3D yazıcılarla sağlıkta değişecek 5 alan

Melbourne Üniversitesi'nden Jason Chuen ve Jasamine Coles-Black, 3D yazıcının sağlık sektöründe hangi alanları değiştireceğine dair bir makale yayımladı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Yeni yapılan bir araştırma, 3D yazıcının gelecekte sağlıkla ilgili hangi alanlarda kullanılabileceğini ortaya koydu. Melbourne Üniversitesi’nde damar cerrahisi müdürü Jason Chuen, 3D yazıcının sağlık sektöründe büyük değişikliklere yol açacağını söylüyor. Yapılan araştırmanın Chuen ve Jasamine Coles-Black tarafından yazılan makalesi Medical Journal of Australia‘da yayımlandı.

İşte Chuen ve Coles-Black’e göre 3D yazıcının gelecekte sağlık alanında değişiklikler yaratacağı 5 alan:

1. Biyobaskı

3D yazıcıda organ basmak mümkün olacak mı? Chuen’e göre pek de mümkün değil. Fakat gelecekte organların temel görevlerini görebilen insan dokusu basılabileceğine inanıyor. Böylece bazı organ nakillerine gerek kalmayacak. Bilimciler, 3D yazıcıyla organların bazı görevlerini bir noktaya kadar yerine getirebilen ‘organoid‘leri zaten üretebiliyor. Cheun, asıl zor olan şeyin bu organoidleri hastanın asıl organı yerine geçirmek olduğunu düşünüyor.

Biyobaskı sayesinde, bilgisayar güdümlü bir pipet kullanılarak gıda eriyiğindeki hücre kültürleri alınacak ve jel şeklinde bastırılacak. Jel olmazsa hücreler tamamen su dolu hale geliyor. Chuen, “Hücreleri basarken canlı tutabilmek mümkün olmadığı sürece bütün bir organ basmak hayal olarak kalacak.” diyor.

2. Bir sürü ilaç tek bir hapın içinde

Yaşlıların çoğu günde birden fazla hap içmek zorunda kalabiliyor. Peki ya tek bir hap doktorun verdiği on tane hapın yerine geçebilseydi? Chuen’a göre 3D yazıcı bunu mümkün kılabilir. Tek bir hapın içine bir madde yerleştirilerek çözülmesi yerine, tek bir hapın içine farklı zamanlarda çözünerek etkisini gösterecek birkaç hap yerleştirilebilir. 3D yazıcıyla elde edilen ve üç farklı madde içeren ‘polypill‘ (çoklu hap) diyabet ve yüksek tansiyonu olan hastalar için üretildi bile. Kim bilir belki de gelecekte doktorlar reçetemize ilaç yazmayacak da ilacın nasıl basılacağını tarif eden dijital dosyalar verecek.

3. Ameliyat provaları

Cerrahların 3D yazdırılmış modeller kullanarak ameliyat provaları yapmaları, ameliyatların daha hızlı biteceğini ve hastalar için daha az travmatik olacağını ortaya koydu. Büyük bir tasarruf sağlaması da cabası. Chuen ve Coles-Black, Austin Hastanesi‘ndeki cerrahlara böbrekteki tümörleri alma konusunda yardımcı olmak için 3D yazıcıyla plastikten böbrek yazdırdı. Biyolojik modelleri 3D yazıcıyla üretirken masrafın büyük kısmını oluşturan şey materyaller ya da yazıcının kendisi değil, dosyaları yazıcıda basılmaya uygun hale getiren yazılım. Örneğin Chuen’in kullandığı yazılımın yıllık maliyeti yaklaşık 55 bin lira.

4. Kişiselleştirilmiş protezler

3D yazıcılar çıkar çıkmaz, insanlar çeşitli hayvanlar için amatör protezler üretmeye başladı. İnsanlarınkinin aksine hayvanlar için üretilen protezler tek tip değildi. 3D yazıcılar yaygınlaştıkça tek tip protezlerin modasının geçmesi bekleniyor. Zira artık tamamen hastanın ihtiyaçlarına yönelik protezler üretilecek. Chuen, “Örneğin, şu anda yapılan kalça protezi ameliyatında cerrahlar hastanın kemiklerini proteze uygun hale getirmek zorunda kalıyor. Gelecekte ise 3D yazıcıyla kişiye uygun protez üretilmesi mümkün olacak.” diyor.

5. Yaygın üretim

Chuen, gelecekte dijital dosyaların paketli ilaçlar ve protezlerle dolu ecza depolarının yerini alacağını söylüyor. Bu dosyalar ihtiyaç halinde hastane ve eczaneler tarafından indirilebilir ve yazdırılabilir hale gelecek. Fakat Chuen, bu tür bir üretim modelinin ürünlerin kalite kontrolünü sağlamak açısından riskler taşıdığını da belirtiyor. Yine de tıbbi bakımın daha kaliteli, daha hızlı ve daha kişisel hale getirecek bir sistem olduğunu düşünüyor. Chuen, “Hayal ettiğiniz şeyi yazıcıda yazdırabildiğiniz bir dünyaya doğru ilerliyoruz.” diyor.

Kaynak: Futurity

Melbourne Üniversitesi'nden Jason Chuen ve Jasamine Coles-Black 3D yazıcının sağlık sektöründe hangi alanları değiştireceğine dair bir makale yayımladı. Makale Medical Journal of Australia'da yayımlandı. İşte Chuen ve Coles-Black'e göre 3D yazıcının gelecekte sağlık alanında değişiklikler yaratacağı 5 konu:

  • Biyobaskı
  • Bir çok ilaç tek hapın içinde
  • Ameliyat provaları
  • Kişiselleştirilmiş protezler
  • Depolardaki ilaç ve protezlerin yerine dijital dosyalar

3 Yorum

  • İnsanların hayatları boyunca, tüm hastalıklara karşı genetiği değiştirilmiş ve direnci arttırılmış bir teknoloji, bunları tamamen geçersiz kılar. Peki öyle bir teknoloji mümkün mü? Onu da, önümüzde ki yıllarda bu alanda yapılacak gelişmelere bakarak anlayabiliriz, ama bana göre bu mutlaka gerçekleşecek!

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği