Akıllı araçlar yol güvenliğini birbiriyle haberleşerek sağlayacak

Araştırmacılar, daha geniş bir görüş alanı ve daha fazla güvenlik sağlamak adına iki otonom araçtan aldıkları verileri bir araya getirdi.

Haber Özeti

Tam Sürüm

EPFL‘deki araştırmacılar, daha geniş bir görüş alanı, genişletilmiş bir durumsal farkındalık ve daha fazla güvenlik oluşturmak adına iki otonom araçtan aldıkları verileri bir araya getirdi. Otonom araçlar ‘zeka’larını kameralardan, radarlardan, LIDAR sensörlerinden, navigasyondan ve haritalama sistemlerinden alıyor. Fakat otonom araçları daha da akıllı hale getirmenin yöntemleri var. EPFL’deki araştırmacılar, bu araçlar arasında veri aktarımı yaparak güvenilirliği arttırmaya çalışıyor. Similatör ve yol deneyleri yapan ekip, araçların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir yazılım geliştirdi. Bu sayede, bir arabanın arkasında seyreden başka bir arabanın görüş alanı genişletilebilir.

Kooperatif algı

EPFL’den Alcherio Martinoli, “Günümüzde akıllı araç gelişimi iki konuya odaklanıyor; otonom olma seviyesi ve iş birliği seviyesi.” diyor. Araştırmacılar, yazılımda kooperatif algı algoritmaları kullandı. Kooperatif algı, bir akıllı aracın, verilerini başka bir akıllı aracın verileriyle birleştirip sürüş kararları almasını sağlıyor. Ekip, öndeki aracı geçme riskini değerlendiren yardımcı bir sistem de geliştirdi.

Verileri birleştirmenin zorluğu

Ekip, Mobileye kamera, düzgün bir lokalizasyon sistemi, Wi-Fi iletişimi sağlayan bir yönlendirici, yazılımı çalıştıran bir bilgisayar ve harici bir batarya kullanarak iki adet Citroen C-Zero elektrikli aracı birbiriyle bağlantılı hale getirdi. Martinoli, “Bu araçlar otonom değildi. Biz birtakım malzemeler kullanarak onları ‘akıllı’ hale getirdik.” dedi.

İki araçtan veri birleştirmenin zorluklarından biri de göreceli konumlandırma. Araçların birbirlerine ve çevredeki nesnelere göre konumlarını tam olarak bilmeleri gerekiyor. Örneğin; iki araç tek bir yayayı aynı yerde göremezse, tek bir yaya yerine iki yaya algılamaları riski var. LIDAR sensörleri ve kameraları tarafından sağlanan sinyalleri kullanan araştırmacılar, navigasyon sistemindeki aksaklıkları düzeltebildi. Bu işlemi araçlar hareket halindeyken yapmak durumunda oldukları için biraz zor oldu. Yürütülen çalışmada sadece iki araç kullanılsa da, ileride ikiden fazla araç arasında bir iletişim ağı kurulması planlanıyor.

Kaynak: Kurzweil AI

EPFL'deki araştırmacılar, daha geniş bir görüş alanı, genişletilmiş bir durumsal farkındalık ve daha fazla güvenlik oluşturmak adına iki otonom araçtan aldıkları verileri bir araya getirdi. Otonom araçlar 'zeka'larını kameralardan, radarlardan, LIDAR sensörlerinden, navigasyondan ve haritalama sistemlerinden alıyor. Fakat otonom araçları daha da akıllı hale getirmenin yöntemleri var.  Similatör ve yol deneyleri yapan ekip, araçların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir yazılım geliştirdi. Araştırmacılar, yazılımda kooperatif algı algoritmaları kullandı. Kooperatif algı, bir akıllı aracın, verilerini başka bir akıllı aracın verileriyle birleştirip sürüş kararları almasını sağlıyor. Yürütülen çalışmada sadece iki araç kullanılsa da, ileride ikiden fazla araç arasında bir iletişim ağı kurulması planlanıyor.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği