterlerin yüzde 56’sı erkek, yüzde 44’ü de kadınken, 2016-2018 arasında erkeklerin oranı yüzde 65’e çıktı, kadınların ise yüzde 35’e düştü.

ABD Türkiye’yi vergi avantajı sağladığı gelişmekte olan ülkeler arasından çıkarıyor.  ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Türkiye’nin vergi avantajı sağlanan gelişmekte olan ülkeler arasından çıkarılacağını açıkladı. Karara gerekçe olarak, Türkiye’nin “ekonomik olarak yeterince gelişmiş olması” gösterildi. ABD, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı kapsamında koyduğu kriterleri sağlayan 120’den fazla gelişmekte olan ülkenin binlerce ürününe Amerikan pazarına gümrüksüz giriş imkanı sağlıyor.Temsilciliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye’nin yanı sıra Hindistan’ın da bu programdan çıkarılacağı kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin 28 Enerji Bakanı, Avrupa Komisyonu’nun 2050 iklim planı üzerine ilk halka açık tartışmasını gerçekleştirdi. Ancak 5 ülkenin temsilcileri, AB yetkililerinin önerdiği senaryolar arasında yüzde 100 yenilenebilir enerji senaryosu olmamasının komik olduğunu dile getirdi. Komisyonun Herkes İçin Temiz Gezegen stratejisi Avrupa’nın ekonomisini 2050’ye kadar Paris İklim Anlaşması’na uygun hale getirmek için AB ülkelerinin geliştirdiği sekiz farklı salınımı azaltma senaryosu sunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Avrupa Birliği üyesi 28 ülkesinin her birinde bir gazetede yayımlanan makalesinde yeni bir Avrupa rönesansına ihtiyaç olduğunu yazdı. Mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde “Yeni Avrupa”ya dair görüşlerini paylaşan Macron, Avrupa kavramının tehlikede olduğunu ve bu oylamanın hayati önem taşıdığını vurguladı. Uzun süredir Avrupa Birliği içerisinde reform yapılması gerektiğini savunan Macron, sözlerinin blok için bir erken uyarı olarak algılanmasını istediğini belirtti.

Çin büyüme hedefini düşürdü. Çin Başbakanı Li Keqiang, ülkenin bu yılki büyüme hedefini yüzde 6’ya düşürdüklerini açıkladı. Daha önceki hedef yüzde 6,5 olarak belirlenmişti. Bu rakam, ülkenin son 30 yıldaki en düşük büyümesi olarak kayıtlara geçti. Zira, Çin en son 1990’da yüzde 3,9’lük büyümeye imza atmıştı. O dönemki büyümenin düşük gelmesine Tiananmen Meydanı’nda meydana gelen protestoların ardından başlayan uluslararası yaptırımların başlaması gerekçe gösterilmişti. Bu yılki küçüme için ise ABD ile yaşanan ticaret savaşı ve Huawei nedeniyle ortaya çıkan diplomatik gerilim öne çıkıyor. Yurtiçinde de özellikle kamudaki sağlık skandalları, işçi ve öğrencilerin protestoları dikkat çekiyor. Li Keqiang ayrıca imalat ve ulaştırma gibi sektörlerde vergi indirimine gideceklerini söyledi.

Çinli telekomünikasyon ekipmanı üreticisi Huawei ABD hükumetine Texas eyaletinde bir mahkemede dava açacak. Davanın konusu geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren Ulusal Savunma Yetkilendirmesi Kanunu (NDAA). Pekin yönetimi bu kanunun direkt olarak Çin’i hedef aldığını belirtmişti. NDAA ABD hükumetinin, aralarında Huawei’nin de bulunduğu Çinli şirketlerle yaptığı anlaşmaları kontrol altına almış ve yabancı yatırım önerilerini inceleyen panelin rolünü güçlendirmişti.

Renault CEO’su Carlos Ghosn 5 Mart’ta 1 milyar Japon Yeni (8,94 milyon Dolar) kefaletle serbest bırakıldı. Hatırlanacağı üzere Ghosn, 199 Kasım 2018’de tutuklanmıştı. Ghosn, maaşını düşük göstermek ve vergi yasasını ihlal suçlamalarıyla 19 Kasım’da Japonya’da gözaltına alınan ve Tokyo-Paris hattında gerilime neden olan Ghosn, 107 gündür gözetim merkezinde tutuluyordu. Salı günü Tokyo’da hakim karşısına çıkan Ghosn’un görüntülü izlenme, iletişiminin teknik takibi ve kefaletle serbest bırakılmasına karar verildi. Daha önce iki defa kefaletle serbest kalma talebi reddedilen Lübnan asıllı Fransız vatandaşı, Japonya dışına çıkamayacak.

Japon polisi Kariya şehrinden 13 yaşında bir kız öğrenciyi, tarayıcıların açığından faydalanan bir kodu internette paylaştığı için göz altına aldı, sorguladı ve mahkemeye sevk etti. Bu kod kullanıcılar bir linke tıkladığında kapatılamayan bir pencere açan bir şakadan ibaretti. Pencere Edge ve Firefox gibi bazı masaüstü tarayıcılarında kapatılabiliyordu ancak Google Chrome’da ve çoğu mobil tarayıcıda kapatılamıyordu. Japonya geçmişten beri en hafif siber suçlara karşı bile katı tutumuyla biliniyor.

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: