Haftanın Özeti: 156

16 - 22 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

İnternet, Girişimler

Maria Kasırgası Porto Riko’yu vurup elektrikler kesilince, nakit ekonomisi ülkede saltanatını sürmeye başladı. Bloomberg’in haberine göre, “Bazı ATM’lere jeneratörle elektrik verildiğinde, dahi saatlerce bitmeyen kuyruklar oluştu. Kimileri sandalyesiyle geliyor, kimileri güneşten etkilenmemek için şemsiyelerle bekliyordu.” Bloomberg’in 25 Eylül’de yayımladığı bir yazıdaysa nakit olmadan ihtiyaçların karşılanamadığı belirtiliyor. Nakdin para akışını, vergi toplanmasını ve kara borsanın kontrolünü zorlaştırdığı düşünülüyor. Özetle öğrendik ki nakitsiz (e-para kullanan) toplumun yumuşak karnı, elektrik!

Zenith Media Services adlı şirket tarafından yapılan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]bir araştırmaya göre önümüzdeki yıl yeryüzündeki yetişkinlerin üçte ikisi cep telefonu sahibi olacak.[/inlinetweet] 2018‘de yetişkin nüfusunun yüzde 94’ünün akıllı telefon sahibi olması beklenen Hollanda, bu alanda başı çekiyor. Hollanda ile birlikte Tayvan, Hong Kong, Norveç ve İrlanda’da akıllı telefon sahibi yetişkinlerin oranı yüzde 90’ın üzerinde olacak. ABD ve Birleşik Krallık’ta ise bu oranın yaklaşık yüzde 70 olacağı tahmin ediliyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Google ‘riskli kullanıcı’ları korumak adına yeni güvenlik özellikleri geliştirdi.[/inlinetweet] Gmail hesabı kullanan herhangi biri artık Google’ın ‘Gelişmiş Koruma’ olarak adlandırdığı bir dizi özelliği aktifleştirerek hesabını hacker’lara karşı koruyabilecek. Sistemle ilgili en ilgi çekici detay güvenlik faktörü olarak SMS ya da uygulamayla gönderilen bir kod yerine, fiziksel bir anahtar gerektirmesi.

Kanada Siber İstihbarat Servisi, şirket ve vatandaşlarının bilgisayar ve ağlarını siber tehditlere karşı korumak için bir yazılım geliştirdi. Assemblyline adı verilen açık kaynaklı uygulama aynı zamanda kuruluşun ‘süper gizlilik’ intibasını da bozmak için yapılan, bilinçli bir hareket. Çünkü İletişim Güvenliği Örgütü (CSE) Edward Snowden‘ın sızdırdığı bilgiler dışında etkinlikleri hakkında pek bilgi sahibi olunmayan bir kurumUygulamanın çalışma sistemi geleneksel antivirüs yazılımlarıyla aşağı-yukarı aynı.

Japonya kökenli yatırım fonu [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]SoftBank, önümüzdeki yıllarda teknoloji sektörüne 880 MİLYAR Dolar harcamayı planlıyor.[/inlinetweet] Şirketin CEO’su Masayoshi Son The Nikkei Asian Review gazetesine verdiği röportajda ‘Vizyon Fonu adı altında yapılan harcamaların yeterli olmadığını her üç yılda bir bunun tekrarlanacağını’ duyurdu. Son “Fonlarımızı 10 trilyon Yen’den 20 trilyon Yen’e ve 100 trilyon Yen’e çıkartacak bir mekanizma üretiyoruz.” dedi (Başka bir deyişle Softbank her taşın altından çıkmaya devam edecek.)

Apple’ın kurucularından [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Steve Wozniak, gençleri teknoloji alanında eğitecek Woz U adlı bir eğitim platformu kurdu.[/inlinetweet] Platform öncelikle çevrimiçi eğitim verecek. Merkezi ABD’nin Arizona eyaletinde yer alan hizmet, zaman içinde dünyanın farklı noktalarındaki 30 farklı şehirde fiziksel öğrenme merkezleri de açacak.

Anonim anket uygulaması ‘tbh‘ haftalardır ABD’de iOS App Store’un zirvesinde yer alıyordu. Durumu fark eden Facebook, bu hafta uygulamayı satın aldı. Henüz sadece 3 aylık tbh, 5 milyondan fazla kişi tarafından indirildi

Ücretsiz üye olan herkese [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]hikaye okuma ve paylaşma platformu Wattpad, ücretli abonelik özelliğini tanıttı.[/inlinetweet] Hizmetin aylık ücreti 5,99 Dolar, yıllık ücretiyse 60 Dolar olacak. Wattpad Premium alan kullanıcılar ne web sitesinde ne de mobilde gezinirken reklam görecek.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]JP Morgan çevrimiçi ödeme sağlayıcısı WePay’i satın alacağını duyurdu.[/inlinetweet] Böylece JP Morgan ilk kez büyük bir fintek (finans teknolojileri) şirketi satın almış olacak. JP Morgan Chase & Co ile WePay arasındaki işin koşulları hakkında bir açıklama yapılmadı. Fakat anlaşma bedelinin 220 milyon Dolar’dan fazla olduğu düşünülüyor.

Amazon’un Eylül ayında yeni bir genel merkez kuracağını ve yaklaşık 50 bin kişiye iş imkan sağlayacağını duyurmasının ardından dünyanın birçok yerindeki şehirler birbiriyle yarışmaya başladı. En iyi tekliflerin ve vaatlerin önü arkası kesilmiyor. Kulağa en çılgınca gelen birkaçı şöyle:

  • Columbia, St. Louis ve Kansas City, Missouri: Şirketin gelmesi için bir hızyuvar (hyperloop) projesi yapılması vadediliyor.
  • Dallas: 15 milyon Dolarlık bir hızlı tren istasyonu kurulması teklif ediliyor. Ayrıca bir müteahhit tarafından eskiden alışveriş merkezinin bulunduğu bir alanın verilmesi teklif edildi.
  • Phoenix: Şirketin şehrin ilk alışveriş merkezine taşınması teklif ediliyor.
  • Newark, New Jersey: 7 milyar Dolarlık vergi indirimi teklif ediliyor.
  • Memphis, Tennessee: 60 milyon Dolarlık vergi indirimi teklif ediliyor.
  • Frisco, Texas: Şehrin Amazon’un etrafına kurulması vadediliyor.
  • Stonecrest, Georgia: Amazon’un gelmesiyle şehrin adının değiştirilmesi vadediliyor.
  • Calgary, Alberta: Amazon’un gelmesiyle şehrin adının değiştirilmesi vadediliyor.
  • Philadelphia: Toplamda 2 milyon 600 bin metrekarelik üç alanın şirkete verilmesi teklif edildi.
Phoenix’in vadettiği güneşli günler.

Bilinçli bir tüketici olmak çoğu kişi için önemli ancak bunu başarmak her zaman kolay değil. Impakt tüketicilerin alışveriş yaptıkları şirketin üretim şartları, çevre duyarlılığı, politik duruşu ve etik anlayışına dair bilgi edinmesi için geliştirilen bir tarayıcı eklentisi. Chrome ve Firefox için üretilen ve aylık üyelikle hizmet vermesi planlanan Impakt, henüz kullanıma hazır değil ve projenin tamamlanması için Kickstarter kampanyasıyla destek topluyor. Kampanyaya yapacağınız 9 Dolarlık bir katkıyla 1 yıl boyu üye olabilirsiniz.

ABD / Kuzey Karolina Üniversitesi‘nde bir yeme bozukluğu tedavi merkezi müdürü Stephanie Zerwas gitmek istediği restoranın adresini Google Maps’e yazınca tuhaf bir durumla karşılaştı. iPhone’u, eğer arabayla gitmek yerine yürüyerek giderse 70 kalori yakabileceğini söylüyordu. Zerwas, bunda kötü bir niyet olmadığını, yürümeyi teşvik etmek için yapıldığını söylese de yeme bozukluğu olan kişiler için tehlikeli olabileceğini de ekliyor. Benzer gerekçelerden dolayı mıdır bilinmez ancak Google, sadece denemek için devreye aldıklarını söylediği kalori sayma özelliğini apar-topar kaldırdı

https://twitter.com/TaylorLorenz/status/920076957735440384

Kablosuz internet kullanmak güvenli değil! Bu ifade kulağa abartılı gelebilir ancak yeni keşfedilen bir açık, kablosuz internet bağlantılarına dışarıdan erişim sağlanıp kişinin gönderdiği tüm verilerin okunabileceğini gösteriyor. Belçikalı Araştırmacı Mathy Vanhoef tarafından keşfedilen ve KRACK adı verilen açık, saldırganların kablosuz internet erişim noktasını kopyalayıp, cihazınızdan geçen bütün veriyi kaydetmelerini sağlıyor. Böylece web sitelerine girmek için kullandığınız şifreler, sitelere kayıt olurken verdiğiniz kişisel bilgiler ya da başkalarına gönderdiğiniz mesajlar saldırganlar tarafından okunabiliyor. Çalışma sistemini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. İlaç gibi gelecek bir paketse dağıtıma çıktı

Haberler şahane (!) Fidye virüslerinin bu yıl tüm dünyada toplam 1 milyar Dolar’ın üzerinde zarara yol açtığı tahmin ediliyor. Bu kategorideki zararlı yazılımları incelemeye alan Carbon Black Tehdit Analiz Ünitesi (TAU), Karanlık Web’in en derin noktalarına inerek bu virüslerin üzerine kurulan ekonomiyi inceledi. Fidye virüsü hazırlayan, alan, satan ve kullananlar büyük bir yeraltı ekonomisi oluşturmuş durumda. Araştırmalar sonucunda 2016’dan 2017’ye, karanlık web üzerinden yapılan fidye virüsü satışlarında yüzde 2 bin 502 (25 kat) artış olduğu belirlendi.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]500 milyondan fazla kişinin ‘farkında olmadan’ birileri adına kripto para ürettiği anlaşıldı.[/inlinetweet] AdGuard adlı reklam engelleme şirketinin yaptığı araştırma, 500 bin kişinin kullandığı 220 adet popüler web sitesinin arka planda kripto para madenciliği yazılımı çalıştırdığını ortaya koydu. Bu sitelere dünyanın her yerinden insanlar girse de en çok etkilenen bölge ABD.

Google tarafından yapılan açıklamada [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Chrome’un Windows kullanıcılarının bilgisayarlarına bulaşan yazılımları temizleyeceği belirtildi.[/inlinetweet] Chrome Cleanup adlı hizmet kullanıcıların bilgisayarına izinsizce yüklenen yazılımları tespit edip silecek.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Rusya kendi Kripto-Ruble’sini üretmek için hazırlanıyor.[/inlinetweet] Haberin kaynağı, Rusya İletişim Bakanı Nikolay Nikiforov. Bakan, devlet tarafından üretilen kripto paranın madencilikle elde edilemeyeceğini, sadece yetkililer tarafından piyasaya sürülüp kontrol edileceğini belirtti. Kendi kripto para birimini piyasaya sürmeye hazırlanan tek ülke Rusya değil. Dubai’den yapılan bir açıklamada ülkenin kendi dijital para birimi emCash‘i geliştirme çalışmalarına başladığı belirtildi.

Girişimci Reuven Cohen’in projesi CoinLaunch, programcı olmayanların bile kendi kripto paralarını üretip dağıtabileceği CoinCreator hizmetini kullanıcılara sundu. Kişinin yapması gereken tek şey parasının adını ve kaç adet üretileceğini (emisyon) belirlemek. Ardından, CoinCreator ile yapılan basit bir sözleşme üretilen kripto paranın akışını ve kullanımını kontrol ediyor.

Fintek alanındaki ilerleyişini sürdüren [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]IBM uluslararası ödemeler için blok zinciri altyapısı kurduğunu duyurdu.[/inlinetweet] Küresel çapta gerçek zamanlı para hareketini olanaklı kılan sistem, ödeme süreçlerinin tek yerden sürdürülmesiyle zaman ve maliyetten tasarruf edilmesini amaçlıyor. TD Bank, National Australia Bank ve Mizuho Finansal Grubu’nun danışmanlık yaptığı projenin kurucu finansal kurumu Yeni Zelanda merkezli KlickEx Grup.

Bağımsız Rus televizyon kanalı Rain, 2016 ABD başkanlık seçimlerini etkilemeye çalıştıkları iddia edilen Rus trol’lerinden biriyle yaptığı röportajı yayımladı. Kendini ‘Maksim’ olarak tanıtan kişi, House of Cards dizisini izleyerek ABD vatandaşlarını kendi hükümetlerine karşı çevirecek mesajları nasıl oluşturacaklarını öğrendiklerini anlattı.

Önceleri İnternet Araştırma Ajansı olarak bilinen oluşumun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bir girişimi olduğu ve üyelerinin gazetelerin internet sayfalarına ABD’li okurlar tarafından yazılmış gibi gösterilen provoke edici yorumlar paylaştığı söyleniyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Google artık yüz tanıma teknolojisini kullanarak hayvanları da tanıyabiliyor.[/inlinetweet] Bu özellik hem kediler hem de köpekler için kullanılabiliyor. Google’ın bir sözcüsünün açıklamasına göre bu özellik sadece köpek cinslerini birbirinden ayırmıyor, dört ayaklı dostlarımızın her birini bireysel olarak ayırt edebiliyor.

Station, kullandığınız tüm web tabanlı hizmetleri tek bir arayüzde buluşturan yeni bir uygulama. Sekmeler arasında kaybolmanızı engelleyen ve bilgisayardaki çalışma alanınızı düzenli tutmanızı sağlayan Station ile 300’den fazla uygulamayı tek merkezden kontrol edebilirsiniz (ücretsiz).

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Station güzel bir programa benziyor, win8’de çalıştıramadım ama internette hakkında pek bilgi de göremedim açıkçası. yapımcısı kimdir nedir bilinmez.

  • Orhan Pamuk’un da Kara Kitap’ı yazarken Ishiguro ile benzer bir şekilde kendini eve kapattığını okumuştum.
    Netflix ise (madem bu kadar bütçe ayırmış) umarım Scorsese yerine (veya kadar) yeni yeteneklere destek olur. Elinde çok sağlam senaryolarla bekleyen bir sürü insan olduğuna eminim. Scorsese ve benzerleri iyi filmler çekseler de sinema endüstrisine artık katkı sağlamıyorlar. Köşebaşlarini tutanlardan her zaman korkarım. Diyeceğim umarım Netflix klasik bir stüdyo gibi davranmaz. Son dönemde izlediğim bağımsız olmayan herhangi bir filmden hiç bir keyif almayan birisi olarak söylüyorum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği