Haftanın Özeti: 149

28 Ağustos - 3 Eylül 2017 tarihleri arasında Türkiye ve dünyadan haber, site, yazılım, donanım, cihaz, video ve trendler.

Tasarım, İnovasyon

Alman Tasarımcı Nils Holger Moormann’ın tasarladığı Kammerspiel (oda tiyatrosu) isimli tek parçadan oluşan yaşam küpü minimal alanlarda yaşama fikrine yeni bir yaklaşım getiriyor. Küp şeklindeki yapı uyuma, yemek yeme, çalışma ve okuma bölümlerine, çekmece görevi de gören merdivenlere, dolap ve raflara sahip.

Mekanik hesap makineleri birçok kişi için anlaşılmaz bir mühendislik harikası. Dünyanın en gelişmiş mekanik hesap makinesi ‘Curta Calculator’ ise 100’den fazla hareketli parçasıyla 4 işlem yapan ve avuç içine sığabilen bir sanat eseri. Oldukça nadir bulunan aletin kullanılabilir durumdaki örnekleri binlerce Dolar değerinde. Marcus Wu isimli biriyse üç boyutlu yazıcıyla normalin 3 katı büyüklüğünde tamamen işlevsel Curta’lar yapıyor. Siz de kendi Curta’nızı yapmak için Wu’nun talimatlarını takip edebilirsiniz (300’den fazla parça içeren makinenin montajının hiç kolay olmadığını belirtelim). 

İtalya’daki Trento Üniversitesi’nden Nicola Pugno’nun önderliğindeki araştırmacılar örümcek ağlarını grafen ve karbon nano-tüplerle birleştirerek insanları taşıyacak kadar kuvvetli bir materyal üretmeyi başardı. Bunun için örümceklere nano-tüp içeren su içiren bilimciler, örümceklerin normalden 5 kat daha kuvvetli bir ağ üretmesini sağladı.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Londra merkezli tasarım stüdyosu Common Works hatıralarla dolu çömlekler üretiyor.[/inlinetweet] Nasıl mı? Öncelikle Miko isimli hizmet ile web sitesinden istediğiniz çömlek tipini seçiyorsunuz sonra ister telefonunuzdaki ivme ölçeri kullanarak, ister sesinizi kaydederek çömleğin şeklini değiştiriyor ve size özel bir tasarım oluşturuyorsunuz. Bilgisayarda yarattığınız bu modelden oluşturulan çömleğiniz daha sonra size gönderiliyor.

Sahil kenarındaki şehirlerde güneşin altında yürüyerek gezmek zorunda kalan turistler için geliştirilen Solectrike (Solar + Electronic + Trike) adlı üç tekerlekli bisikletin (ya da teknik olarak ‘trisiklet’in) turistik yerlerdeki istasyonlardan kiralanarak kullanılması planlanıyor. Bisiklet iki kısma ayrılarak iki farklı parçaya bölünüyor: Birincisi Plaj Modülü, ikincisi ise Güç Modülü. Bisikleti iki parçaya ayırdıktan sonra arka parçayı (güç modülünü) plajın kenarındaki küçük istasyona bırakacaksınız. Ön kısmı (plaj modülü) ise tıpkı bir pazar arabasını çeker gibi çekerek plaja götüreceksiniz.

Grafikleri gerçek dünyaya entegre etmek için gelişmiş bilgisayarlar ve kameralar kullanan Magic Leap, artırılmış gerçeklik teknolojisinin öncülerinden biri olarak görülüyor. Teknoloji sektöründeki birçok kişi artırılmış gerçeklik teknolojisinin son etabını akıllı gözlüklerin oluşturacağını düşünüyor. Yakın zamanda yapılan bir patent başvurusunda, 4,5 milyar Dolar değer biçilen şirketin hala sır gibi saklanan akıllı gözlüğünün taslak çizimleri ortaya çıktı.

Çin, hızlı trende bütün ezberleri bozmaya hazırlanıyor. Çin’in havacılık ve uzay teknolojileriyle ilgilenen kurumunun (CASC) açıklaması, ekibin hızyuvar (Hyperloop) teknolojisiyle yarışacağını gösteriyor. 4.000 km/s (saatte 4 B-İ-N kilometre) hıza kadar çıkmayı planlayan ekip gelecekteki ‘trenlerin ayağını yerden kesmeyi planlarken’ süreç esnasında 20’den fazla kurumla işbirliği yapacak.

Rivayet olunur ki İngilizler zamanında Çin’e demiryolları inşa edip trenler satmak için teklif götürdüğünde bu yeniliği “40 günlük yolu 4 günde alacaksınız” diye pazarlar. Çinlilerin cevabı “Kalan 36 günde ne yapacağız?” olur. Nerden nereye sevgili seyirciler.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Bentley’nin 2003’ten beri değişmeyen modeli Bentley GT’nin yeni nesli tanıtıldı.[/inlinetweet] Hız tutkusunun öne çıktığı ve zarif dokunuşlarıyla dikkat çeken araç, 3,6 saniyede 100 km hıza erişebiliyor ve maksimum 333 km’yi görüyor. Ayrıca 8 vitesli aracın 17 farklı renk seçeneği bulunuyor. Kelimeler kifayetsiz.

[inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Ford ve Domino’s Pizza Eylül ayında Michigan’da sürücüsüz araçlarla pizza dağıtımına başlayacak[/inlinetweet]. Bu girişim, gelişmiş pizza teslimatı teknolojisinde bir ilk değil. Avustralya merkezli Domino’s Pizza Enterprises, drone ve otonom robotlar vasıtasıyla Yeni Zelanda’daki müşterilerine pizza teslimatı yapmayı denemişti.

Ünlü Alman otomotiv şirketi [inlinetweet prefix=”” tweeter=”” suffix=””]Mercedes-Benz 2022’ye kadar en az 10 yeni elektrikli model sunacak.[/inlinetweet] Bunlar SUV’den Smart’a kadar birçok modeli kapsayacak. Bu ay Almanya/Frankfurt’ta gerçekleştirilecek Motor Show‘da tamamen otonom Smart Vision EQ Fortwo (iki kişilik) konsepti tanıtılacak. Gelecekte kullanılacak araçların paylaşımlı olacağını öngören şirket Vision EQ Fortwo’yu Car2Go araç paylaşım hizmetinin bir parçası olarak görüyor.

[alert type=blue ]Hatırlatma: Hafta özetimiz toplam 5 sayfadan oluşuyor. Diğer kategorilere ait gelişmelere aşağıdaki listeden geçebilirsiniz.[/alert]

Özet Başlıkları

  1. Türkiye ve dünyadan güncel gelişmeler.
  2. Bilim, teknoloji, yazılım, donanım.
  3. Dijital girişimler, yatırımlar, web siteleri.
  4. Dikkat çeken tasarımlar, inovatif ürün ve hizmetler.
  5. Sinema, TV, kültür/sanat gelişmeleri.

7 Yorum

  • Güzel Adam

    Bu ne güzel bir hizmet. Balık bilmez ise Halik bilir. Her türlü dogru- yanlış, güzel-çirkin, faydalı-faydasız, bilgileri tasnif ederek bir vakanivus gibi (Hükümet yanlısı gibi Değil; DEVLET yanlısı) olayları tasnif ediyorsunuz.

    Yıllar sonra bunları birleştirerek tek bir dosyada toplayabilirseniz, arama motoru (veya word -find) ile konuların tarihi kayıtları araştırmacılara yararlı olur.

    Selam sevgi ve düşüncelerinize dostluklar ile

    Güven Berk

  • Merhaba, bu haftanın özetinde bilim, teknoloji, yazılım ve donanım başlığı altında yer alan 16. haberde paylaştığınız kaynağa göre “BiliScreen” adlı telefon uygulaması göz beyazında oluşan sarılaşma oranı ile pankreas kanseri teşhisi konulmasına yardımcı olmakta iken haftanın özetinde uygulamanın prostat kanseri teşhisine yardımcı olduğu yazmaktadır. Sanırım bir yazım hatası olmuş, düzeltirseniz sevinirim. İyi çalışmalar.

  • Yine faydalı bir paylaşım olmuş. Eser beyin dediği gibi “Teşhisi zor hastalıklardan prostat kanseri artık selfie ile tespit edilebilecek. ” başlıklı haberin pankreas şeklinde düzeltilmesi gerek.

  • Serdar bey günümüzün Türkiye’sindeki en iyi sosyolog-toplum bilimcilerden birisiniz. Kitap yazmayı düsünüyor musunuz?

  • Oncelikle emek sarfeden tum ekibe selamlar.
    Ben bu 5 sayfalik haberler serisini her zaman tek cirpida okuyorum ama şöyle bir sıkıntı oluyor. Ayrintisina inmeyi istedigim haberler geride kaliyor. (Tembelligim yuzunden) ben de her zaman geriye donemiyorum ve acikcasi gelismelerin “hakkini veremiyorum” hissine kapiliyorum.
    Acaba, ilgilendigimiz haberleri kaydedebildigimiz, sonradan onlara toplu sekilde ulasabildigimiz bir gelistirme yapilabilir mi ? Ya da var da benim mi henuz haberim yok. Veya bu istegim farkli uygulamalar ile cozulebilir mi ?
    Yaptığınız işe bayildigimi tekrar belirterek mesajimi sonlandirmak istiyorum. Hepinize selamlar saygılar.

Yorum yazmak için tıklayın

Yorumunuz:

e-Bülten Aboneliği