Çin ilk hack edilemez kuantum ağını hayata geçirecek

Kötü niyetli hackerların her geçen gün daha karmaşık saldırılar düzenlemesine çözüm olarak Çin, dünyanın ilk kuantum ağını kullanıma sokuyor.

Haber Özeti

Tam Sürüm

Kötü niyetli hackerların her geçen gün daha karmaşık saldırılar düzenlemesine çözüm olarak Çin, dünyanın ilk kuantum ağını kullanıma sokuyor. Jinan Projesi adı verilen ve hacklenmesi mümkün olmayan bilgisayar ağı, kuantum teknolojileri için bir dönüm noktası niteliğinde.

Teknolojinin geliştirildiği Jinan şehrinden adını alan proje, bu ayın sonunda kullanılmaya başlayacak. Pekin ve Şangay’ın ortasında bulunması nedeniyle stratejik öneme sahip olan Jinan bu projenin merkezi olarak belirlendi. Jinan Kuantum Teknolojisi Enstitüsü Yönetici Asistanı Zhou Fei “Bu ağı milli savunma, finans ve diğer alanlarda kullanmak istiyoruz. Pilot çalışmaların başarılı olması durumunda bu ağı önce Çin’e daha sonra tüm dünyaya açabiliriz.” şeklinde konuştu.

Çin bir adım önde

Bu ağı kullanıma sunarak Çin dünyada kuantum teknolojisini gerçek hayatta, ticari olarak kullanan ilk ülke olacak. Proje aynı zamanda Çin’in kuantum teknolojileri alanında küresel bir oyuncu olma isteğini de ortaya koyuyor. AB ve Birleşik Devletler de bu alanda liderlik için yarışıyor.

Kuantum Anahtar Değişimi (quantum key distribution) olarak bilinen ağ, diğer elektronik iletişim ağlarına göre çok daha güvenli. Geleneksel telefon ya da internet kablolarının aksine, kuantum anahtar değişimi ağlarını fark edilmeden dinlemek mümkün değil. Ağda herhangi bir noktanın dinlenmesi halinde hem göndericiye hem de alıcıya konu ile ilgili uyarı veriliyor. Böylece kimsenin konuşmaları habersizce dinlemesi mümkün olmuyor. Tamamen kullanıma sunulduğunda, diğer hükumetlerin Çinlilerin iletişimini dinlemesi imkansız hale gelecek.

Jinan ağında askeriye, hükumet, finans ve elektrik sektörlerinden 200 kadar Çinli kullanıcı, mesajlarını hiç kimsenin okumadığını bilerek güvenli bir şekilde iletişim kurabilecek. 2 bin km’lik ağ dünyanın en uzun kara tabanlı kuantum iletişim ağı olacak.

Liderlik yarışı kızışıyor

Financial Times’a açıklama yapan Kuantum Fizikçisi Tim Byrnes, “Çin kuantum araştırma projeleri alanında çok önemli gelişmelere imza attı. Başka bir yerde yapılsa çok pahalıya mal olacak projeleri Çin’in ne kadar çabuk kullanıma soktuğunu görmek hayret verici. Kuantum iletişiminin ticari alanda kullanımı, dünyanın diğer bölgeleriyle karşılaştırıldığında Çin’de çok daha ileri seviyede. Bu da ülkenin bu alanda AB ve ABD’nin önünde yer alma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Ancak Avrupa da 21. yüzyılın en önemli teknolojik olaylarından biri olarak görülen kuantum devriminde ön sıralarda yer almaya kararlı görünüyor. AB, kuantum teknolojilerine 550 milyon Dolar yatırım yaptı ve 2016’da yayımlanan Kuantum Manifestosu ile bu alanda çalışan araştırmacılara siyasi destek sağladı.

Ayrıca Çin’in son gelişmeleriyle birlikte, dünyanın en büyük kuantum gücü yarışı da resmi olarak başlamış gibi görünüyor.

Kaynak: PHYS

Kötü niyetli hackerların her geçen gün daha karmaşık saldırılar düzenlemesine çözüm olarak Çin, dünyanın ilk kuantum ağını kullanıma sokuyor. Jinan Projesi adı verilen ve hacklenmesi mümkün olmayan bilgisayar ağı, kuantum teknolojileri için bir dönüm noktası niteliğinde. Bu projeyle birlikte Çin, kuantum teknolojilerini gerçek hayata dahil etme konusunda, AB ve ABD gibi rakiplerinin bir adım önüne geçiyor.

2 Yorum

  • Çin bir yandan katı bir şekilde interneti sansürlerken bir yandan da yeni teknolojilerin üzerine gidiyor. Sanırım bizim sansürümüz yeteri kadar değil. Biraz daha artırmamız gerek. Dünya gücümüzü görecek ve iyiden iyiye kıskanacak.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği