Haftanın Özeti: 156

16 - 22 Ekim 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Sinema, TV, Kültür, Sanat

Medium’daki Writing Routines ekibi, bu yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Kazuo Ishiguro’nun çeşitli röportajlarında yazarlar için verdiği tavsiyeleri derlemiş. Yazarın deneyim ve alışkanlıklarından bazıları şöyle:

  • Türler arası geçiş yapmaktan çekinmeyen Ishiguro, diğer yazarları da farklı türlerde yazmayı denemeleri konusunda cesaretlendiriyor.
  • Yazar, ilk taslakları için kağıt ve kalem kullanıyor yazdıklarını sonradan bilgisayara geçiriyor.
  • Ishiguro, yazmanın başarılı yazarlar için bile her zaman keyifli bir süreç olmadığını itiraf ediyor.
  • Yazar, Man Booker Ödülü’nü alan kitabı Günden Kalanlar’ın (Remains of the Day) ilk taslağını yazdığı sırada dikkat dağınıklığını engellemek için kendini dört hafta eve kapayarak sabah 9-akşam 10:30 arası sadece kısa yemek molaları ile yazmış ve bu süre içinde kimseyle görüşmemiş.
  • Ancak Ishiguro bir günde çok fazla yazmanın her zaman üretkenlik anlamına gelmediğini ve kaliteyi düşürdüğü ya da kafa karıştırıcı hale geldiği noktada yazının bir sonraki güne bırakılmasının daha iyi bir fikir olduğunu da belirtiyor.
  • Reddedilmenin başka kapılar da açabileceğini hatırlatan yazarın gençliğinde BBC’ye gönderdiği radyo oyunu kabul edilmemiş fakat aynı oyun sayesinde lisansüstü eğitimine başlama şansını yakalamış.
  • Kendisi de şarkı yazan Ishiguro, Kanadalı müzisyen Leonard Cohen’den ilham aldığını ve yazarların başarılı söz yazarlarından öğrenecek çok şeyi olduğunu söylüyor.
  • Yazar, fikirlerin herhangi bir yerden gelebileceğini ve en iyi romanlarından birini eşinin yaptığı bir şakadan esinlenerek ortaya koyduğunu söylüyor.

Sanatçı Michael Murphy algı kayması ve görsel yanılsamayı kullanarak etkileyici eserler ortaya çıkarıyor. Murphy’nin 2010-2015 arasında yaptığı çalışmalara buradan ulaşabilir, eserlerin yapım sürecini ve detaylarını ise sanatçının YouTube kanalında izleyebilirsiniz. Örneğin aşağıdaki videoda bulunan işte 1200 top kullanmış. 

J.K. Rowling‘in 1995 yazdığı ilk Harry Potter romanı taslağı Londra’da bulunan British Library’de serinin ilk kitabının 20. yılı şerefine düzenlenen ‘Harry Potter: A History of Magic‘ sergisinde ziyaretçilerle buluştu. Bloomsbury Yayıncılık tarafından kabul edilmeden önce 12 yayınevinin reddettiği taslak, Harry’nin sihirbazlık dünyasına nasıl adım attığını anlatıyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Universal Music, çok geç olmadan Spotify benzeri kendi müzik hizmetini yaratmaya çalışıyor.[/inlinetweet] Bu amaçla yeni kurulan ve müziğe odaklanan girişimler için bir hızlandırıcı ağ oluşturan şirket sağladığı destek ve danışmanlıkla geleceğin müzik hizmetini kurmak için yardım alacağı oluşumların hayata geçmesine öncü oluyor.

Matrix filmlerinde ekrandan akan ve okuyanın sanal gerçekliğin (Matrix) içinde neler olduğunu öğrenmesini sağlayan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]yeşil Matrix kodun tasarımcısı Simon Whiteley kodunun ilginç öyküsünü filmin hayranlarıyla paylaştı.[/inlinetweet] Japon eşinin suşi tariflerinden yararlanan Whiteley, yemek kitaplarındaki harfleri tek tek inceleyerek kodu oluşturmuş.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Televizyon endüstrisini baş aşağı eden Netflix, şimdi de yönünü film endüstrisine çevirdi.[/inlinetweet] Şirket 2018’de 80 adet orijinal film çekecek. Ayrıca şirket bu hafta yaptığı açıklamada 2018 yılında içeriğe 8 milyar Dolar yatırım yapmayı hedeflediklerini söyledi. Netflix‘in, büyük yıldızların yer alacağı büyük bütçeli yapımlar üretme çabaları mevcut. Örneğin; Will Smith’in oynadığı, 90 milyon Dolarlık bütçeli Bright, Robert De Niro‘nun yer aldığı Martin Scorsese‘in yönettiği The Irishman gibi önemli yapımları var.

Bu haftaki TED konuşması önerimiz diğer canlılara saygıyı hatırlatmak için. Orman Bilimci Suzanne Simard bitkilerin arasındaki iletişimin inceliğini ormanlar üzerinden anlatırken 30 yıllık deneyimine ve motive eden noktalara değiniyor.

Bu derlemeden arkadaşlarınızı haberdar etmek için aşağıda yer alan sosyal medya paylaşım düğmelerini kullanabilirsiniz. Yeni özetlerden erken haberdar olmak için e-posta bültenimize abone olmayı unutmayın.

Fikir ve katkılarınızı yorumlarınızda bekler, hepinize iyi haftalar dileriz!

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

5 Yorum

  • Station güzel bir programa benziyor, win8’de çalıştıramadım ama internette hakkında pek bilgi de göremedim açıkçası. yapımcısı kimdir nedir bilinmez.

  • Orhan Pamuk’un da Kara Kitap’ı yazarken Ishiguro ile benzer bir şekilde kendini eve kapattığını okumuştum.
    Netflix ise (madem bu kadar bütçe ayırmış) umarım Scorsese yerine (veya kadar) yeni yeteneklere destek olur. Elinde çok sağlam senaryolarla bekleyen bir sürü insan olduğuna eminim. Scorsese ve benzerleri iyi filmler çekseler de sinema endüstrisine artık katkı sağlamıyorlar. Köşebaşlarini tutanlardan her zaman korkarım. Diyeceğim umarım Netflix klasik bir stüdyo gibi davranmaz. Son dönemde izlediğim bağımsız olmayan herhangi bir filmden hiç bir keyif almayan birisi olarak söylüyorum.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği