Haftanın Özeti: 149

28 Ağustos - 3 Eylül 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Bilim, Yazılım, Donanım

Elektrikli araçlar çevre dostu olarak düşünülse de ihtiyaç duydukları elektriğinin üretilme şekline bağlı olarak bıraktıkları karbon ayak izi işin rengini değiştiriyor. Elektrik salınım faktörü, enerji üretim kaynağına göre (kömür, doğal gaz, nükleer, hidroelektrik, rüzgar enerjisi vb.) değişimler söz konusu olduğu için araçların ürettiği sera gazı salınımı her ülkede aynı değil. Örneğin; elektrik İzlanda’da genellikle yenilenebilir kaynaklardan Norveç’teyse genellikle su gücü ile üretiliyor. Dolayısıyla bu araçlar bazı ülkelerde mantıklı, bazılarında değil.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Almanya’nın başkenti Berlin’de gönüllülerle beraber 6 ay sürecek bir yüz tanıma deneyi yapılıyor.[/inlinetweet] Almanya İçişleri Bakanlığı ilk sonuçlardan gayet memnunken bazı vatandaşlar artan gözetimden rahatsız. Almanya’nın federal polisi, proje için gönüllü olmayan ama gözetleme kameralarının kaydettiği diğer bütün vatandaşların fotoğraflarının hemen silindiğini belirtti. Ama inanıp inanmamak size kalmış. 

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]SanDisk 400 GB kapasiteli ilk microSD kartı üretti.[/inlinetweet] 250 Dolarlık kart Eylül ayında piyasaya çıkacak. 35 saatlik tam HD video kayıt depolama kapasiteli ürün özellikle drone sahiplerinin, GoPro meraklılarının ve Nintendo Switch hayranlarının ilgisini çekecek gibi görünüyor.

‘Yükte hafif pahada ağır’.

Hisse senedi endeksi Dow Jones‘un bu hafta yayımladığı rapora (ve Apple’ın gönderdiği davetiyelere) göre [inlinetweet prefix=”,” tweeter=”” suffix=””]Apple, iPhone 8’i 12 Eylül Salı günü gerçekleştireceği bir etkinlikte tanıtacak.[/inlinetweet] Teknoloji devinin iPhone 7S ve iPhone 7S Plus olarak isimlendirilmiş iki yeni telefonun yanı sıra, üstün özelliklere sahip iPhone 8‘i de tanıtması bekleniyor. 4K özelliği bulunan bir Apple TV ve yeni bir Apple Watch’ın da etkinlikte tanıtılacağı, gelen bilgiler arasında.

“Arkadaşlar hazırsanız paraları elden ele uzatalım.”

Mevcut gelişmelere bakılırsa, [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]yakın gelecekte telefonlar ekran kilidini kameraları sayesinde sahiplerinin yüzünü tanıyarak açacak.[/inlinetweet] Sadece bu da değil, kamera ile çektiğiniz yabancı dildeki bir metin ana dilinize çevrilecek ya da oturma odanızı çektiğinizde kamera, almak isteyeceğiz bir ürünü sanal olarak evinize yerleştirecek. Bu gelişmelerin ilk adımları şimdiden atılıyor (bu ay tanıtılması beklenen iPhone 8’in üç boyutlu objeleri tarayabilen bir modeli olacağı da söylentiler arasında). Dolayısıyla yakın geleceğin en belirleyici bileşeni kameralar olacak.

Kısa zaman önce tanıtılan Galaxy Note 8’in hızlı çift lensli kamerası cihazın en önemli özelliklerinden biri. Bu da mı gol değil?

Akıllı telefonlar sayesinde hepimiz üretken fotoğrafçılara dönüşüyoruz. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]InfoTrends’in tahminlerine göre bu yıl dünya çapında 1 trilyon 200 milyar fotoğraf çekilecek.[/inlinetweet] Bu dev albümün yüzde 85’i için akıllı telefonlar kullanılacak. Akıllı telefon kameralarının gelişmesi ile dijital kameralara gösterilen rağbet ciddi şekilde azalmış durumda (artık birçok kişi için ayrı bir fotoğraf makinesi almak anlamsız bir hale geldi). Bunun sonucunda 2010 yılında 121,5 milyon olan dijital fotoğraf makinesi satışları 2016’da 13 milyona düştü.

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının popülerliği de fotoğraf paylaşmanın çok daha kolay olduğu akıllı telefon kameralarının yükselişine etki eden faktörler arasında.

Kaliforniya’nın Pebble Beach bölgesinde G-Summit zirvesi için toplanan robotik ve yapay zekanın en büyük zihinleri bir gün hepimizin akıllı telefon alır gibi robot almaya başlayacağını düşünüyor. İnsan benzeri robotlar alışverişlerimizde bize yardımcı olacak, hatta kahvemizi hazırlayıp getirecek.

Tam otomatik dikiş teknolojileri üreten SoftWear Automation 2015 yılında dikiş robotu LOWRY’yi tanıtmıştı. Makine görüsü yöntemi kullanan robot başlangıçta yalnızca banyo paspası gibi basit ürünler üretebiliyordu. Şirketin teknolojisini geliştirmesiyle artık tişört ve kot pantolon gibi giysiler de dikmeye başlayan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]tekstil robotu LOWRY, tek başına 17 işçiye bedel dikişin üstesinden geliyor.[/inlinetweet]

Yapay zeka ittifakına hazır mısınız? Amazon ve Microsoft, ses asistanları Alexa ve Cortana‘nın birbirleriyle konuşarak işbirliği yapacağını söyledi. Windows 10 işletim sistemli bilgisayarınızı, iPhone’unuzu ya da Android cihazınızı açıp “Hey Cortana, Alexa’yı aç!” diyerek Alexa’ya talimat verebilirsiniz. Aynı şekilde Alexa’ya “Cortana’yı aç.” diye seslenebilirsiniz. Dolayısıyla birinin yapamadığını diğeri tamamlayabilecek.

Kötü niyetli hacker’ların her geçen gün daha karmaşık saldırılar düzenlemesine çözüm olarak [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Çin, dünyanın ilk kuantum iletişim ağını kullanıma sokuyor.[/inlinetweet] Jinan Projesi adı verilen ve hack’lenmesi mümkün olmayan bilgisayar ağı, kuantum teknolojileri için bir dönüm noktası niteliğinde . Kuantum ağının nasıl bir değişim yaratabileceğini aşağıdaki (🇺🇸) videodan anlayabilirsiniz.

Kahve ile ilgili her geçen gün iyi bir haber geliyor. Artık ikinci, üçüncü hatta dördüncü fincan kahvenizi doldururken kendinizi kötü hissetmenize gerek yok. İspanya’nın Pamplona şehrindeki Navarra Hastanesi’nde gerçekleştirilen bir çalışmada, yaklaşık 20 bin katılımcı, ortalama 10 yıl boyunca takip edildi. Araştırmada, günde en az dört fincan kahve içenlerin ölüm riskinin neredeyse hiç kahve içmeyenlere göre yüzde 64 daha düşük olduğu görüldü. Araştırmacılar 45 yaş ve üzeri katılımcılar arasında, günde fazladan içilen iki fincan kahvenin ölüm riskini yüzde 30 azalttığını gördü.

Aşırı dozda uyuşturucu kullanımının sadece ABD’de ve sadece 2016 yılında 60 binden fazla ölüme sebep olduğu düşünülüyor. Uyuşturucunun içindeki kimyasallara karşı beynin direnç kazanmasını sağlayan yeni bir aşı sayesinde bu tür ölümler son bulabilir. ABD’deki araştırmacılar, hem eroinin hem de sentetik opioidin etkilerinden koruyacak bir aşı üzerinde çalışıyor. Bu tür maddelerin bağımlılık yaratmasını engellemek için üretilen aşı henüz sadece maymunlar ve fareler üzerinde denendi ve hakemlik sürecine girmedi.

İngiltere / Cambridgeshire bölgesinde 100 Bilimci ve Mühendis, düşük maliyetli bir robot geliştirmek için bir araya geldi. Sonuçta ortaya çıkan [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Versius, dünyanın en küçük cerrah robotu olarak kayıtlara geçti[/inlinetweet]. Robot her gün on binlerce hastanın ameliyatını gerçekleştirebilecek kapasitede. İnsan kolunun çalışma prensibini taklit eden cihaz fıtık, kalın bağırsak, prostat ve kulak-burun-boğaz ameliyatları gibi pek çok alanda kullanılabiliyor.

Melbourne Üniversitesi’nden Jason Chuen ve Jasamine Coles-Black üç boyutlu yazıcının sağlık sektöründe hangi alanları değiştireceğine dair bir makale yayımladı. İşte Chuen ve Coles-Black’e göre üç boyutlu yazıcının gelecekte sağlık alanında değişiklikler yaratacağı 5 konu:

  1. Biyobaskı.
  2. Tek hapta birçok farklı ilaç.
  3. Ameliyat öncesi prova imkanı.
  4. Kişiselleştirilmiş protezler.
  5. Depolardaki ilaç ve protezlerin yerine sadece dijital tasarım dosyalarının saklanması.

Bilimciler, ABD ve Kanada arasındaki Büyük Göller bölgesinde çeşitli balık türlerinin beyinlerinde antidepresan birikmesinin başladığını raporladı. Atık sulardan göllere ulaşan antidepresanlar çevre ve biyolojik çeşitlilik için ciddi bir tehlike oluşturuyor. Balıkların beslenme alışkanlıkları ve içgüdülerini etkilediği gözlemlenen sudaki kalıntılar bazı balıkların yırtıcıların varlığını anlamalarını engelliyor.

Balıkları yiyen insanlarsa pişmiş kelle gibi sırıtıyor.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Teşhisi zor hastalıklardan pankreas kanseri artık selfie ile tespit edilebilecek.[/inlinetweet] Washington Üniversitesi’nden araştırmacıların geliştirdiği ‘BiliScreen’ uygulaması pankreas kanserinin en önemli belirtilerinden bilirübin seviyesindeki artışı, gözün beyaz kısmındaki sararma miktarını analiz ederek tespit ediyor. BiliScreen ile şimdiye kadar yapılan testlerde hastalık ihtimali olan vakaların yüzde 89,7’sine doğru teşhis konuldu.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilaç şirketi Novartis‘in yeni geliştirdiği yeni kanser tedavisi yöntemini onayladı. Daha önce görülmemiş sonuçlar sunan yöntem sayesinde nadir ve ölümcül bir kanser türü yok edilebiliyor. Bu yöntemle tedavinin bedeli ise 475 bin DolarCAR-T adı verilen yöntemle hastanın akyuvarları vücudundan alınıyor ve laboratuvarda, kanser hücrelerine müdahale edebilecek şekilde geliştiriliyor. Daha sonra vücuda yerleştirilen bu hücreler, kanserli hücrelerle savaşabiliyor.

Yapılan araştırmalar çıplak ayakla toprağa basma yani ‘topraklama’nın kişilerin bedensel ve ruhsal sağlığına iyi geldiğini ortaya koyuyor. [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Elektron açısından zengin toprağa basmak vücuda antioksidan sağlıyor[/inlinetweet] ve serbest radikallerin yok edilmesine yardımcı oluyor. Elektronların ayak tabanlarından vücuda alınması ile bedenin dünya ile aynı elektrik yükü potansiyeline sahip olması sağlanıyor. Başlıca faydaları arasında kan viskozitesinin azalmasını ve stres hormonu kortizol seviyesinin düzelmesini sayabiliriz.

20 dakikalık topraklanmanın ardından vücuttaki dolaşım (koyu mavi en düşük dolaşımı, koyu kırmızı en yüksek dolaşımı ifade ediyor).

NASA, Yellowstone süper yanardağının Dünya için herhangi bir asteroitten daha tehlikeli olabileceğini düşünüyor. Büyük patlamalar yaklaşık her 100 bin yılda bir gerçekleşiyor ve bu ihtimal dinazorları yok eden asteroit gibi bir asteroidin çarpma ihtimalinden daha yüksek. NASA araştırmacıları, magmayı soğutmanın bir yolunu bulabilirlerse volkanik bir felaketin de önlenebileceğini söylüyor.

Indiana Jones karakterine ilham veren ABD’li Diplomat ve Arkeolog Edgar Banks tarafından 1900’lerin başında keşfedilen, Babillilere ait Plimpton 322 (P 322) tabletinin bir trigonometri tablosu olduğu fikri ortaya atıldı. Sydney’deki New South Wales Üniversitesi’nden Matematikçi Daniel Mansfield ve Norman Wildberger, 3 bin 700 yıllık çivi yazılı tablet üzerinde 2 yıl çalıştıktan sonra bunun bir trigonometri tablosu olduğuna emin olduklarını açıkladı.

Eğer bu iddia doğruysa Babilli matematikçiler ilk trigonometri tablosunu geliştirmekle kalmamış aynı zamanda bu alanda Yunanlılara da bin yıldan fazla fark atmış demektir.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Alan Turing’in kayıp mektuplaşmaları Manchester Üniversitesi’ndeki bir depoda bulundu.[/inlinetweet] Yaklaşık 30 senedir kayıp olan ve 1949’dan Turing’in ölümüne kadar uzanan zamanda (1954) gerçekleşen yazışmaları kapsayan ‘hazine’ bilimcinin yapay zeka, bilgisayar ve matematik alanlarındaki ileriye dönük düşüncelerine odaklanıp Turing’in günlük etkinliklere bakış açısı hakkında ipucu veriyor.

Data Radar isimli YouTube kanalı 1962’den bugüne bilgisayar oyunlarının evrimini 11 dakikalık bir video ile özetlemiş. Oyun sektörünün 55 yıllık dönüşümüne adım adım tanık olurken ufak bir nostalji turuna çıkabilirsiniz.

Bilimciler Şubat ayında yakınımızdaki cüce yıldız Trappist-1’in etrafında Dünya boyutunda 7 adet gezegen olduğunu keşfetmişti. Yeni yapılan araştırmalar sistemdeki yaşama elverişli 3 gezegende su olabileceğini ortaya çıkardıysa da henüz bunu kanıtlayacak bir bulguya ulaşılmadı. Sıradaki aşamada Hubble teleskobuyla gezegenlerde okyanus oluşumuna sebep olabilecek hidrojen bulutları aranacak. Araştırmacıların su izine rastlaması halinde dünya dışı yaşam formlarını keşfetmeye dair yeni bir umut doğacak.

NASA’nın Cassini uzay aracı 2004 yılından beri Satürn’ün sistemini inceleyerek dev gezegen hakkında bize yeni bilgiler sağlıyor. Cassini’nin çektiği büyüleyici Satürn görüntülerini NASA Jet Propulsion Laboratuvarı’nın YouTube kanalında izleyebilirsiniz.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor.Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Güzel Adam

    Bu ne güzel bir hizmet. Balık bilmez ise Halik bilir. Her türlü dogru- yanlış, güzel-çirkin, faydalı-faydasız, bilgileri tasnif ederek bir vakanivus gibi (Hükümet yanlısı gibi Değil; DEVLET yanlısı) olayları tasnif ediyorsunuz.

    Yıllar sonra bunları birleştirerek tek bir dosyada toplayabilirseniz, arama motoru (veya word -find) ile konuların tarihi kayıtları araştırmacılara yararlı olur.

    Selam sevgi ve düşüncelerinize dostluklar ile

    Güven Berk

  • Merhaba, bu haftanın özetinde bilim, teknoloji, yazılım ve donanım başlığı altında yer alan 16. haberde paylaştığınız kaynağa göre “BiliScreen” adlı telefon uygulaması göz beyazında oluşan sarılaşma oranı ile pankreas kanseri teşhisi konulmasına yardımcı olmakta iken haftanın özetinde uygulamanın prostat kanseri teşhisine yardımcı olduğu yazmaktadır. Sanırım bir yazım hatası olmuş, düzeltirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.

  • Yine faydalı bir paylaşım olmuş. Eser beyin dediği gibi “Teşhisi zor hastalıklardan prostat kanseri artık selfie ile tespit edilebilecek. ” başlıklı haberin pankreas şeklinde düzeltilmesi gerek.

  • Serdar bey günümüzün Türkiye’sindeki en iyi sosyolog-toplum bilimcilerden birisiniz. Kitap yazmayı düsünüyor musunuz?

  • Oncelikle emek sarfeden tum ekibe selamlar.
    Ben bu 5 sayfalik haberler serisini her zaman tek cirpida okuyorum ama şöyle bir sıkıntı oluyor. Ayrintisina inmeyi istedigim haberler geride kaliyor. (Tembelligim yuzunden) ben de her zaman geriye donemiyorum ve acikcasi gelismelerin “hakkini veremiyorum” hissine kapiliyorum.
    Acaba, ilgilendigimiz haberleri kaydedebildigimiz, sonradan onlara toplu sekilde ulasabildigimiz bir gelistirme yapilabilir mi ? Ya da var da benim mi henuz haberim yok. Veya bu istegim farkli uygulamalar ile cozulebilir mi ?
    Yaptığınız işe bayildigimi tekrar belirterek mesajimi sonlandirmak istiyorum. Hepinize selamlar saygılar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği