Haftanın Özeti: 156

16 - 22 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Teknolojinin hayatı iyileştirmek için geliştirildiği bir gerçek. Bundan yola çıkarak yapılan tartışmalarından birindeyse teknolojinin insan hakları savunuculuğunu değiştirdiği beş konu ve ve teknoloji uzmanlarının bunlara dahil olma yöntemlerine değinildi. Sonuçlar şu şekilde:

  • Teknoloji kapalı toplumları dünyadan haberdar ediyor.
  • İnsan hakları ihlalini daha iyi anlamamızı sağlıyor.
  • Aktivistlerin güvenliğini sağlıyor.
  • Üstel teknolojiler ve insan hakları işbirliği içinde kullanılabiliyor.
  • Aktivistlerin karşılaştığı zorluklar teknolojiyle çözülebilir.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Amazon’un sıradaki hedefi akıllı asistanı Alexa ile telefonsuz iletişim sağlamak.[/inlinetweet] Yakında hizmete girmesi beklenen yeni özellikle şirketin akıllı hoparlörü Echo hem sesli hem de görüntülü aramayı destekleyecek.

Şu an 25 bin kabiliyeti bulunan Alexa önümüzdeki 3 ay içinde bunlara 10 bin tane daha ekleyecek.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Microsoft, Surface serisinin yeni üyesi Surface Book 2’yi tanıttı.[/inlinetweet] Görünüş olarak önceki modeline oldukça benzeyen cihazın arkadan aydınlatmalı klavye ve esnek menteşeler gibi farklı özellikleri bulunuyor. 15 inçlik ekrana ve 17 saatlik pil gücüne sahip cihazda 8. nesil Intel Core i7 işlemci bulunuyor. Şirketin ilk gerçek dizüstü bilgisayarı olarak lanse edilen modelin ekranı, diğer Surface modellerinde de olduğu gibi, tablet olarak kullanmak üzere yerinden ayrılabiliyor.

Apple son üç yıldır Mac Mini adlı küçük masaüstü bilgisayar kasasının yeni bir modelini çıkarmıyor. Dolayısıyla haklı olarak şirketin bu ürünü sessiz sedasız rafa kaldırdığı düşünebilirsiniz ancak CEO Tim Cook durumun hiç de öyle olmadığını açıkladı. Cook, bir müşterinin Apple’a gönderdiği mektuba yanıt olarak “Mac Mini’yi çok sevmeniz bizi çok mutlu ediyor. Biz de bu ürünü çok seviyoruz. Müşterilerimiz Mac Mini için birçok farklı kullanım alanı buldu. Şimdilik konuyla ilgili detayları paylaşmanın vakti gelmedi ancak Mac Mini’yi ürün gamımızın önemli bir parçası olarak görüyoruz.” ifadelerini kullandı.

EPFL‘deki araştırmacılar daha geniş bir görüş alanı, genişletilmiş bir durumsal farkındalık ve daha fazla güvenlik oluşturmak adına iki otonom araçtan aldıkları verileri bir araya getirdi. Otonom araçlar ‘zeka’larını kameralardan, radarlardan, LIDAR sensörlerinden, navigasyondan ve haritalama sistemlerinden alıyor. Fakat otonom araçları daha da akıllı hale getirmenin yöntemleri var. Simülatör ve yol deneyleri yapan ekip, araçların birbiriyle iletişim kurarak öğrendiklerini birleştiren bir yazılım geliştirdi.

Stanford Üniversitesi araştırmacıları geçtiğimiz günlerde sonuçlarını yayımladıkları çalışmada deprem dedektörü olarak fiber optik kablolar kullandı. İnternet haricinde doğalgaz ve petrol şirketleri tarafından sondaj yapılırken kazaların önünü kesmek için kullanılan sistem şimdiye kadar 1,6 ve 1,8 şiddetindeki depremler dahil 800 sarsıntıyı önceden bildirdi.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Antibiyotik direnci sebebiyle 2050 yılında yılda 10 milyon kişinin öleceği tahmin ediliyor.[/inlinetweet] Bazı ilaç şirketleriyse yeni antibiyotikler üretmeyi bırakıp çareyi 100 yıllık bir yöntemde aramaya karar verdi. 1900’lerin başında keşfedilen ve bakteriyofaj adı verilen virüsler bakterileri öldürebiliyor. Dolayısıyla bu virüslerle geliştirilecek bir tedavi bakteriyel enfeksiyon geçiren hastaları iyileştirme potansiyeline de sahip.

Çoğunlukla Doğu Avrupa ve eski Sovyet ülkelerinde kullanılan bakteriyofajlar, yalnızca bakterileri hedef aldıkları için insan sağlığına bir tehdit oluşturmuyor.

2011’de fırlatılan, 8,5 ton ağırlığındaki Tiangong-1 adlı uzay istasyonu, Çin’in uzay gücü haline gelmesi açısından önemli bir semboldü. Geçtiğimiz yıl Çinli yetkililer, ülkenin ilk uzay istasyonunun artık kullanılmaması gerektiğini, görevlerini tamamlayamadığını açıklamıştı. Bununla birlikte ‘Heavenly Palace’ (Göklerdeki Saray) olarak bilinen uzay istasyonunun da birkaç ay içinde Dünya’ya çakılması bekleniyor.

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı’ndan (JAXA) bilimciler Ay yüzeyinin altında dev bir mağara bulduklarını açıkladı. Bu mağaranın astronotların araştırmalar sırasında kullanacağı Ay Üssü için oldukça uygun bir nokta olduğu düşünülüyor. Radyo dalgalarıyla yapılan araştırmalar sonucunda tespit edilen mağaranın 50 kilometre uzunluğunda ve 100 kilometre genişliğinde olduğu belirtildi.

Dünya’nın her yerini inceleyebilmemizi sağlayan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Google Maps, artık Uzay’ı da ekranlarımıza getiriyor.[/inlinetweet] Google, verileri NASA ile işbirliği yaparak elde etti. Artık oturduğunuz yerden Uzay’da dolanabilir, Uluslararası Uzay İstasyonu‘nun içini gezebilir, uyduların üzerindeki kraterlere verilen isimlerin kökenini öğrenebilirsiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Station güzel bir programa benziyor, win8’de çalıştıramadım ama internette hakkında pek bilgi de göremedim açıkçası. yapımcısı kimdir nedir bilinmez.

  • Orhan Pamuk’un da Kara Kitap’ı yazarken Ishiguro ile benzer bir şekilde kendini eve kapattığını okumuştum.
    Netflix ise (madem bu kadar bütçe ayırmış) umarım Scorsese yerine (veya kadar) yeni yeteneklere destek olur. Elinde çok sağlam senaryolarla bekleyen bir sürü insan olduğuna eminim. Scorsese ve benzerleri iyi filmler çekseler de sinema endüstrisine artık katkı sağlamıyorlar. Köşebaşlarini tutanlardan her zaman korkarım. Diyeceğim umarım Netflix klasik bir stüdyo gibi davranmaz. Son dönemde izlediğim bağımsız olmayan herhangi bir filmden hiç bir keyif almayan birisi olarak söylüyorum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği