Mark Zuckerberg’ün mahremiyetle ilgili açıklaması

Facebook patronu Mark Zuckerberg, özel mesaj servislerinin gelecekte açık platformlardan daha popüler olacağını düşünüyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Facebook patronu Mark Zuckerberg, özel mesaj servislerinin gelecekte açık platformlardan daha popüler olacağını düşünüyor. Zuckerberg paylaştığı bir blog yazısında, bu vizyonun Facebook’u nasıl mahremiyet odaklı bir platforma dönüştüreceğini anlattı.

Facebook, Messenger ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamalarının sahibi ancak mesajların şifrelenmesi, bu platformlarda reklam üzerinden gelir elde etme imkanını ortadan kaldırıyor.

Sosyal medya devi son dönemde mahremiyetle ilgili bir dizi skandalla gündeme gelmişti. 2018’de yaklaşık 50 milyon kullanıcının bilgilerinin toplandığı ve bir siyasi danışmanlık şirketiyle paylaşıldığı ortaya çıkmıştı.

Kimileri, Facebook’un yeni değişikliklerle birlikte sorumluluklarından kurtulmayı amaçladığını düşünüyor. Eğer bu gerçekleşirse Facebook daha özel ve daha geçici bir ortama dönüşebilir. Böylece şirket kötü amaçlı eylemler hakkındaki sorumluluğu üzerinden atabilir.

Zuckerberg ne dedi?

Blog yazısında şu ifadeler yer alıyordu. “Facebook ve Instagram insanların arkadaşlarıyla, topluluklarla ve ilgi alanları ile dijital bir meydanda iletişim kurmalarını sağladı. Ama insanlar artık dijital bir oturma odası gibi daha mahrem ortamlarda konuşmak istiyorlar.” Mark Zuckerberg bu yüzden mahremiyet odaklı, kalıcılığı azaltacak ve güvenli veri depolama imkanı sunan bir sosyal medya kurmak istediğini belirtti.

Bu mahremiyet hedeflerinin bir parçası olarak Facebook mahremiyet ve ifade özgürlüğü alanlarında zayıf olduğu belirtilen ülkelerde hassas verileri depolamayacak. Zuckerberg “Bu prensipleri sürdürmek, sevislerimizin bazı ülkelerde engelleneceği ya da bazı ülkelere yakın zamanda giriş yapamayacağımız anlamına gelebilir. Bu şekilde bir ödün vermeyi kabul ediyoruz.” diyor.

Zuckerberg ayrıca şifreli mesajlaşmanın çevrimiçi ödeme ve e-ticaret gibi alanlarda yeni iş araçları sunma imkanı yaratacağını belirtti. Bu vizyonun uygulanması ile ilgili net bir zaman aralığı belirtmeyen Zuckerberg, değişikliklerin önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleşeceğini söyledi.

Facebook CEO’su, “Bence insanların özel ortamlarda özgürce konuşabilecekleri ve bilgilerinin sadece görünmesini istedikleri insanlar tarafından görüleceğini ve sonsuza dek depolanmayacağını bildikleri bir dünya yaratmalıyız. Eğer dünyayı bu yöne yönlendirebilirsek yarattığımız fark beni gururlandıracaktır.” dedi.

BBC’nin analizi

BBC teknoloji muhabiri Zoe Kleinman açıklamayı şu şekilde yorumladı:

Burada Facebook için yepyeni bir yol haritası görüyoruz. Facebook’un sonunda kullanıcılarını dinlediğini ve alışkanlıklarını değiştirmeye karar verdiğini söyleyebiliriz. Öte yandan, daha şüpheci bir yaklaşımla, bazı hükumetlerin getirmeyi planladığı sosyal medya düzenlemelerinin öncesinde Facebook’un sorumluluğu üzerinden atmak için “Biz veri depolamıyoruz, biz paylaşılanları görmüyoruz bile” diyebileceği bir sistem yaratmayı hedeflediğini de söyleyebiliriz.

Daha küçük gruplar arasında, daha yakın iletişim imkanı sağlanması; bu konuşmaların Facebook’tan bile gizlenmesi ve verilerin uzun süreler boyunca depolanmaması Facebook’un mahremiyet konusundaki kötü uygulamalarını unutturmak için geliştirilmiş bir yöntem olabilir. Zuckerberg de zaten yazısında “Dürüst olmak gerekirse bizim de mahremiyeti koruyan hizmetler sunma konusunda çok iyi bir itibarımız yok.” ifadesini kullanmış.

Kaynak: BBC

Facebook patronu Mark Zuckerberg, özel mesaj servislerinin gelecekte açık platformlardan daha popüler olacağını düşünüyor. Zuckerberg paylaştığı bir blog yazısında, bu vizyonun Facebook'u nasıl mahremiyet odaklı bir platforma dönüştüreceğini anlattı. Kimileri, Facebook'un yeni değişikliklerle birlikte sorumluluklarından kurtulmayı amaçladığını düşünüyor. Eğer bu gerçekleşirse Facebook daha özel ve daha geçici bir ortama dönüşebilir. Böylece şirket kötü amaçlı eylemler hakkındaki sorumluluğu üzerinden atabilir.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği