Haftanın Özeti: 173

İnternet, Girişimler

Araştırma şirketi eMarketer’ın verilerine göre, 2017’de Facebook Amerika’da 12 ile 17 yaş aralığındaki kullanıcılarının yüzde 9,9’unu, yani yaklaşık 1,4 milyon kullanıcıyı kaybetti. Oran, tahmin edilenin neredeyse 3 katı. Düşüşün çok sayıda nedeni var ama “artık yeterince havalı bulunmaması” ilk sırada. Platformun kişisel bir arşiv görevi görmesine karşın, Snapchat’in hayatımıza soktuğu ‘kaybolan’ paylaşımlar kavramının gençler arasında daha çok ilgi gördüğü de bir gerçek. Öte yandan Almanya’da mahkeme Facebook’un kişisel verileri izinsiz topladığına hükmetti. İlgilisi için (ama gerçekten ilgilisi için çünkü oldukça uzun) Wired’da son iki yıldaki düşüşe dair kapsamlı bir analiz var.

Google için oldukça hareketli bir haftaydı. Kullanıcı deneyimini geliştirme amacıyla Chrome tarayıcısına reklam engelleme özelliği eklendi. Reklam filtresi, bütün sayfayı kaplayan, otomatik oynatma sesi ve videosu olan ve yanıp sönen reklamları hedef alacak. Bir yenilik de hikayeler özelliği. Snapchat’le başlayan ve diğer platformlarla devam eden bu furyaya Google da kayıtsız kalmadı ve ‘AMP Hikayeler’ adını verdiği yeni özelliğinin geliştirici önizlemesini hizmete sundu. Google ayrıca, Gmail içinde çalışan internet hayaliyle, e-posta için AMP uygulamasını da duyurdu. Şimdilik geliştiricilere açık olan uygulamanın yıl sonunda bütün kullanıcılara açılması bekleniyor.

Anlık mesajlaşma uygulamalarından yazışmaya hevesli arkadaşı kırmadan o yazışmayı bitirmeye çalışmak başlı başına bir stres unsuru. Sohbeti bitiren cümlelerden medet umulur, geç cevap verilir, karşıdakinin anlaması beklenir. Google çalışanları da böyle sorunlar yaşamışlar ki, bir otomatik yanıt sistemi üzerinde çalışmaya başlamışlar. Pek çok anlık mesaj uygulamasıyla uyumlu şekilde çalışan ve deneme aşamasında olan “Reply”, halihazırda kullanılan yapay zeka temelli önerilen yanıtları bir adım öteye taşımayı amaçlıyor.

Soğuk Savaş döneminde Amerikalı ve İngiliz casuslar iletişim kurmak için gazete ilanlarına şifreli mesajlar yerleştirirlerdi. The New York Times ve The Intercept‘ten alınan yeni haberlere göre, Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) taktiği geliştirdi ve en azından bir Rus ajanına, gizli mesaj göndermek için halka açık Twitter hesabını kullandı.

Twitter’ın 12 yılın sonunda nihayet kâr açıkladığını okumuştuk. Ulaşım sektöründe büyük bir değişim yaratan Uber ise zarar yazmaya devam ediyor. 2017’de şirketin zararı, önceki yıla kıyasla yüzde 61 oranında arttı ve 4,5 milyar Dolar oldu. Bu yılın başında Uber’in yüzde 15 hissesi Softbank tarafından satın alınmıştı.

Rus teknoloji devi Yandex‘in otonom sürüş üzerine çalışmaları devam ediyor. Son paylaşılan video, Moskova’nın karlı sokaklarından. Videoya bakılırsa araç,  eksi 6 derecede ve buzla kaplı yollarda iyi bir sınav veriyor.

Üst üste 3 yıl gelirlerini artırmayı başaran Foursquare’in başkanı Steven Rosenblatt istifa ediyor. Fortune’un özel haberine göre istifanın nedeni kendi macerasına atılmak.

Uzun süredir ‘sesi çıkmayan’ video platformu Vimeo bir dizi yeni özellik duyurdu. Facebook, YouTube, Twitch ve Periscope üzerinden aynı anda canlı yayın yapılmasını sağlanacak. Ayrıca tıkla hem Facebook hem YouTube’a içerik yüklemek mümkün olacak.

Geçtiğimiz sonbaharda NBA Başkanı Adam Silver, basketbolun izlenme şeklini değiştirmekten bahsetmişti. Silver, basketbol izlemeyi bilgisayar oyunu gibi etkileşimli bir deneyim haline getirmeyi amaçladığını dile getirmiş, ekranın bir köşesinde sosyal medya yorumları ya da canlı istatistikler görmek istediğini belirtmişti. NBA, bu teknolojik fikirleri paylaşan bir ortak buldu. Uzun zamandır beklenen artırılmış gerçeklik girişimi Magic Leap, NBA ve ligin yayıncılık ortağı Turner ile iş birliği yapma kararı aldı.

Çevrimiçi olsun çevrimdışı olsun medya kuruluşlarının gelir elde etmekte zorlandığı bir dönemden geçiyoruz. Salon.com da bu soruna çözüm arayan sitelerden biri. Bulduğu çözüm gönüllü kripto para madenciliği. Site, adblocker kullanan okurlarına bilgisayarlarının kullanılmayan gücünden kripto para üretip üretemeyeceğini soruyor. Bu yönteme karşı çıkanlar yok değil.

Kripto para madenciliği için uygun ‘maden yatağı’ bulmak başlı başına bir dert haline geldi. “Komşular benim kablosuz interneti emiyor mudur” şüphesine “birileri benim telefonumla, bilgisayarlarımla kripto para üretiyor mudur” sorusu eklendi. İngiltere’de aralarında resmi kurum sitelerinin de bulunduğu 4 bine yakın sitede kripto para üretimine yönelik zararlı yazılım bulundu. Daha ilginci, Rusya’nın en gizli nükleer tesislerinden birinde çalışan araştırmacılar, tesisin güçlü araştırma bilgisayarlarını kullanarak kripto para madenciliği yapmaya çalıştıkları için tutuklandı. Evet, nükleer tesis.

Avrupa Birliği’ne bağlı güvenlik kurumu Europol’a göre milyarlarca Euro kripto parayla aklanıyor. İllegal yollardan elde edilen Euro’lar kripto paralara çevrildikten sonra küçük parçalara bölünüyor ve çeteyle alakasız görünen kişilere gönderiliyor. Onlar tarafından ‘bozdurulan’ para tekrar çeteye dönüyor.

TeaTV, Android cihazlara özel yeni bir yayın platformu. Ücretsiz, kayıt gerektirmeyen, hızlı ve kolay kullanımlı bir uygulama. Windows ve Mac uyumlu aynı zamanda. Kulağa “too good to be true” gibi geliyor biraz ama, hayırlısı. 

Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz: