Facebook’ta haberin özetini okuyanlar kendisini uzman sanıyor

Facebook'un ana sayfasında çıkan haber ön izlemelerini okuyanlar, konu hakkında gerçekte edindiklerinden daha fazla bilgiye sahip olduklarını düşünüyorlar.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Research & Politics tarafından yapılan araştırmaya göre Facebook’un ana sayfasında çıkan haber ön izlemelerini okuyan kullanıcılar, konu hakkında gerçekte edindiklerinden çok daha fazla bilgiye sahip olduklarını düşünüyorlar.

Pennsylvania York Koleji Siyaset Bilimi bölümünden Doçent Nicolas Anspach “Sosyal medya geleneksel medya türlerinden çok farklı. Geçtiğimiz on yıllarda insanlar siyasi haberleri evlerindeki televizyondan ya da gazetelerden alıyordu. Bugün aynı bilgiyi Facebook ya da Twitter’da gezinirken farkında olmadan alıyoruz. Bu bilgiyi verenler de arkadaşlarımız ya da aile üyelerimiz olabiliyor. Ben bu yeni dinamikleri çok etkileyici buluyorum.” diyor.

Az bilgi edinenlerin dayanaksız öz güveni

Yapılan çalışmada 320 katılımcı The Washington Post’ta yayımlanan genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili bir haber metnini okudu. 319 kişilik bir başka grup ise dört tane haberin ön izlemesinin yer aldığı bir Facebook ana sayfasını okudu. Buradaki haberlerden biri genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgiliydi. 351 kişiden oluşan üçüncü bir grup ise konu hakkında herhangi bir okuma yapmadı.

Katılımcıların konu ile ilgili bilgilerini ölçmek üzere, genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili altı adet bilgiye dayalı soru soruldu. Katılımcılara ayrıca kaç adet soruya doğru cevap verdiklerini düşündükleri soruldu.

Haberin tamamını okuyan katılımcılar çoğu soruyu doğru yaptı. Ana sayfayı okuyanlar ise kontrol grubuna göre sadece fazladan bir soruyu doğru yanıtladı. Ancak ana sayfayı okuyan katılımcıların konu ile ilgili bilgilerini çok daha abarttığı ve gerçekte doğru yanıtladıkları soru sayısından daha fazlasını bildiklerini sandıkları belirlendi. Özellikle güçlü duygularla hareket eden katılımcıların kendi bilgilerini abartma eğiliminde olduğu gözlendi.

“Sosyal medyada yayılan yanlış bilgiler doğru olanlardan daha önemli”

Anspach “Sosyal medya kitleleri bilgilendirebilir. Ana sayfada görünen küçük bir haber ön izlemesi bile bilgi edinmenizi sağlayabilir. Ancak bu öğrenme beraberinde yersiz bir öz güven de getiriyor; bazı bireyler (özellikle içgüdüleri ile hareket etmeyi sevenler) konu hakkında gerçekte bildiklerinden çok daha fazla bilgiye sahip olduklarını düşünüyorlar. Bu fazla öz güven siyasi katılımı artırabilir ama sosyal medyanın seçmenlere karar vermeleri için yeterince bilgi sağlayıp sağlamadığına dair endişeler sürüyor. Deneyimizde bilgiye dayalı verileri kullanarak öğrenmeyi ölçtük. Ama sosyal medyada birçok çöp içeriğin de paylaşıldığını bilmek gerek. Sosyal medyanın kitleleri bilgilendirme yeteneği konusunda çok heyecanlanmadan önce, yanlış bilgi yayma potansiyelini göz önünde bulundurmalıyız.” dedi.

Benzer bir başka çalışmada Anspach ve iş arkadaşları insanların haberlerde yer alan bilgiye dayalı verilerden çok sosyal medyadaki yanlış bilgi yayan yorumlara inandığını gözlemlemişti. Anspach “Gelecekte yapılan araştırmaların yaş ve dijital okuryazarlık gibi faktörleri göz önünde bulundurarak okurların gerçeklere ve yanlış bilgilere nasıl tepki verdiğinin daha iyi anlaşılabileceğini düşünüyorum.” diyor.

Kaynak: PsyPost

Research & Politics tarafından yapılan araştırmaya göre Facebook'un ana sayfasında çıkan haber ön izlemelerini okuyan kullanıcılar, konu hakkında gerçekte edindiklerinden çok daha fazla bilgiye sahip olduklarını düşünüyorlar. Yapılan çalışmada 320 katılımcı The Washington Post'ta yayımlanan genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili bir haber metnini okudu. 319 kişilik bir başka grup ise dört tane haberin ön izlemesinin yer aldığı bir Facebook ana sayfasını okudu. Buradaki haberlerden biri genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgiliydi. 351 kişiden oluşan üçüncü bir grup ise konu hakkında herhangi bir okuma yapmadı. Katılımcıların konu ile ilgili bilgilerini ölçmek üzere, genetiği değiştirilmiş gıdalarla ilgili altı adet bilgiye dayalı soru soruldu. Katılımcılara ayrıca kaç adet soruya doğru cevap verdiklerini düşündükleri soruldu. Haberin tamamını okuyan katılımcılar çoğu soruyu doğru yaptı. Ana sayfayı okuyanlar ise kontrol grubuna göre sadece fazladan bir soruyu doğru yanıtladı. Ancak ana sayfayı okuyan katılımcıların konu ile ilgili bilgilerini çok daha abarttığı ve gerçekte doğru yanıtladıkları soru sayısından daha fazlasını bildiklerini sandıkları belirlendi. Özellikle güçlü duygularla hareket eden katılımcıların kendi bilgilerini abartma eğiliminde olduğu gözlendi.

1 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği