Kararabilen camlar bina ve arabalarda klima kullanımını azaltıyor

Reno Nevada Üniversitesinden bir ekip, nikel oksit, lityum iyon ve elektrolit jelden oluşan farklı katmanları bir pencere geliştirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Bir akıllı pencere içinde bulunan nikel oksit ve elektrolitler sayesinde hızlıca şeffaf görünümden karanlık görünüme geçebiliyor. Talep üzerine opak hale gelebilen şeffaf pencereler bir binaya ya da araca giren ışığı ve ısıyı kontrol etmek için kullanılabilir. Bu teknoloji enerji tasarrufu sağlıyor ancak mevcut akıllı pencerelerin kararması uzun sürüyor ve tamamen kararmadan önce mavimsi bir tona sahip oluyor.

Reno Nevada Üniversitesinden Chrsitopher Barile önderliğindeki bir ekip, nikel oksit, lityum iyon ve elektrolit jelden oluşan farklı katmanları bir pencere geliştirdi. Bu katmanlara elektrik akımı verildiğinde nikel oksit bir elektrot görevi görüyor ve tüm lityum iyonları içine çekerek kararıyor. Elektrik akımı ayrıca elektrolit iyonlarının, ikinci bir elektrot görevi gören bir başka pencere kaplamasında tortu oluşturmasını sağlıyor. Böylece daha fazla ışık engellenebiliyor. Bu iki etkinin güçlü bir renk yatkınlığı bulunmuyor. Böylece mevcut akıllı pencerelerin renk tonları yeni pencerelerde görünmüyor.

Bu formülle yapılan pencereler hızlıca dönüşebiliyor ve bir dakika içinde ışığı yüzde 94 oranında engeller hale gelebiliyor. Böylece bu pencereleri kullanan bina ve arabalarda klima kullanımı ciddi miktarda azaltılabiliyor. Yapılan testlerde pencerelerin 4 bin kez dönüşüm sonrasında ciddi bir performans kaybına uğramadığı görüldü.

Kaynak: Nature

Reno Nevada Üniversitesinden Chrsitopher Barile önderliğindeki bir ekip, nikel oksit, lityum iyon ve elektrolit jelden oluşan farklı katmanları bir pencere geliştirdi. Bu katmanlara elektrik akımı verildiğinde nikel oksit bir elektrot görevi görüyor ve tüm lityum iyonları içine çekerek kararıyor. Elektrik akımı ayrıca elektrolit iyonlarının, ikinci bir elektrot görevi gören bir başka pencere kaplamasında tortu oluşturmasını sağlıyor. Bu formülle yapılan pencereler hızlıca dönüşebiliyor ve bir dakika içinde ışığı yüzde 94 oranında engeller hale gelebiliyor.

1 Yorum

  • Hocam merhaba;
    Karabilen camların sürdürülebilirliği için Camlar hazır kararmışken güneş enerjisini ısı enerjisine elektrik enerjisine çevirebilmek benim en büyük hayalim. sonuçta Türkiye’de milyonlarca ev var ve hepsinde cam var. Bunları güneş enerji panellerine neden çevirmiyoruz ki. Dışa bağımlı bir enerji tüketimi yerine daha az dışa bağımlılık ve ekonomiye nefes aldıracağımız yeni pencereler neden açmıyoruz ki… Teşekkürler.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği