Küresel kuantum interneti gerçeğe bir adım daha yaklaştı

Kuantum iletişimini ve kuantum kriptografiyi test etmek için kurulan Micius uydusuyla gerçekleştirilen son deneme, küresel kuantum internetini gerçeğe bir adım daha yaklaştırdı.

Haber Özeti

Tam Sürüm

İnternet sayesinde hiç olmadığı kadar büyük miktarlarda bilgi parmaklarımızın ucunda. Öte yandan hassas veriler kimi zaman çalınma tehlikesiyle karşı karşıya kalabiliyor.

Bilimciler, Çin’in Micius uydusunu kullanarak Çin ve Avusturya arasında kuantum kriptolu veri aktarımı sağladığına göre kuantum kriptografi hassas verilerin daha iyi korunmasını sağlayarak hırsızlık veya gizlice dinleme gibi durumları tamamen imkansız kılabilir. Yapılan deney, dünyayı küresel kuantum internetine bir adım daha yaklaştırmış oldu.

Micius, kuantum iletişimini ve kuantum kriptografiyi test etmek için 2016’nın Ağustos ayında kuruldu. Geleneksel iletişim uyduları bilgiyi radyo veya mikrodalga sinyalleriyle iletirken Micius bilgiyi etkili şekilde ‘ışınlamak’ için kuantum bağlantılı fotonlar kullanıyor. Uydu geçtiğimiz yıl bir rekora imza atarak bin 200 kilometreden fazla bir mesafede mesaj göndermeyi başarmıştı. Bilimciler bu kez Micius’u kullanarak 7 bin 600 kilometre mesafeden Avusturya ve Çin arasında kuantum anahtar dağıtımıyla şifrelenmiş veri aktarımı yapmayı başardı.

Uydu öncelikle kendisi ve bir yer istasyonu arasında güvenli bir anahtar oluşturuyor daha sonra da başka bir anahtar ve başka bir istasyonla aynı işlemi yaparak bilgi aktarımını gerçekleştiriyor. Gerçekleştirilen denemede yaklaşık 5 kilobaytlık resimlerden oluşan dosyaların bulunduğu mesajlar kullanıldı.

5. yüzyılda yaşamış Çinli bir bilimcinin adı verilen Micius uydusu aracılığıyla bilimci Micius’un resmi Pekin’den Viyana’ya gönderildi. Avusturya da cevap olarak da Erwin Schrödinger’in fotoğrafını gönderdi. Bahsi yükseltmek isteyen araştırmacılar Çin Bilimler Akademisi ile Avusturya Bilimler Akademisi arasında bir video konferans görüşmesi başlattı. 75 dakikalık görüşme boyunca yaklaşık 2 GB veri aktarımı yapıldı.

Yapılan deneyler, kuantum iletişimi ağlarının küresel anlamda iyiye gittiğini gösterdi. Şu anda Çin’in bazı bölgelerinde zemin tabanlı kuantum ağları kullanılıyor. Bu sayede yaklaşık 100 kilometrelik mesafede veri aktarımı yapılabiliyor. Micius gibi kuantum uyduları sayesinde ufukta yıldırım hızında ve son derece güvenli küresel internet görünüyor. Yapılan araştırma Physical Review Letters adlı dergide yayımlandı.

Kaynak: New Atlas

2016 yılında kuantum iletişimini ve kuantum kriptografiyi araştırmak için üretilen Micius adlı uyduyla yapılan son deneme, dünyayı küresel kuantum internetine bir adım daha yaklaştırmış oldu. Uydu sayesinde Pekin'den Viyana'ya (7 bin 600 kilometre mesafeden) her biri yaklaşık 5 kilobaytlık resimlerden oluşan dosyaların bulunduğu mesajlar gönderildi. Ayrıca Çin Bilimler Akademisi ile Avusturya Bilimler Akademisi arasında gerçekleştirilen 75 dakikalık video konferans görüşmesinde 2 GB veri aktarımı yapıldı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği